Θα δοθεί λύση στα προβλήματα υδροδότησης του Αρχαγγέλου

Θα δοθεί λύση στα προβλήματα υδροδότησης του Αρχαγγέλου

Θα δοθεί λύση στα προβλήματα υδροδότησης του Αρχαγγέλου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 445 ΦΟΡΕΣ

Οριστική λύση στα προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάζονται κάθε τρεις και λίγο στον οικισμό του Αρχαγγέλου επιθυμεί να δώσει η ΔΕΥΑΡ.

Το θέμα της υδροδότησης του Αρχαγγέλου απασχόλησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, καθώς το πρόβλημα είναι μεγάλο μια και υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν επάρκεια νερού.

Μετά από σχετική μελέτη που εκπόνησαν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί της ΔΕΥΑΡ, προέκυψαν τα παρακάτω:
Καταρχάς, μέτρησαν το νερό που δίνεται από τις γεωτρήσεις στις δεξαμενές του Αρχαγγέλου και είναι 6000 κυβικά μέτρα την ημέρα, και μάλιστα εκτός από τα Στεγνά, τα οποία συνδέθηκαν με το φράγμα, αλλά και εκτός οι αρδευτικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων λοιπόν, αυτή η ποσότητα νερού επαρκεί για οικισμό 24 χιλιάδων κατοίκων, ενώ του Αρχαγγέλου είναι 5.500 κάτοικοι.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, κ. Βασίλη Μανέττα, το 2005 εκπονήθηκε μία μελέτη για την αντικατάσταση του εξωτερικού υδραγωγείου, καθώς και του εσωτερικού δικτύου του Αρχαγγέλου, που έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 4 εκατομμυρίων ευρώ (προ ΦΠΑ). Οι ανάγκες σε νερό της κοινότητας, μαζί με τα Στεγνά και την Τσαμπίκα. σε μία ημέρα αιχμής, υπολογίστηκε ότι ανέρχεται στα 4.900 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως.

Τώρα, από τα 6.000 κυβικά μέτρα νερού που παράγονται την ημέρα η ΔΕΥΑΡ πουλάει τα 1.200 κυβικά μέτρα νερό στον Αρχάγγελο, την ίδια στιγμή που συνεργεία της μεταβαίνουν σε καθημερινή βάση στην περιοχή για την αποκατάσταση βλαβών ή της ομαλής υδροδότησης. Ένας λόγος θεωρείται ότι είναι το γεγονός ότι η περιοχή βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο.

Οι ενέργειες
Μετά από τις παραπάνω διαπιστώσεις, λοιπόν, αποφασίστηκαν τα εξής:
Πρώτον, η άμεση σύνδεση του αγωγού που τροφοδοτεί τη δεξαμενή των Αγίων Θεοδώρων σε μία από τις νέες γεωτρήσεις. Παράλληλα, θα συνδέσουν την παλιά δεξαμενή στα Στεγνά με τον αγωγό του φράγματος και θα γίνει μία μελέτη, ώστε να μεταφέρεται το νερό στις δεξαμενές του Αναγρού.

Στη συνέχεια, θα εκπονήσουν μία μελέτη αγωγού για το εσωτερικό δίκτυο, ώστε να τροφοδοτείται η υψηλή ζώνη της κοινότητας από την υψηλή δεξαμενή στους Αγίους Θεοδώρους. Εξετάζουν, ακόμη, να πάρουν δειγματοληπτικά υλικά από το υφιστάμενο δίκτυο και να τα αποστείλουν σε ειδικό εργαστήριο, ώστε να δουν τι φταίει για τις τόσο συχνές βλάβες που παρουσιάζει.

Τέλος, η Επιχείρηση θα εφοδιαστεί με ειδικό εξοπλισμό προκειμένου οι αρμόδιοι υπάλληλοι να εντοπίσουν εάν υπάρχουν αφανείς διαρροές στο δίκτυο της κοινότητας.

Διαβάστε ακόμη

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν