Όταν οι Καρπάθιοι εργάτες πάλεψαν για την ασφάλισή τους

Όταν οι Καρπάθιοι εργάτες πάλεψαν για την ασφάλισή τους

Όταν οι Καρπάθιοι εργάτες πάλεψαν για την ασφάλισή τους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 303 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o Μανώλης Δημελλάς στο karpathianrevolution.gr

Οι Καρπάθιοι εργάτες ήταν από τους πρώτους που σήκωσαν ανάστημα και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους για την κατάληψη της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς. Το νησί, η Κάρπαθος, ήταν για αυτούς απόλυτη προτεραιότητα, πάνω ακόμη και από τα εργασιακά δικαιώματά τους που εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν ανύπαρκτα.

Πρώτοι στους αγώνες για την απελευθέρωση των νησιών, παρόντες στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων και αρκετοί από αυτούς διάλεξαν το βουνό με τον ΕΛΑΣ δίνοντας τη ζωή, το αίμα και τα χρόνια τους στις εξορίες δίχως να προδώσουν τις αξίες τους, ούτε να απαιτήσουν μια τιμή, ή μια αναγνώριση.

Αξίζει να θυμηθούμε με ποιο τρόπο διεκδίκησαν και πέτυχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση στο ΙΚΑ.

Ήταν 1η του Ιούνη του 1965 όταν 28 Καρπάθιοι τεχνίτες, αντιπρόσωποι πέντε μεγάλων επαγγελματικών κλάδων, κτίστες, λατόμοι, πλακάδες, ξενοδοχοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι πήραν μια μεγάλη απόφαση.
Θα διεκδικούσαν την ίδρυση παραρτήματος του ΙΚΑ στην Κάρπαθο.

Ήταν μια πρωτοπόρα προσπάθεια, που ήθελε να βάλει τέλος στα ανασφάλιστα εποχιακά επαγγέλματα και στη μόνιμη απαξίωση των νησιών της άγονης γραμμής.

Η λειτουργία του ΙΚΑ άρχισε στις 1.1.1937, αλλά η χορήγηση παροχών ρυθμίστηκε το 1951 με τον Αναγκαστικό Νόμο 1846/51, ο οποίος με τις διαδοχικές του τροποποιήσεις συνθέτει και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του φορέα.

Οι Καρπάθιοι έπαιξαν το δυνατό χαρτί τους, αφού πρόκειται για μια από τις πιο ισχυρές κοινότητες μαστόρων πέτρας. Από την εξόρυξη, μέχρι και το τελικό φινίρισμα ενός οικοδομικού έργου, οι Καρπάθιοι βρέθηκαν παντού και έπαιρναν ενεργά μέρος σε όλα τα μεγάλα έργα που χτίστηκαν στη χώρα από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Η πρώτη επιστολή φτάνει στον υπουργό Εργασίας Γ. Μπακατσέλο.

Ακολουθεί μια θερμή χρονιά για την επιτροπή του αγώνα.

Η τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους Γιώργο Ι. Σακελλάκη, Μιχάλη Ι. Γιαννάκη και Κώστα Κατωγυρίτη, έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο το χρόνιο αίτημα των ανασφάλιστων Καρπαθίων.
Αρωγός στην προσπάθεια ο Ροδίτης βουλευτής της Ένωσης Κέντρου αλλά και πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Γιώργος Λαμπριανός.

Την όλη προσπάθεια ενστερνίστηκαν και στήριξαν ο πρόεδρος Απανταχού Καρπαθίων, Μανώλης Οικονομίδης, καθώς και οι εφημερίδες «Καρπαθιακή» του Γιώργου Γεωργίου και τα «Καρπαθιακά νέα».

Ένα χρόνο αργότερα, στις 29 Ιουνίου 1966, η διεύθυνση του ΙΚΑ αποδέχθηκε το αίτημα και άνοιξε υποκατάστημα στην Κάρπαθο, ωστόσο θα εξυπηρετούσε μονάχα την πρωτεύουσα του νησιού, την Όλυμπο και το Απέρι. Τα υπόλοιπα χωριά δεν ήταν στον σχεδιασμό και περισσότερο από μια δεκαετία θα έμεναν απέξω!

Σημαντικότερος παράγοντας στη θετική γνωμοδότηση ήταν ο ιστορικός ρόλος των Καρπάθιων πρωτομαστόρων και μαστόρων στην ανοικοδόμηση του συνόλου της χώρας.

Πρόκειται για σπουδαίους λαϊκούς τεχνίτες, που ξεκινούσαν από το νησί και όργωναν τον πλανήτη. Είναι γνωστές οι παροικίες τέτοιων εργατών σε ξένες πατρίδες, όπως στην Περσία, την Αβησσυνία, το Μαρόκο και το Σουδάν.

Αλλά και μέσα στην Ελλάδα, από τα χέρια των Καρπαθίων, έχουν περάσει και έχουν γεννηθεί μερικά από τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους. Μικρές ομάδες από μαστόρους, βοηθούς και διάφορους άλλους τεχνίτες, τις πιο πολλές φορές λαθραίοι, αφού μέχρι το 1912 ήταν υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και στη συνέχεια και για 32 χρόνια, κυκλοφορούσαν με Ιταλικές ταυτότητες.

Ξεκινούσαν από το νησί συνήθως την Άνοιξη και σε μπουλούκια, ενώ η φήμη τους ταξίδευε πιο γρήγορα και έφτανε πολύ πριν από αυτούς σε όλη τη χώρα. Γνώριζαν την ψυχή της πέτρας, ήξεραν πού θα την κόψουν για να μην πονέσει και πώς θα τις ενώσουν, για να χτίσουν και να αφήσουν πίσω αθάνατα έργα.

Οι αυτοδίδακτοι Καρπάθιοι αρχιτέκτονες μετρούσαν με το μάτι, έκοβαν με το χέρι και μπόρεσαν να κατασκευάσουν σπίτια, γεφύρια, σχολειά, εκκλησιές, αλλά και οτιδήποτε είχε πρώτο συστατικό την πέτρα. Από την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά την καταστροφή από τη μεγάλη φωτιά του 1917, αλλά και το μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη στην Αθήνα το 1930, μέχρι τα έργα στο φράγμα του Λάδωνα, αλλά και τους σεισμούς στο Βόλο το 1955.

Αναλάμβαναν το χτίσιμο από την εξόρυξη των υλικών, μέσα από τη γη, μέχρι την τελική ολοκλήρωσή του. Όσο κοινότυπο κι αν ακουστεί: «Οι Καρπάθιοι έχτισαν ολάκερο τον κόσμο»!

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε μια σπουδαία οικογένεια μαστόρων, την οικογένεια του Μιχελή, που έφυγαν από την Κάρπαθο βιαστικά αφού, σύμφωνα με τον απόγονο Π. Βασιλείου, κάποιος Μιχελής σκότωσε έναν Τούρκο και φοβούμενος αντίποινα, πήρε την οικογένειά του και διέφυγε στη Μήλο. Εκεί μάλιστα, γεννήθηκε κι ένας γιος του.

Τελικά βρέθηκαν στην Ύδρα ή και στις Σπέτσες, για να εργασθούν στην ναυπήγηση πλοίων στα εκεί ναυπηγεία.

Όσον αφορά το έργο τους, η παράδοση μας πληροφορεί ότι έκτισαν εκκλησίες, σπίτια, γεφύρια, ελαιοτριβεία και υδρόμυλους και ότι κατασκεύασαν ξυλόγλυπτα σε εκκλησίες.

Έργο των παλαιότερων μελών της οικογένειας έως αρχές του 20ού αιώνα είναι: Η Αγία Τριάδα στην παραλία Κυπαρισσιού – καθώς και τα δύο γεφύρια στο κοιμητήριο και στο σχολείο. Έξι ελαιοτριβεία στο Κυπαρίσσι (3 στην παραλία και 3 στη μητρόπολη) το αυτοσχέδιο υδραγωγείο στην πάνωβρυση το 1868 – έξι υδρόμυλους, πολλά σπίτια και έργα ξυλουργικής πατώματα – κουφώματα κ.α.

Από τη νεότερη γενιά ο Σπύρος Βασιλείου (1898-1978) κατασκεύασε τον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών στον Χάρακα – Άγιο Κωνσταντίνο στη Γλυφάδα – επισκεύασε εκκλησίες στη Σαντορίνη στην Αγία Τριάδα, στον Πειραιά κι έκαμε πολλά ακόμά έργα.

Διαβάστε ακόμη

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας Δημαρχών Η.Ν. Κάσου και Καρπάθου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών

Διαμαρτυρία της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου "Η Δήμητρα" για την επαναδρομολόγηση του "ΠΡΕΒΕΛΗΣ"

Κάρπαθος: Κάηκαν τέσσερα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ του αεροδρομίου

Για απόπειρα ζωοκτονίας συνελήφθη στην Κάρπαθο 61χρονος

Χοροί, παραδοσιακές φορεσιές και μουσική κατά την υποδοχή του πρώτου τσάρτερ στην Κάρπαθο (βίντεο)

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού