Mητροπολίτης Ρόδου: Η Θεία Κοινωνία είναι θέμα πίστεως

Mητροπολίτης Ρόδου:  Η Θεία Κοινωνία είναι θέμα πίστεως

Mητροπολίτης Ρόδου: Η Θεία Κοινωνία είναι θέμα πίστεως

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 630 ΦΟΡΕΣ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη συμμετοχή των πιστών στις θείες λειτουργίες στους ιερούς ναούς της Ρόδου.

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν δυσκολίες καθώς η προσέλευση των πιστών θα γίνεται βάσει των οδηγιών που έχουν δοθεί. Αυτό σημαίνει πως και ο εκκλησιασμός δεν θα είναι όπως πριν.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε μιλώντας στο Notosnews και την «Απογευματινή Ενημέρωση» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

Όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης Ρόδου, στους μεγάλους ναούς ο αριθμός των πιστών δεν θα υπερβαίνει τους 50. Στις υπόλοιπες εκκλησίες ο αριθμός, θα είναι ανάλογος των τετραγωνικών τους μέτρων. Λόγω και των καιρικών συνθηκών αρκετοί πιστοί θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες από τα μεγάφωνα στους προαύλιους χώρους.

Όσο για εκείνους που θα είναι μεν στους εξωτερικούς χώρους αλλά θα θέλουν να ανάψουν κερί και να προσκυνήσουν τις ιερές εικόνες ο κ. Κύριλλος δήλωσε:

«Αυτό θα εξαρτηθεί και από το πώς ο κόσμος συμπεριφέρεται. Αν ακολουθούν τις οδηγίες, θα μπορούν να ανάβουν το κερί τους, να εξέρχονται των ναών και να περιμένουν. Είναι δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες. Την Κυριακή θα δούμε στην πράξη πώς μπορούν να κυλήσουν τα πράγματα, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα και να μην υπάρχει συνωστισμός».

Σε ερώτηση αν θα υπάρχει εποπτεία στις εκκλησίες ο κ. Κύριλλος τόνισε πως δεν γίνεται διαφορετικά.
«Αυτό προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Στις εισόδους των ναών την Κυριακή θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι με μάσκες και γάντια που θα επιτηρούν και θα ελέγχουν την είσοδο των πιστών. Θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες αλλά με τη χάρη του Θεού θα τις υπερβούμε», δήλωσε ο Σεβασμιότατος.

Ακυρώσεις στα θεία μυστήρια
Σχετικά με την τέλεση των θείων μυστηρίων γάμων και βαπτίσεων ο κ. Κύριλλος τόνισε:
«Υπάρχει περιορισμός και εδώ σε ό,τι αφορά των ανθρώπων που θα συμμετέχουν. Η Εκκλησία της Ελλάδος απαγόρευσε να γίνονται μυστήρια σε μικρούς ναούς ή τους αύλειους χώρους. Θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να εξετάσουμε τον αριθμό των μυστηρίων που έχουμε γιατί πολύς κόσμος έχει προβεί σε ακυρώσεις γάμων και βαπτίσεων».

Η Θεία Κοινωνία είναι θέμα πίστεως
Σε ερώτηση σχετικά με τη Θεία Κοινωνία ο Μητροπολίτης Ρόδου δήλωσε πως είναι θέμα πίστεως.

«Η Θεία Κοινωνία είναι θέμα πίστεως. Η εμπειρία μας 2000 χρόνια δείχνει πως από τη Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδονται μικρόβια. Αν συνέβαινε αυτό, συνεχώς ασθενείς θα ήταν οι ιερείς γιατί καταλύουν αυτό που απομένει στο Άγιο Ποτήριο. Φανταστείτε ότι στον ιερό Ναό του Ευαγγελισμού λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία 1.000 άτομα το Μεγάλο Σάββατο. Στους ναούς των νοσοκομείων κοινωνούν ασθενείς. Δεν μεταδίδονται ασθένειες. Ας αφήσουν τους ανθρώπους στην πίστη του. Αν η πίστη στον κάθε άνθρωπο δίνει τη βεβαιότητα ότι μπορεί να κοινωνήσει, να το κάνει χωρίς ενδοιασμούς. Αν έχει ενδοιασμούς, να το αναβάλει. Δεν κατηγορούμε κανένα. Πρέπει η προσέλευση να είναι γεγονός αδιατάρακτους και αρραγούς πίστεως».

Όσο για το θέμα των λειτουργιών για το Πάσχα στις 26 Μαΐου ο κ. Κύριλλος δήλωσε:

Εκείνη την ημέρα γίνεται η απόδοση του Πάσχα. Ψάλλεται η ακολουθία που ψάλλεται την ημέρα της εορτής. Εκείνη τη βραδιά πολλοί ιερείς κάνουν θείες λειτουργίες το Πάσχα. Και φέτος θα γιορτάσουμε την ημέρα εκείνη. Σε λίγες ημέρες θα έχω συνάντηση με τους ιερείς της πόλεως. Η συμμετοχή των πιστών θα είναι αυτή που προβλέπουν οι υπουργικές αποφάσεις. Δεν θα μπορεί ο κόσμος να μετέχει όπως τη βραδιά της Αναστάσεως. Είναι καταστάσεις πρωτόγνωρες. Αυτές δυσκολευόμαστε να τις αντιμετωπίσουμε όπως έγινε και από την πλευρά της πολιτείας. Έγιναν και σφάλματα αλλά μένουμε στο αποτέλεσμα που δείχνει πως οι αποφάσεις ήταν σωστές.

Αν λάβουμε υπόψη άλλες εκκλησίες που διαφορετικά έπραξαν όπως στη Ρωσία, θα δούμε πως εκεί υπήρξε διασπορά της νόσου. Δεν πρέπει να αμφισβητούμε ότι στους ναούς συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι. Μπορούμε αυτή την περίοδο και να τηρήσουμε τα μέτρα και να εκκλησιαστούμε. Να μην ξεθαρρεύουμε όμως. Να τηρούμε τα μέτρα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους. Είδαμε τι έγινε στις άλλες χώρες. Δεν είναι μόνο οι θάνατοι αλλά και τα προβλήματα που αφήνει ο ιός σε αυτούς που αναρρώνουν. Να έχουμε υπομονή λοιπόν κα να είμαστε προσεκτικοί».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας