Η τελειότερη κεφαλιά στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Η τελειότερη κεφαλιά στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Η τελειότερη κεφαλιά στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 201 ΦΟΡΕΣ

Ας φορέσουμε όλοι τις μάσκες μας και πάμε μια βολτούλα πίσω είκοσι δύο χρόνια. Το δικαιούμαστε μετά από κλεισούρα δύο μηνών περίπου και είναι απαραίτητο, αν θέλουμε να διαμορφώσουμε τη νέα πραγματικότητα στη «μετά κορωνοϊόν εποχή». Ήταν η 7η Ιουλίου του 1998, 21.00 τοπική ώρα στη Μασαλία και το στάδιο Βελοντρόμ.

Τότε 54.000 κόσμου παρακολούθησαν την αναμέτρηση για τα ημιτελικά του Μουντιάλ της Γαλλίας μεταξύ της Βραζιλίας και της Ολλανδίας, δύο υπερομάδων στα 90s, οι συνθέσεις των οποίων φέρνουν… ίλιγγο σ’ όποιον, έστω και τώρα, καθίσει να τις διαβάσει και πόσω μάλλον να τις μελετήσει.

Ο σημαντικότερος, κατά την αμελητέα γνώμη και κρίση μου, επιθετικός όλων των εποχών, ο Ρονάλντο (όχι ο Κριστιάνο, αλλά το fenomeno), έβαλε μπροστά τους Λατινοαμερικάνους με μια περίτεχνη προσπάθεια και πλασέ στην εστία του Φαν Ντερ Σαρ στο 46’, όμως η φάση που με σημάδεψε ως έφηβο τότε (που να πάρει) ήταν η ισοφάριση των Ολλανδών με την κεφαλιά του Πάτρικ Κλάιφερτ στο 87’ κι αφού ο Ρόναλντ Ντε Μπουρ είχε βγάλει πρώτα με εκπληκτική σέντρα από δεξιά.

Η κεφαλιά του Ολλανδού παικταρά είναι ό,τι πιο τέλειο έχω δει στον ποδοσφαιρικό αέρα από τότε. Πρέπει η όλη κίνηση και στάση του ψηλά να διδάσκεται στα πιτσιρίκια στις ακαδημίες όλων των ομάδων ως μια φάση σταθμός στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Το άλμα, ο υπολογισμός της γωνίας και της δύναμης για να φύγει η μπάλα από το κεφάλι του Κλάιφερτ χρειάζεται πραγματικά ανάλυση από τους ειδικούς κι ένας τύπος όπως εγώ ωχριά μπροστά σ’ αυτή την πρόκληση. Το μόνο που κάνω είναι να ευχαριστώ τη μητέρα Φύση όποτε βάζω με το μυαλό μου τη φάση αυτή, που αξιώθηκα και την είδα σε ζωντανή μετάδοση (από την ΕΡΤ) το 1998.

Για την Ιστορία, εκείνο το παιχνίδι στην κανονική διάρκεια και την παράτασή του έληξε 1-1 και πήγε στα πέναλτι, που ανέδειξαν νικήτρια τη Βραζιλία με 4-2. Από την ομάδα του Μάριο Ζάγκαλο τότε ευστόχησαν κατά σειρά οι Ρονάλντο, Ριβάλντο, Έμερσον και Ντούνγκα, ενώ από την Ολλανδία οι Φρανκ Ντε Μπουρ και Μπέργκαμπ. Ο Ταφαρέλ απέκρουσε τα πέναλτι των Κοκού και Ρόναλντ Ντε Μπουρ.

ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΪΣ

Διαβάστε ακόμη

Στις 1-2 Ιουνίου τα «3α Δωδεκανησιακά Δάφνεια» στο ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα»

Το πάλεψαν όσο μπορούσαν οι Παίδες του Φοίνικα

Ηρακλής Μαριτσών: Ανανέωσε και ο Παγκράτης

Τζάμπολ τον Ιούνιο στο 3ο Ανοικτό Εργασιακό Κύπελλο μπάσκετ

Έκλεισε τη σεζόν με αξιοπρέπεια ο Κολοσσός H Hotels Collection

Κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως από τον βετεράνο Παντελή Χρυσοχό σε μήκος και τριπλούν

«Θέλουμε έναν ανταγωνιστικό Ταξιάρχη»

Φοίβος: Θέλουν να κάνουν «διπλό» στη Χίο