Να λειτουργήσει άμεσα το Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου

Να λειτουργήσει άμεσα το Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου

Να λειτουργήσει άμεσα το Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 586 ΦΟΡΕΣ

Την άμεση στελέχωση και λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής και Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας. Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια αναφέρει τα εξής:

«Η ανέγερση του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου είναι ένα αίτημα πολλών ετών από τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι περιμένουν με αγωνία τη λειτουργία του. Εντάχθηκε αρχικά στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και η σχετική σύμβαση υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2014.

Λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσής του μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο διάρκειας του προηγούμενου ΕΣΠΑ, μεταφέρθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 στο επόμενο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Είχε προηγηθεί αίτηση και κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου προς μελέτη – ένταξη ήδη από το 2010.

Το έργο της κατασκευής του ανέλαβε η κρατική εταιρεία «Κτηριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚτΥΠ). Στις αρχές Απριλίου του 2019 δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ του Οργανισμού του νέου Νοσοκομείου (ΦΕΚ 1092/2-4-2019), γεγονός το οποίο «ερχόταν να επισπεύσει τη στελέχωση και τη λειτουργία του» σύμφωνα με τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη.

Σε αυτόν προβλέπονταν 23 θέσεις ιατρών, 11 θέσεις νοσηλευτών και θέσεις φαρμακοποιού, ψυχολόγου, φυσικοθεραπευτή, τεχνολόγων, μαιών, επισκεπτών υγείας και πολλών άλλων που αναφέρονται ως παραϊατρικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό.

Μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019 ο κ. Μητσοτάκης σε μία από τις πρώτες κινήσεις του ως Πρωθυπουργός επέλεξε να επισκεφτεί την Κάρπαθο από όπου δεσμεύτηκε για την έμπρακτη στήριξη της νησιωτικής χώρας και ότι πρώτη του προτεραιότητα θα ήταν να λειτουργήσει το Νοσοκομείο της Καρπάθου πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο.

Σχεδόν 11 μήνες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού η μόνη εξέλιξη που υπήρξε ήταν η επαναπροκήρυξη στις 12-02-2020 των 13 ιατρικών ειδικοτήτων για το Γ.Ν.Κ. καθώς η προκήρυξη του Απριλίου του 2019 είχε παγώσει λόγω προεκλογικής περιόδου.

Η αργή διαδικασία στελέχωσης και λειτουργίας του νέου νοσοκομείου έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των Καρπάθιων, καθώς η υγειονομική κατάσταση του νησιού παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο το Κέντρο Υγείας Καρπάθου, υποστελεχωμένο, με 2 Γενικούς Γιατρούς και 1 Παθολόγο, σε ένα πολύ παλαιό κτίριο με πολλά λειτουργικά προβλήματα.

Οι γιατροί δε, του Κέντρου Υγείας έχουν επισημάνει ότι η λειτουργία του νέου νοσοκομείου δεν μπορεί να βασιστεί στο ούτως ή άλλως λιγοστό προσωπικό της υπάρχουσας μονάδας, που σε κάθε περίπτωση αδυνατεί να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού και ότι απαιτούνται άμεσα νέες προσλήψεις.

Με δεδομένο ότι το νησί της Καρπάθου έχει σοβαρές υγειονομικές ανάγκες και κατά τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός της αυξάνεται κατά πολύ, και δεδομένης της ανάγκης υγειονομικής θωράκισης του νησιού για την αποτελεσματική προστασία του από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι προφανές ότι η ολοκλήρωση της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου αποτελεί ζήτημα επείγουσας ανάγκης δημόσιας υγείας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του;
- Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία στελέχωσης του νοσοκομείου Καρπάθου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

Ο ερωτών βουλευτής
Ανδρέας Πουλάς».

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών