Γιώργος Ματσίγκος: «Ας γίνει η κρίση… ευκαιρία αναδιοργάνωσης του εμβληματικού μας προορισμού»

Γιώργος Ματσίγκος: «Ας γίνει η κρίση… ευκαιρία  αναδιοργάνωσης του εμβληματικού μας προορισμού»

Γιώργος Ματσίγκος: «Ας γίνει η κρίση… ευκαιρία αναδιοργάνωσης του εμβληματικού μας προορισμού»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 976 ΦΟΡΕΣ

Η αναγκαιότητα της δημιουργίας στη Ρόδο ενός φορέα για τη διαχείριση του προορισμού καθώς και η επαναδραστηριοποίηση του ΠΡΟΤΟΥΡ, ήταν δύο από τα θέματα που συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη που έγινε προ ημερών για τον τουρισμό και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τουριστικών φορέων και επιχειρηματιών της Ρόδου.

Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής καθώς οι καταστάσεις οδηγούν το νησί στο να προχωρήσει σε αποφάσεις που θα το βοηθήσουν να σταθεί όρθιο και να αγωνιστεί για να καταφέρει να περισώσει ό,τι μπορεί από τη φετινή τουριστική περίοδο. Αν υπήρχαν βέβαια ήδη στη διάθεσή του αυτά τα… εργαλεία, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα!

Ο πρόεδρος του συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος συμμετείχε στη διαδικασία, τοποθετήθηκε στα παραπάνω θέματα και επεσήμανε, όπως δηλώνει με τη σημερινή συνέντευξή του στη «Ροδιακή», ότι απαιτούνται αλληλεγγύη, βοήθεια, συνέργειες και ειλικρινή συνεργασία, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη εποχή, αλλά κυρίως εγρήγορση και αποφασιστικότητα!

Κε Ματσίγκο, πριν από περίπου μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στην οποία πήρε μέρος η περιφέρεια, ο δήμος, τουριστικοί φορείς του νησιού και εσείς ως εκπρόσωπος του συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κατά την οποία συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα γύρω από το πώς θα πορευτεί στο εξής ο προορισμός. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η επαναδραστηριοποίηση του ΠΡΟΤΟΥΡ ενώ, όπως μαθαίνουμε, θα πραγματοποιηθεί στις 21 του μήνα γενική συνέλευση για τη συγκρότησή του σε σώμα.

Θα πρέπει να επισημάνω ότι ήταν πολύ θετικά τα αποτελέσματα που είχε η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 9 του μήνα με συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, του Δημάρχου Ρόδου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων, του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, εκπροσώπων του ΣΕΤΕ και τουριστικών παραγόντων.

Μάλιστα ως Πρόεδρος του ΣΔΞΡ, τόνισα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αναδιοργάνωσης και επαναδραστηριοποίησης του ΠΡΟΤΟΥΡ, όπως άλλωστε και όλοι οι συμμετέχοντες και φυσικά προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης μας ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα τις δράσεις του ο ΠΡΟΤΟΥΡ ο οποίος θα τύχει σημαντικής χρηματοδότησης. Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό και εύχομαι να είμαι στην επιτροπή του ΠΡΟΤΟΥΡ για να βοηθήσω τον προορισμό με την εμπειρία μου.

Ειδικά στη μετά κορωνοϊό εποχή εκτιμώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε στοχευμένη προβολή και διαφήμιση του προορισμού μας για να επιτύχουμε και την επιμήκυνση που όσο ποτέ άλλοτε την έχουμε ανάγκη για να καλύψουμε ένα μέρος των απωλειών της φετινής σεζόν.



Έγινε όμως συζήτηση και για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης προορισμού, του οποίου εσείς είστε ένθερμος υποστηρικτής. Τώρα μάλιστα που φαίνεται ότι έχουμε μεγάλη ανάγκη από τη λειτουργία ενός τέτοιου οργανισμού στη Ρόδο, πιστεύετε ότι είναι καιρός να περάσουμε από τα σχέδια και να πάμε στην πράξη για να τον αποκτήσουμε;

Η ίδρυση οργανισμού διαχείρισης προορισμού, ήταν όντως ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν.
Εξάλλου και το Υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τον Ιανουάριο τον προγραμματισμό ίδρυσης οργανισμού διαχείρισης για τη Σαντορίνη, γιατί λοιπόν να μη γίνει το ίδιο και στη Ρόδο, αφού ήδη το πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προέβλεπε την ίδρυση ενός τέτοιου φορέα σε Ρόδο και Σαντορίνη.

Μάλιστα αυτό επισημάνθηκε και από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο στην τηλεδιάσκεψη, που δήλωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια και τον ευχαριστούμε για τη βοήθεια. Θα μπορούσαμε να βασιστούμε πάνω στο μοντέλο που πρότεινε η τράπεζα για το νησί μας, να απευθυνθούμε σε τεχνοκράτες και ειδικούς που θέλουν να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και μάλιστα δωρεάν, ή να πάμε σε συνδυασμό των δύο προτάσεων. Θα μπορούσε επίσης να γίνει σύμπραξη και συνεργασία, Περιφέρειας, Δήμου, Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου.

Μέλη θα μπορούσαν να είναι επιχειρηματικές οργανώσεις, φορείς, σύλλογοι, σωματεία και η χρηματοδότηση να προέλθει από την Περιφέρεια, τον Δήμο, τις Επιχειρήσεις, τις Τράπεζες, τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου, το επιμελητήριο, τα Duty Free κ.α.

Κε Ματσίγκο, το τελευταίο διάστημα γίνεται και μία συντονισμένη προσπάθεια να επανέλθει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Ασκούνται από παντού έντονες πιέσεις, πιστεύετε ότι θα τα καταφέρουμε;

Πρέπει να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές και γενικά η μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό, θα είναι πολύ σημαντική για την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, ειδικά τη φετινή σεζόν. Οι τιμές μας είναι ήδη πολύ υψηλές σε σύγκριση με άλλους τουριστικούς προορισμούς του εξωτερικού που έχουν χαμηλό ΦΠΑ στον τουρισμό και γι’ αυτό πρέπει να καταφέρουμε να αποσπάσουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης. Άλλωστε το ζητά όλη η τοπική κοινωνία…

Επίσης, είναι ευκαιρία να πιέσουμε την κυβέρνηση ώστε από το τέλος διανυκτέρευσης να μένει το 50% στους Δήμους όλης της Ελλάδας προκειμένου να διατίθεται για το περιβάλλον καθώς και για προβολή αλλά και διαφήμιση. Ήδη ο σύλλογός μας το έχει ζητήσει αυτό δημόσια και πρέπει να συντονιστούν και οι δήμοι ώστε να υλοποιηθεί.

Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθεί η Ρόδος στο εξής, για να παραμείνει στο τουριστικό προσκήνιο και να εκμεταλλευτεί την καλή εικόνα της;

Όπως γνωρίζετε, πάντα στόχευα στην ποιότητα. Ειδικά τώρα το χρειαζόμαστε περισσότερο. Μικρότεροι και ασήμαντοι προορισμοί, οργανώθηκαν και πέτυχαν. Στόχος μας πρέπει να είναι να γίνουμε καλύτεροι, ανταγωνιστικοί, με καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, ένας προορισμός που θα μπορεί εύκολα να πωλείται.

Επίσης, πρέπει να στοχεύσουμε στην ποιότητα παντού και φυσικά στην ασφάλεια και στη ροδίτικη φιλοξενία. Έχουμε ομορφιές, πολιτισμό, αρχαιότητες, παραλίες, καλό κλίμα, καθώς και πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού, εκτός του «ήλιος και θάλασσα», όπως συνεδριακός, περιπατητικός, θρησκευτικός, γαστρονομικός, αθλητικός, τουρισμός γάμων, ενώ μπορούμε να φιλοξενήσουμε και παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών όπως παλιά…

Επίσης, θα πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση της ιστοσελίδας της Ρόδου, του διαφημιστικού υλικού, να προωθηθεί το ψηφιακό marketing ενώ και η ιστοσελίδα Visitrhodes.com μπορεί να παραχωρηθεί από τον ιδιοκτήτη της, ώστε να αξιοποιηθεί από τη Ρόδο. Ακόμα και αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων μπορεί να γίνει, αρκεί να προηγηθεί καταγραφή και οργάνωση…

Πιστεύω ότι μόνο με αλληλεγγύη, βοήθεια, συνέργειες και ειλικρινή συνεργασία θα τα καταφέρουμε, αλλά πάνω από όλα, αυτή τη στιγμή χρειάζεται εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Ας γίνει η κρίση… ευκαιρία αναδιοργάνωσης του εμβληματικού μας προορισμού, του σμαραγδένιου νησιού της Μεσογείου.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής