Μεγάλα σχέδια για το πάρκο του Ροδινιού

Μεγάλα σχέδια για το πάρκο του Ροδινιού

Μεγάλα σχέδια για το πάρκο του Ροδινιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2604 ΦΟΡΕΣ

Να το κάνουμε πάρκο των ονείρων μας τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ Γ. Ιατρίδης

Να γίνει το Ροδίνι ένα πάρκο «έξυπνο», «πράσινο» και «βιώσιμο» προσθέτοντας υπηρεσίες και εργαλεία που θα εκτινάξουν τη δυναμική και τη φήμη του, υποστήριξε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του στο δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ κ. Γιάννης Ιατρίδης.

«Στόχος μας είναι να αποτελέσει το Ροδίνι πρότυπο πάρκο με σαφή προσανατολισμό και ταυτότητα που θα αγκαλιάζει και θα αναδεικνύει την ιστορία και την παράδοση της Ρόδου», αλλά την ίδια στιγμή τόνισε επίσης ο κ. Ιατρίδης «ότι θα είναι και πόλος έλξης επισκεπτών».
Όπως είναι γνωστό το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, αποφάσισε να παραχωρήσει τη διαχείριση του πάρκου στη ΔΕΡΜΑΕ, με σκοπό να γίνουν πραγματικά αυτά που πρέπει να γίνουν.

Στην εισήγησή του ο κ. Ιατρίδης, «ξεδίπλωσε» τα σχέδια της δημοτικής αρχής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η παραχώρηση του Πάρκου του Ροδινιού στη ΔΕΡΜΑΕ, αποτελεί σταθμό στη σύγχρονη ιστορία του Πάρκου αλλά και της πόλης και είμαι βέβαιος πως θα αποτελέσει και το σημείο καμπής της μετεξέλιξής του, σε έναν προορισμό, στο κέντρο της Ρόδου, που θα ξυπνά μνήμες στο Ροδίτη και αίσθημα ανυπομονησίας για εξερεύνηση, στον επισκέπτη.

Το Ροδίνι είναι το σημείο αναφοράς πολλών γενεών του τόπου μας, ξυπνά αναμνήσεις και μνήμες της παιδικής ηλικίας μας και εκπροσωπεί τον τόπο στον οποίο πάντα ο Ροδίτης θέλει να επιστρέφει για να αναπολεί, να εμπνέεται, να επισκέπτεται με την οικογένειά του, να περπατά και να αναπνέει.
Η ιστορία του Πάρκου ξεκινά μαζί με την ιστορία της Πόλης της Ρόδου, πριν από περίπου 2.400 χρόνια. Στην ελληνιστική περίοδο το Ροδίνι φιλοξενούσε μεγάλα ταφικά μνημεία. Το 330 π.Χ. στο Ροδίνι ιδρύεται από τον ρήτορα Αισχίνη, Ρητορική Σχολή, ενώ αργότερα στα βήματά του κινήθηκε και ο Απολλώνιος ο Ρόδιος με την δική του, ενώ ο Εύδημος, ο πιο πιστός μαθητής του Αριστοτέλη δίδαξε εκεί την «Περιπατητική Φιλοσοφία».

Κατά τη Ρωμαϊκή Περίοδο, χτίστηκαν πολλές επαύλεις ενώ στην Ιπποτική περίοδο δημιουργήθηκε το Υδραγωγείο που μετέφερε νερό στην πόλη και λειτούργησε ως χώρος αναψυχής, ενώ αναφέρεται και ως τόπος κατοικίας του Μαγίστρου. Επί Ιταλοκρατίας το Πάρκο πήρε τη σημερινή του δομή και αργότερα θυμόμαστε να αποτελεί το σημείο αναφοράς και συνάθροισης οικογενειών, φίλων και επισκεπτών με δραστηριότητες και θεάματα.

