Άμεση ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Πολυδύναμο Ιατρείο ζητά ο Δήμος Χάλκης

Άμεση ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Πολυδύναμο Ιατρείο ζητά ο Δήμος Χάλκης

Άμεση ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Πολυδύναμο Ιατρείο ζητά ο Δήμος Χάλκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 234 ΦΟΡΕΣ

Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, απέστειλε ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης, με την οποία ζητά να ενισχυθεί άμεσα με ιατρικό προσωπικό το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού.

Ειδικότερα στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Χάλκη όπως θα γνωρίζετε είναι ένα σχετικά μικρό νησί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, όπου διαμένουν μόνιμα περίπου 350 κάτοικοι. Ωστόσο, κατά τη θερινή περίοδο ο συνολικός πληθυσμός του νησιού υπέρ πενταπλασιάζεται και κάποιες ημέρες ξεπερνά τα 2000 άτομα. Όλος αυτός ο πληθυσμός καλύπτεται υγειονομικά από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) του νησιού.

Στο ΠΠΙ Χάλκης υπηρετούν σήμερα μόλις ένας αγροτικός ιατρός και μία νοσηλεύτρια. Αυτοί έχουν επωμιστεί το μεγάλο βάρος της καθημερινής περίθαλψης όλων των κατοίκων και των παραθεριστών, συνεπικουρούμενοι περιστασιακά και εν μέρει από τους Γιατρούς του Κόσμου και μία νοσηλεύτρια που έχει διαθέσει το Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη.

Θα πρέπει μάλιστα να τονιστεί ότι για αρκετά μεγάλες χρονικές περιόδους η θέση του αγροτικού ιατρού δεν καλύπτεται από τις προκηρύξεις του Υπουργείου Υγείας, οπότε τη θέση καλύπτουν εκ περιτροπής είτε κάποιος οπλίτης ιατρός είτε κάποιος ιατρός από το Κέντρο Υγείας Έμπωνα, όπου ανήκει το ΠΠΙ Χάλκης.

Όπως είναι ευνόητο, ο φόρτος εργασίας είναι ιδιαίτερα μεγάλος για έναν ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου και μία νοσηλεύτρια, καθώς ελλείψει κάποιου αντικαταστάτη οι δυο αυτοί υγειονομικοί υπάλληλοι δεν έχουν ωράριο στη δουλειά τους, εφόσον ανά πάσα στιγμή πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό προκύψει, είτε στο Ιατρείο είτε με κατ’ οίκον επισκέψεις.

Ακόμα και όταν πρέπει να πάρουν την νόμιμη άδειά τους, αντικαθίστανται από προσωπικό του Κέντρου Υγείας Έμπωνα, το οποίο ωστόσο επίσης παρουσιάζει προβλήματα ως προς τη στελέχωσή του. Επιπροσθέτως, το έλλειμμα προσωπικού στο ΠΠΙ γίνεται ακόμα εμφανέστερο, όταν απαιτείται να πραγματοποιηθεί διακομιδή ασθενούς στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου με συνοδεία, οπότε μένει μόνον ένας υγειονομικός σε ολόκληρο το νησί για αρκετές ώρες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

α) Κατά το παρελθόν το ΠΠΙ Χάλκης διέθετε ειδικευμένο ιατρό (επιμελητή) εκτός του αγροτικού ιατρού

β) Οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου, σπανίως καλύπτουν τη θέση του ιατρού στο νησί, συνήθως εξαιτίας των γνωστών αντικειμενικών δυσχερειών που παρατηρούνται στις άγονες, νησιωτικές περιοχές, αλλά και όταν το κάνουν, δεν διαθέτουν ως επί το πλείστον ικανή ιατρική εμπειρία για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που ανακύπτουν, ελλείψει επιμελητή ιατρού

γ) Πολλά νησιά που έχουν μικρότερο πληθυσμό και δεν δέχονται αντίστοιχα μεγάλο όγκο τουριστών, διαθέτουν περισσότερες θέσεις αγροτικών ιατρών, αλλά καλύπτονται ταυτόχρονα και από ειδικούς ιατρούς (επιμελητές)

δ) Η υγειονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας του Κορωναιού έθεσε νέες απαιτήσεις στο χώρο της υγειονομικής κάλυψης των νησιωτικών περιοχών, οι οποίες θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες σε ένα νέο επερχόμενο κύμα της πανδημίας

θα θέλαμε να αιτηθούμε την στελέχωση του ΠΠΙ Χάλκης με:

α) Έναν τουλάχιστον ειδικευμένο ιατρό (επιμελητή)

β) Έναν ακόμα ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου, κατά προτίμηση επί θητεία

Ως νέα δημοτική αρχή, αφουγκραζόμενοι την αγωνία των κατοίκων του ακριτικού νησιού μας, που γίνεται και δικιά μας αγωνία, αντιμετωπίζουμε χωρίς φόβο αλλά με σύνεση και πρόνοια το ζήτημα της υγειονομικής κάλυψης του τόπου μας.

Για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε να εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή το δίκαιο αίτημά μας και να συνεπικουρήσετε με όποιον τρόπο κρίνετε εσείς ευχερέστερο. Ένεκα μάλιστα της επερχόμενης τουριστικής περιόδου, με τις ιδιαίτερες συνθήκες που αυτή επιφέρει και απαιτούν εγρήγορση και οργάνωση στα ζητήματα που άπτονται του χώρου της υγείας, προσβλέπουμε σε άμεση και κατάλληλη στελέχωση του ΠΠΙ Χάλκης.

Ευχής έργον είναι στα εγκαίνια που θα γίνουν στο νέο δημοτικό κτίριο, όπου και μεταφέρθηκε μόλις προ λίγων ημερών, το ΠΠΙ Χάλκης να αποδειχθεί επαρκώς επανδρωμένο και πανέτοιμο να δεχθεί κατοίκους και τουρίστες, αποδεικνύοντας σε όλους ότι ο όμορφος τόπος μας δεν είναι απλά φιλόξενος αλλά και ασφαλής.

Διαβάστε ακόμη

Κεντρικός ομιλητής σε Συνέδριο του Τορίνο ο δήμαρχος Χάλκης Φραγκάκης Ευάγγελος

Με καλούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χάλκης

Η Λέσχη Lions Χάλκης συνεχίζει την πλούσια δράση της!

Ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου ΚΕΠ Χάλκης

Σημαντικό έργο για την εξοικονόμηση και διασφάλιση ποιότητας νερού πραγματοποιείται στη Χάλκη

City Οn Halki Pass-Η Χάλκη πρωτοπορεί και στην τεχνολογία

Ομιλητής στο Πανεπιστήμιο της Σιένα ο Δήμαρχος Χάλκης, Φραγκάκης Ευάγγελος

Άγγελος Φραγκάκης: Η Χάλκη πρωτοπορεί και στην τεχνολογία -Τι αφορά το City On Halki Pass