Παλλαϊκή υποδοχή επιφύλαξε η Ρόδος στους αφιχθέντες ομογενείς

Παλλαϊκή υποδοχή επιφύλαξε η Ρόδος στους αφιχθέντες ομογενείς

Παλλαϊκή υποδοχή επιφύλαξε η Ρόδος στους αφιχθέντες ομογενείς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 205 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Παρασκευή 17 Ιουνίου 1960 Αριθ. Φύλλου 2757

ΕΙΣ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΨΑΡΟΠΟΥΛΑΝ

Παλλαϊκήν υποδοχήν επεφύλαξεν η Ρόδος εις τους αφιχθέντας ομογενείς

Ο ενθουσιασμός του λαού υπερέβη παν προηγούμενον

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ κ. Μ ΜΟΣΚΗ
Έξι χιλιάδες και πλέον Ροδιακού λαού με επικεφαλής τας αρχάς υπεδέχθησαν ενθουσιωδώς τους αφιχθέντας 86 συνέδρους του Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων» εις την πλατείαν παρά την Ψαροπούλαν, χθες την 7ην εσπερινήν.

Η ΑΦΙΞΗΣ
Ενωρίτερον εκατοντάδες λαού εις το αεροδρόμιον, ευθύς ως προσεγειώθησαν τα δύο αεροπλάνα δια των οποίων αφίχθησαν οι ομογενείς, διέσπασαν τον στοίχον της Χωροφυλακής και εξεχύθησαν προς τας κλίμακας, πέριξ των οποίων έλαβον χώραν πρωτοφανείς σκηναί συγκινήσεως και ενθουσιασμού.
Χαρακτηριστικόν των λαϊκών εκδηλώσεων είναι το γεγονός ότι ο Μέγας Πρόεδρος του «Απόλλωνος» κ. Μόσχος Μοσκής και ο Μέγας Γραμματεύς κ. Εμμ. Αθανασιάδης δεν ηδυνήθησαν να πλησιάσουν τους επισήμους.

ΕΙΣ ΨΑΡΟΠΟΥΛΑΝ
Ολίγον αργότερον, αυθορμήτως τα πλήθη του λαού, τα οποία είχον συγκεντρωθή εις Ψαροπούλαν εξέπεσαν εις χειροκροτήματα, ευθύς ως έφθασαν τα αυτοκίνητα των συνέδρων. Σημειωτέον ότι εις Κρεμαστήν και Τριάντα δεκάδες πολιτών εχαιρέτισαν τους αφιχθέντας, πολλοί των οποίων επεσκέφθησαν και προσεκύνησαν την Παναγίαν Κρεμαστής.
Εις την Ψαροπούλαν υπεδέχθησαν επισήμως τους αφιχθέντας ο Μητροπολίτης κ. Σπυρίδων, ο Νομαρχών κ. Βόνδας, ο βουλευτής κ. Κωτιάδης, ο Δήμαρχος κ. Πετρίδης, ο Ανώτερος Διοικητής κ. Τάγαρης, ο κυβερνήτης του «Κούριερ» κ. Στέντμαν, ο πρώην Μέγας Πρόεδρος κ. Πετρίδης και άλλοι επίσημοι.

Ακολούθως ο κ. Δήμαρχος Καλωσόρισε από μικροφώνου τους ομογενείς και προσέφερεν εις τον Μέγαν Πρόεδρον κ. Μοσκήν μίαν λήκυθον πλήρη ροδιακής γης, ως σύμβολον της επανόδου των ξενητευμένων εις την Ελευθέραν Ελληνικήν Δωδεκάνησον.

Εν συνεχεία παρακληθείς ο κ. Μοσκής έσυρε την ταινίαν και απεκάλυψε την πινακίδα της νέας οδού «Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής Απόλλωνος», επηκολούθησε δε η ανάκρουσις των Εθνικών ύμνων Ελλάδος και ΗΠΑ. Μετά ταύτα ο κ. Μοσκής ομιλήσας από μικροφώνου είπε τα εξής:
«Αγαπητά μας αδέλφια, τη στιγμή που με ιερή συγκίνηση πατούμε το ελεύθερο χώμα της γενέτειράς μας στο πρώτο αυτό προσκύνημά μας, δίνουμε σ’ όλους σας τον αδελφικό μας ασπασμό.
Σας μεταδίδουμε επίσης τον νοσταλγικό χαιρετισμό όλων των αδελφών Ροδίων και όλων των Δωδεκανησίων της Αμερικής που δεν μπόρεσαν να έλθουν εδώ μαζί μας, μα που νοερώς κι αυτοί αντικρύζουν την πολυπόιξτξ γενέτειρα και προσκυνούν το ιεροό της χώμα.

Ζωηρός πόθος όλων μας στη δεύτερη Πατρίδα μας που ζούμε, την ευλογημένη Αμερική, είναι να δούμε το αγαπημένο μας νησί να ξαναλάμψη στην παλιά του δόξα και να ζήση ειρηνικά στους κόλπους της Μητέρας μας και Μητέρας κάθε Μεγάλου και Ωραίου, Μητέρας της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, της αθάνατης Ελλάδας μας.
Ελπίζουμε τα Συνέδρια που εγκαινιάζουμε εφέτος στη Γενέτειρα να συνεχισθούν και έτσι νάχουν κι οι άλλοι αδελφοί μας την ευκαιρία να σας επισκεφθούν.

Η επιτυχία του πρώτου αυτού Συνεδρίου, το λέμε με χαρά και περηφάνεια, οφείλεται εξ ολοκλήρου στη δική σας αγάπη και τον συγκινητικό ενθουσιασμό του άξιου της Ρόδου τέκνου και υπερόχου Δημάρχου σας και επιτίμου μέλους του Απόλλωνος Ιατρού κ. Μιχαήλ Πετρίδη.
Εκφράζουμε σ’ όλους την ευγνωμοσύνη μας.

ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑΜΕ!
Επίσης ωμίλησε ο κ. Εμμ. Αθανασιάδης χαιρετήσας τον κ. Στέντμαν και τους αξιωματικούς του αμερικανικού ραδιοσταθμού.

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1963: Νέαι καθυστερήσεις, άγονος ο διαγωνισμός δια τον λιμάνι λόγω ασαφειών του κειμένου

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...