Δικαίωση για την αδικοχαμένη Ελένη η καταδικαστική απόφαση

Δικαίωση για την αδικοχαμένη Ελένη η καταδικαστική απόφαση

Δικαίωση για την αδικοχαμένη Ελένη η καταδικαστική απόφαση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1882 ΦΟΡΕΣ

Επιβλήθηκε στους φονιάδες η ανώτατη ποινή: ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία και 15 χρόνια για τον ομαδικό βιασμό

Με την επιβολή της ανώτατης ποινής – που προβλέπεται από τους νόμους της χώρας μας- της ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού και 15 χρόνια κάθειρξη για τον ομαδικό βιασμό, σε κάθε κατηγορούμενο, ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης της στυγνής δολοφονίας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.

Το δικαστήριο υιοθετώντας πλήρως την πρόταση που νωρίτερα είχε κάνει η Εισαγγελέας της έδρας κα Αριστοτέλεια Δόγκα έκρινε ομόφωνα ένοχους, απορρίπτοντας κάθε αυτοτελή ισχυρισμό και χωρίς να αναγνωρίσει ελαφρυντικό, τον 23χρονο Εμμανουήλ Κούκουρα και τον 21χρονο Αλέξανδρο Λούτση (ή Λουτσάι), επιβάλλοντάς τους την παραπάνω ποινή.

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας του δικαστηρίου επί των ποινών το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδρασης της προέδρου: «Εδώ είναι δικαστήριο, είναι δίκη, δεν είναι παράσταση και πρέπει να σέβεστε τη διαδικασία», είπε η πρόεδρος.

Χωρίς να αντιδράσουν, οι δύο κατηγορούμενοι άκουσαν την απόφαση που επέβαλε στον καθένα ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 15 έτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών που αιτήθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη ζήτησε νωρίτερα από το δικαστήριο, σύμφωνα με το ethnos.gr η εισαγγελέας της έδρας, με το ακροατήριο να ξεσπά σε χειροκροτήματα. Ωστόσο η πρόεδρος ζήτησε να μην το ξανακάνουν, διότι «δεν χειροκροτούμε στο δικαστήριο».

Η ετυμηγορία της εισαγγελέως
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι δυο κατηγορούμενοι με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο και δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά. «Αντίθετα συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη». «Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό» τόνισε χαρακτηριστικά στην αγόρευσή της η εισαγγελέας, η οποία επισήμανε ότι δεν άκουσε αλήθειες μέσα στη δικαστική αίθουσα.
«Αλήθειες δεν άκουσα. Οι κατηγορούμενοι δεν έδειξαν μεταμέλεια και με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο και συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης. Υπήρξε έλλειψη ειλικρινούς θέσης μέχρι το τέλος» ανέφερε κατά την αγόρευσή της, κάνοντας λόγο για «ηθική διαστροφή του χαρακτήρα των κατηγορουμένων την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας βοούν».

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι η συγγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, ενώ επισήμανε: «Ένας εγκληματίας μπορεί να κάνει πίσω την τελευταία στιγμή. Ποια μεταμέλεια, η καλή συμπεριφορά μετά την πράξη... Η Ελένη θα ζούσε, αλλά αποφάσισαν να την εξαφανίσουν, να την πάνε στη θάλασσα να τη φάνε τα ψάρια» τόνισε.

Κατά περίπτωση οι δύο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Επιπλέον, ο 23χρονος Έλληνας ζήτησε να του αναγνωριστεί ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός. Μέσα στο δικαστήριο ο πατέρας της Ελένης σήκωσε δύο φωτογραφίες της που έδειχναν το πρόσωπό της.
Νωρίτερα, τη στιγμή που ο συνήγορος του 23χρονου Έλληνα κατηγορουμένου ζητούσε από το δικαστήριο την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας για τον εντολέα του.

Κανένα ελαφρυντικό –
το ξέσπασμα της μάνας

Ξέσπασμα οργής και πόνου έγινε από τη μητέρα της Ελένης – σύμφωνα με το Zougla.gr, την ώρα που αγόρευε στο δικαστήριο ο συνήγορος του 23χρονου Έλληνα ζητώντας την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας και αναφέροντας πως μακάρι η Ελένη να βρίσκονταν στη ζωή.

Τότε η μητέρα της Ελένης του φώναξε, καταχειροκροτούμενη από το ακροατήριο:
«Δε γυρνάει πίσω το παιδί, ποιο ελαφρυντικό 17 χρόνων; Το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου»!

Η μητέρα κλαίγοντας αποχώρησε από την αίθουσα ενώ το ακροατήριο συνέχιζε να την χειροκροτεί.
Καταχειροκροτούμενη διέσχισε τη δικαστική αίθουσα και η εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα για να ανέβει στην έδρα του δικαστηρίου.

Το κοινό που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα μόλις την είδε να περνά, κάτι που δεν συνηθίζεται για τους δικαστικούς ή εισαγγελικούς λειτουργούς.
Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί αρκετά άτομα, κυρίως μέλη γυναικείων οργανώσεων που φώναζαν συνθήματα υπέρ της μνήμης της Ελένης Τοπαλούδη.

Αλέξης Κούγιας: «Νιώθω ικανοποίηση»
Ο γνωστός ποινικολόγος μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή “Live News”, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο Mega, για την υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή του και μίλησε για την πορεία της δίκης ως τη δικαίωση της μνήμης της νεαρής κοπέλας.

«Έγιναν δεκτοί όλοι οι ισχυρισμοί μας και κατέρρευσαν οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων. Νιώθω ικανοποίηση. Αρχίσαμε τη δίκη 14 Γενάρη, αυτή η πολιτική αγωγή ήταν ολόκληρης της Ελλάδος που σέβεται τον νόμο, που θεωρεί ότι δεν είναι φυσιολογικό οι γονείς να κηδεύουν τα παιδιά τους μετά από τέτοιο τρόπο.
Οι γονείς αντιμετώπισαν τους δολοφόνους του παιδιού τους. Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνταν την πράξη και δεν υπήρχε αυτόπτης μάρτυρας. Θέλαμε να αποκαταστήσουμε τη μνήμη του κοριτσιού. Είναι δύσκολο το βήμα της πολιτικής αγωγής.

Αυτή τη δίκη έπρεπε να την δει όλη η Ελλάδα. Χαίρομαι που αποκαταστάθηκε η μνήμη της Τοπαλούδη και λυπάμαι που αυτά τα παιδιά θα περάσουν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους στη φυλακή. Η κοινωνία μας εξελίσσεται τραγικά. Ακούω για κάποιους που μιλούν για θανατικές ποινές, δεν υπάρχει τίποτα απεχθέστερο από τη φυλάκιση.
Ακούω κάποιους που λένε τι είναι 20 χρόνια; Αυτά τα παιδιά θα μεγαλώσουν με ό,τι απεχθέστερο υπάρχει στις ελληνικές φυλακές».

Παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέως Ελλάδος
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις για την εισαγγελική αγόρευση στη δίκη για την υπόθεση Τοπαλούδη αναφέρει τα εξής:
«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει για πολλοστή φορά την ανησυχία της για παρεμβάσεις και δημόσια σχόλια που λαμβάνουν χώρα σε εν εξελίξει δίκες και τα οποία είναι απαξιωτικά για τους παράγοντες της δίκης, με τελική κατάληξη την υπονόμευση του κύρους της Δικαιοσύνης».

Προκαταρκτική εξέταση για
τον γιατρό

Τις ποινικές διαδικασίες κατά επτά μαρτύρων για ψευδή κατάθεση και δύο γιατρών για ψευδή βεβαίωση, ζήτησε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών να κινηθούν, ο συνήγορος της οικογένειας Τοπαλούδη, κ. Αλέξης Κούγιας.

Συγκεκριμένα, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής ζήτησε να διωχθούν ποινικά ο πατέρας και η γιαγιά του 23χρονου έλληνα κατηγορουμένου, η αδελφή του 21χρονου αλλοδαπού καθώς και δύο άλλοι μάρτυρες της υπόθεσης. Σε ό,τι αφορά τους δύο γιατρούς για τους οποίους ζήτησε ο κ. Κούγιας να κινηθεί η νόμιμη διαδικασία για ψευδή βεβαίωση. Ο ένας γιατρός είναι αυτός που εξέδωσε βεβαίωση για τον 23χρονο Έλληνα και ο δεύτερος για τον αλλοδαπό. Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για τον γιατρό που φέρεται να συνταγογράφησε φάρμακα στον 23χρονο Έλληνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το ποινικό αδίκημα της ψευδούς ιατρικής βεβαίωσης και να προχωρήσει η διαδικασία.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθησαν τρία άτομα για κατοχή και διάθεση ειδών πυροτεχνίας στην Κάλυμνο και τη Λέρο

Στα «πράσα» πιάστηκε 42χρονος που έκλεβε βενζίνη με αντλία από πρατήριο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Άλλοι 14 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ως παράνομοι στη Σύμη

Συνελήφθη 68χρονος στη Ρόδο για διάθεση ειδών πυροτεχνίας χωρίς άδεια - Κατασχέθηκαν 50.500 τεμάχια

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του χθες ο 63χρονος αρχαιοφύλακας

Ελεύθερη με όρους η 30χρονη Ρομά που εμπλέκεται στην υπόθεση διαρρήξεων

Συνελήφθησαν επειδή πουλούσαν υαλοκαθαριστήρες...