Δυστυχώς όμως, η εικόνα που είχε το Πάρκο τα τελευταία χρόνια, προκαλούσε θλίψη και οργή και δεν τιμούσε την ιστορία του αλλά ούτε και εμάς σαν Ρόδιους. Από σήμερα λοιπόν κιόλας, με αίσθημα υπευθυνότητας και με αποκλειστικό μέλημά μας να παραδώσουμε στο νησί και στους κατοίκους του ένα ΡΟΔΙΝΙ σύγχρονο και βιώσιμο, ξεκινάμε να σχεδιάζουμε στρατηγικά τις κινήσεις μας θέτοντας ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα και μια σειρά στόχων ως ΔΕΡΜΑΕ.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας είναι να γίνει το ΡΟΔΙΝΙ ένα πάρκο «έξυπνο», «πράσινο» και «βιώσιμο» διατηρώντας βέβαια την παλαιά εικόνα του αλλά ταυτόχρονα δημιουργώντας και προσθέτοντας υπηρεσίες και εργαλεία που θα εκτινάξουν τη δυναμική και τη φήμη του.

Στόχος μας είναι να αποτελέσει το Ροδίνι πρότυπο Πάρκο με σαφή προσανατολισμό και ταυτότητα που θα αγκαλιάζει και θα αναδεικνύει την ιστορία και την παράδοση της Ρόδου αλλά την ίδια στιγμή θα είναι και πόλος έλξης επισκεπτών οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία μέσα σε αυτό.
Η επόμενη ημέρα για το Ροδίνι, εμπεριέχει τη χρήση της τεχνολογίας ως εργαλείο ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς του αλλά ταυτόχρονα και της επικοινωνίας του στον έξω κόσμο. Τα μάτια μας θα είναι στραμμένα σταθερά εκτός συνόρων και σε καλές πρακτικές, τις οποίες θα συνταιριάξουμε με την εκμετάλλευση του τοπικού μας πλούτου.

Οραματιζόμαστε το Ροδίνι ως τόπο έκφρασης των τεχνών και συνάθροισης καλλιτεχνών που θα δώσουν το δικό τους στίγμα στη νέα ταυτότητα που θα δημιουργήσουμε, δίνοντας μια άλλη δημιουργική διάσταση στο ίδιο το πάρκο.
Οραματιζόμαστε το Ροδίνι, ως ένα ζωντανό περιβαλλοντολογικό ανοιχτό μουσείο που θα φιλοξενεί τοπικά είδη φυτών, βοτάνων και προϊόντων.
Οραματιζόμαστε το Ροδίνι ως ένα προορισμό σωματικής άθλησης των πολιτών μέσα στη φύση, προνόμιο που γεύονται τόσοι Ευρωπαϊοι πολίτες στα δικά τους πάρκα.

Οραματιζόμαστε το Ροδίνι ως ένα οικογενειακό καταφύγιο του ελεύθερου χρόνου που θα προσφέρει εκπαιδευτικές διαδραστικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.
Οραματιζόμαστε το Ροδίνι ως έναν τουριστικό προορισμό μέσα στον προορισμό της Ρόδου, ένα σημείο κατατεθέν το οποίο ο επισκέπτης του τόπου μας θα έχει ψηλά στη λίστα για να επισκεφθεί.

Δημιουργώντας «περιεχόμενο-content» και ισχυρό αφήγημα, χρησιμοποιώντας ως καθοριστικό εργαλείο τις σύγχρονες τεχνολογίες, ακολουθώντας τις αρχέςς της βιώσιμης ανάπτυξης, συνεργαζόμενοι με εθνικούς και διεθνείς θεσμούς και ιδρύματα και υιοθετώντας στρατηγική εξωστρέφειας, το Ροδίνι θα μπορέσει να βρει ξανά τη θέση που του αξίζει ιστορικά, ηθικά και συναισθηματικά και την ίδια στιγμή θα βοηθήσει το ίδιο στην περαιτέρω ενδυνάμωση του τουριστικού μας προϊόντος.

Σε αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη η ομοψυχία, η συνεργασία, η σύμπνοια και η αποφασιστικότητα για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί μια νέα αρχή και ημέρα για το Πάρκο που έχουμε όλοι φωτογραφηθεί και περπατήσει με αρκετά νούμερα μικρότερο παπούτσι. Το Ροδίνι των ονείρων μας!»

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο