Ένα πρωτόγνωρο και μοναδικό Πάσχα στη Λίνδο! (βίντεο και φωτογραφίες)

Ένα πρωτόγνωρο και μοναδικό Πάσχα στη Λίνδο! (βίντεο και φωτογραφίες)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3587 ΦΟΡΕΣ

Η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού δημιούργησε πρωτόγνωρες και ιδιαίτερες καταστάσεις, επηρεάζοντας κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Κοινωνικές συναναστροφές, εργασία, ψυχαγωγία, όλα ξάφνου τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα, αφήνοντας όμως ένα βαθύ αποτύπωμα στις ψυχές των ανθρώπων, που ανακάλυψαν και πάλι σε μεγάλο βαθμό την χαμένη τους κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη.

Διατάραξε και τον θρησκευτικό «υδροβιότοπο», αφού οι εκκλησίες έκλεισαν, η Θεία Κοινωνία απαγορεύθηκε, το ίδιο και οι συναθροίσεις στους προαύλιους χώρους των ναών.

Οι πιστοί του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας κλήθηκαν να γιορτάσουν την Ανάσταση του Θεανθρώπου μακριά από τον οίκο Του, κάτι που οι γηραιότεροι δεν θυμούνται ποτέ να έχει συμβεί ξανά τις τελευταίες δεκαετίες.



Κι όμως σε αρκετές περιπτώσεις επιστρατεύτηκε η ευρηματικότητα η οποία σε συνδυασμό με την ανθρώπινη βούληση και την τεχνολογία, έκανε πραγματικά (μικρά) θαύματα!

Όπως στην περίπτωση της Λίνδου όπου η συνεργασία της εκκλησίας, των κατοίκων και των τοπικών αρχών, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την επιβλητικότητα και την γραφικότητα του τοπίου, βοήθησαν να συντελεστεί με έναν πρωτόγνωρο και μοναδικό τρόπο το Πάσχα.

Τα προηγούμενα χρόνια η αναφορά «σε κλίμα κατάνυξης» θεωρούνταν απλώς μια δημοσιογραφική φράση κλισέ. Αυτή την φορά απέκτησε πλήρη έννοια και περιεχόμενο, με τον κόσμο να βγαίνει στις ταράτσες των σπιτιών με φόντο την φωτισμένη Ακρόπολη, υπό τους ήχους των βυζαντινών μελωδιών της Μεγάλης Εβδομάδας του Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Λίγκα.

Θα αναρωτηθείτε (και δικαίως) πως συνέβη αυτό, από τη στιγμή που απαγορεύθηκε η αναμετάδοση της Θείας Λειτουργίας από τα μεγάφωνα των ιερών ναών! Με δύο τρόπους θα απαντούσαμε εμείς…

Πρώτον μέσα από το κανάλι του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λίνδου στο youtube, όπου μεταδίδονταν ζωντανά οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, μετά από την εξασφάλιση σχετικής άδειας από τις αρχές.

Δεύτερον και κυριότερο με την τοποθέτηση μεγαφώνων εντός του οικισμού. Πιο συγκεκριμένα έπειτα από την σχετική δωρεά του συλλόγου καταστηματαρχών των Πευκών «My Pefkos», αγοράστηκαν έξι μεγάφωνα τα οποία τοποθετήθηκαν με εθελοντική εργασία σε ισάριθμα σημεία του χωριού για να υπάρχει πλήρης κάλυψη, αλλά και μια μικροφωνική που εγκαταστήθηκε στο κτήριο της Κοινότητας της Λίνδου και η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μελλοντικές ανάγκες ή έκτακτες συνθήκες.



Με αυτό τον τρόπο το «Χριστός Ανέστη»… πλημμύρισε τα γραφικά σοκάκια της Λίνδου και οι πιστοί σε πλήρη αρμονία έψαλαν όλοι μαζί νοητά δίπλα στον Επιτάφιο (από τις ταράτσες των σπιτιών τους) τα εγκώμια της Παναγίας την Μεγάλη Παρασκευή.

Παράλληλα σκόρπισαν με ταχύτητα φωτός το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως και άναψαν στις… καρδιές τους το Άγιο Φως, παρόλο που φέτος δεν ταξίδεψε σε όλα τα σημεία της Ελλάδας από τον Πανάγιο Τάφο.

Το σημαντικότερο απ’ όλα ήταν όμως ότι το άδειο εκκλησίασμα (σ.σ. λόγω των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού) ήταν φέτος πιο γεμάτο από ποτέ, με έναν απίστευτα συγκλονιστικό τρόπο!

* Ο εφημέριος της Λίνδου Αρχιμανδρίτης Σπυρίδωνας Λίγκας ευχαριστεί προσωπικά τον πρόεδρο της Κοινότητας Λίνδου κ. Βαλάντη Λάμπη και το μέλος κα Χριστιάνα Διάκουλα, την Εκκλησιαστική Επιτροπή και την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «My Pefkos» για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση τους.




* Κεντρική φώτο: Χρήστος Στάτης

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο