Στις 25 Μαΐου ανοίγουν καφέ και εστιατόρια αν τηρηθούν τα μέτρα προστασίας

Στις 25 Μαΐου ανοίγουν καφέ και εστιατόρια αν τηρηθούν τα μέτρα προστασίας

Στις 25 Μαΐου ανοίγουν καφέ και εστιατόρια αν τηρηθούν τα μέτρα προστασίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1373 ΦΟΡΕΣ

Την επιτάχυνση της άρσης των μέτρων, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, εξετάζει η κυβέρνηση. Η εξέλιξη του δείκτη μεταδοτικότητας του κορωνοϊού R0 - του γνωστού ως αριθμού Ρο Μηδέν - και τα κρούσματα που θα καταγράφονται - ιδιαίτερα τα «ορφανά» - θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λειτουργία των καφέ και εστιατορίων που έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου.

Η εικόνα που παρατηρείται είναι ότι σε αρκετά καφέ, υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός από παρέες που στέκονται όρθιες, χωρίς τη φυσική απόσταση που θα μπορούσε να τηρηθεί εάν είχαν στηθεί τα τραπεζάκια και κάθονταν. Η καλοκαιρία είναι πειρασμός. Αντί για την 1η Ιουνίου μπορεί να ανοίξουν στις 25 Μαΐου εάν δεν υπάρξουν ανατροπές στον covid 19, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Newpost.

Ο πρώτος σταθμός για την εξέλιξη της πανδημίας μετά την σταδιακή άρση των μέτρων που άρχισε σήμερα,
είναι η 15η Μαΐου, όπως τονίζουν οι ειδικοί. Τότε θα φανούν οι πρώτες συνέπειες που θα κρίνουν και τα επόμενα βήματα.

Κάποια πρώτα συμπεράσματα θα εξάγονται όμως και νωρίτερα. Την επόμενη Πέμπτη για παράδειγμα, θα φανεί εάν υπήρξαν αρνητικές συνέπειες από πάρτι που έγιναν στα βόρεια προάστια και σε πληθυσμούς των Ρομά όπως και από την χαλάρωση που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα ενόψει της επερχόμενης σταδιακής άρσης και τα καλά νέα από την μεταδοτικότητα του covid 19 που κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είναι σε φθίνουσα πορεία.

Τα γιοτ των εμίρηδων

Από τις 18 Μαΐου τα ιδιωτικά σκάφη θα μπορούν να ταξιδέψουν στις ελληνικές θάλασσες, χωρίς όμως να προσεγγίσουν νησιά, όπως αποφασίστηκε στην πρωινή τηλεδιάσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Newpost.

Την ίδια ημερομηνία θα απελευθερωθεί το ερασιτεχνικό ψάρεμα αλλά με την ίδια απαγόρευση, τα σκαφάκια να μην προσεγγίζουν νησιά, μέχρι να αρθεί η απαγόρευση των μετακινήσεων. Πράσινο φως δίνεται και σε όλα τα ατομικά και άλλα θαλάσσια σπορ (σερφ κλπ) πριν ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες.

Η κυβέρνηση εξετάζει τα πιεστικά αιτήματα εμίρηδων που θέλουν τα σκάφη τους να προσεγγίσουν ελληνικά ναυπηγεία για επισκευές, ώστε να είναι έτοιμα για το Καλοκαίρι. Η Ελλάδα έχει κλείσει τα σύνορα της σε πολίτες τρίτων χωρών. Η πρόταση που συζητείται είναι τα πληρώματα τους να μπουν σε 14ήμερη καραντίνα.

Του Αγίου Πνεύματος

Στην ερώτηση του Newpost εάν του Αγίου Πνεύματος, θα «ανοίξουν» τα νησιά, αν θα μπορούν να λειτουργούν εποχικά καταλύματα, οργανωμένες πλαζ κλπ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για ανακοινώσεις. Πηγές όμως αναφέρουν ότι εφόσον υπάρχει ομαλή εικόνα του κορωνοϊού, του Αγίου Πνεύματος θα είναι ένας κρίσιμος σταθμός για ένα πρώτο κρας τεστ του εσωτερικού τουρισμού που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια πρώτη ένεση για τα νησιά.

Η κυβέρνηση εξετάζει ένα πακέτο στήριξης του τουρισμού το οποίο θα ανακοινώσει έως τα μέσα Μαΐου. Το μείζον όμως είναι να παρθούν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στους ομολόγους του και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την ανάγκη επεξεργασίας συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το συντομότερο δυνατόν, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και παρότρυνε τις βόρειες χώρες να ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να κάνουν διακοπές στις νότιες. Υπάρχει ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες του υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Στις 6 Μαΐου πραγματοποιείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που θα εξετάσει τις προτάσεις της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την πανδημία. Αλλά οι αποφάσεις αργούν ακόμη για τις μεταφορές.

Για την Ελλάδα είναι κομβικό σημείο να πάει καλά έστω και ένα μέρος του τουρισμού δεδομένου ότι η συμβολή του στο ΑΕΠ αγγίζει το 20%.

Φρένο στις πρόωρες εκλογές

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο επιχειρεί να κλείσει το Μαξίμου, ανεξαρτήτως του πως θα εξελιχθεί το Καλοκαίρι. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον Δημήτρη Οικονόμου στον «Σκάι» απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν μπορώ να ξέρω εάν δέχεται εισηγήσεις ο πρωθυπουργός για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόωρες εκλογές» δήλωσε. «Η εντολή που έχει λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πανίσχυρη και έχει χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό.»

Πηγή: newpost.gr

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά