Πρόεδρος ΙΣΡ Ηλίας Τσέρκης: «Οι γιατροί δεν είναι λογιστές, αλλά κοιτάνε το καλό του ασθενή»

Πρόεδρος ΙΣΡ Ηλίας Τσέρκης: «Οι γιατροί δεν είναι λογιστές, αλλά κοιτάνε το καλό του ασθενή»

Πρόεδρος ΙΣΡ Ηλίας Τσέρκης: «Οι γιατροί δεν είναι λογιστές, αλλά κοιτάνε το καλό του ασθενή»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 504 ΦΟΡΕΣ

Έντονη είναι η αντίδραση του ιατρικού κόσμου στο έγγραφο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου προς ιατρούς της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου, με το οποίο συστήνει να περιορίσουν τα φάρμακα υψηλού κόστους στους καρκινοπαθείς.

Το θέμα ανέδειξε με ανάρτησή του ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής, Δημήτρης Ματθαίος, καλώντας τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και εμμέσως το υπουργείο Υγείας να βγουν καθαρά και να πουν αν θα πρέπει να σταματήσουν οι θεραπείες των καρκινοπαθών.

Έντονη είναι και η αντίδραση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Ηλία Τσέρκη που στηρίζουν τους γιατρούς στο λειτούργημά τους. Ο κ. Τσέρκης μιλώντας στον “Sky Ρόδου” τόνισε ότι «δεν πρέπει οι γιατροί να σκέπτονται λογιστικά αλλά το καλό του ασθενή».
«Ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου είπαμε το εξής προς όλα τα μέλη μας» πρόσθεσε σχετικά ο κ. Τσέρκης αναφέροντας επίσης ότι «Όταν το κράτος δίνει την αδειοδότηση σε ακριβές θεραπείες να υπάρχουν στη χώρα, ο γιατρός έχει ως μοναδικό μέλημα το καλό του ασθενή.

Δηλαδή δε μπορώ να σκεφθώ κανένα γιατρό που θα έχει μπροστά του έναν ασθενή που ξέρει ότι υπάρχει μία θεραπεία με τα βέλτιστα αποτελέσματα να μην τη γράψει ή να προτείνει κάποια φθηνότερη, με πιθανώς χειρότερα ή λιγότερα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου η σύστασή μας προς τους γιατρούς είναι: θα γράφετε τα φάρμακα εκείνα που πιστεύετε -και υπάρχει τεκμηρίωση- πως θα βοηθήσουν τον ασθενή για να είναι καλά. Αν το κράτος θέλει να κάνει περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, να μην αδειοδοτεί την κυκλοφορία αυτών των ακριβών συσκευασμάτων. Και δεν είναι λαϊκισμός, υπάρχουν παραδείγματα από άλλες χώρες, όπως στην Κύπρο που δεν κυκλοφορούν κάποια φάρμακα για τους διαβητικούς επειδή είναι πολύ ακριβά. Οπότε αν το κράτος θέλει να κάνει οικονομία στη φαρμακευτική δαπάνη, να κοιτάξει καλύτερα τι αδειοδοτεί.

Εμείς ως λειτουργοί της υγείας έχουμε ως μοναδικό μέλημα, να κάνουμε καλά τον ασθενή με τα καλύτερα θεραπευτικά «όπλα» που μας δίνει η επιστήμη. Δε θα καθίσουμε να γίνουμε λογιστές. Το κόστος είναι ευθύνη των φοροτεχνικών, των λογιστών, του υπουργείου Εμπορίου και του υπουργείου Υγείας».
Τέλος, ο κ. Τσέρκης απηύθυνε έκκληση σε όλο τον κόσμο να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους γιατρούς γιατί «ποτέ δεν διαπραγματευτήκαμε κόστος με όφελος» κι αναφέρθηκε στην αμοιβαία εμπιστοσύνη γιατρού-ασθενή «το οποίο δε θα διαταραχθεί επ’ ουδενί».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το ίδιο θέμα, εκδόθηκε ανακοίνωση από την τομεακή επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Η περιστολή της συνταγογράφησης φαρμάκων κατόπιν οδηγίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναδείχθηκε από σχετική ανάρτηση του διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου και καλύφθηκε εκτενώς από τα τοπικά ΜΜΕ, προβληματίζοντας έντονα γιατρούς και κυρίως τους ασθενείς.
Η επιστολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας με συστάσεις για περιορισμό στο ελάχιστο της συνταγογράφησης των φαρμάκων και «ιδιαίτερα όταν αυτή αφορά φάρμακα υψηλού κόστους», αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έχει εμπειρία στην τέχνη του «λαγού».
Την ίδια μέρα που στέλνει επιστολή (αρ.πρωτ.5782/29-05-2020)στον ΕΟΠΥΥ και ζητά εξηγήσεις γιατί «Φάρμακα υψηλού κόστους που εγκρίνονται από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ως αναγκαία, χρεώνονται στους κωδικούς των ιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων ως υπέρβαση συνταγογράφησης», χωρίς βέβαια να περιμένει απάντηση, αναλαμβάνει ο ίδιος ο ΠΙΣ να συστήσει περιορισμό στα φάρμακα.
Ποιος ωφελείται άραγε από αυτές τις συστάσεις; Ποιος εξοικονομεί χρήματα από τη μη χορήγηση φαρμάκων που είναι ακριβά μεν, αλλά απαραίτητα σε ασθενείς με βαριές παθήσεις όπως

καρκίνος κ.α.
Προστατεύει τα μέλη του ο ΠΙΣ, ή εξυπηρετεί την εγκληματική πολιτική της κάθε κυβέρνησης που υπηρετεί την υγεία ως εμπόρευμα για όποιον μπορεί να το αγοράσει;
Πώς στέκεται απέναντι στις συνέπειες στην υγεία των ασθενών και το όποιο κοινωνικό κόστος; Και μάλιστα όταν σήμερα 1 στους 3 καρκινοπαθείς δηλώνει ότι δεν μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε γιατρό, 1 στους 4 αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόσβασης στο φάρμακο που απαιτείται για τη θεραπεία του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του ΠΙΣ προτείνει μέτρα και δράσεις που δεν είναι τίποτα άλλο παρά αντιγραφή του προγράμματος της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ήρθε με φόρα για να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας.

Αν η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ήρθε να προλειάνει το έδαφος για να προχωρήσουν πιο εύκολα τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης στο τομέα της Υγείας, ο λαός πρέπει άμεσα να προτάξει τις δικές του ανάγκες, τα δικά του δικαιώματα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, δωρεάν χορήγηση όλων των φαρμάκων, χωρίς καμία συμμετοχή στην πληρωμή τους από τους ασθενείς, κατάργηση των διαφόρων «λιστών» που οδηγούν στην πληρωμή 100% από τους ασθενείς».

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη