Χειρότερο από την πανδημία είναι η έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Χειρότερο από την πανδημία είναι η έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Χειρότερο από την πανδημία είναι η έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1031 ΦΟΡΕΣ

Άμεσες προσλήψεις απαιτούν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ρόδου

«Χειρότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, είναι η έλλειψη προσωπικού!», «φώναξαν», για ακόμα μία φορά χθες οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Ρόδου, οι οποίοι συμμετείχαν στην εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι Ομοσπονδίες τους.

Γύρω στις 12:00 χθες το μεσημέρι, εργαζόμενοι στο Νοσηλευτικό μας Ίδρυμα, από όλους τους κλάδους, συγκεντρώθηκαν μπροστά από την είσοδο του κτιρίου και ανήρτησαν πανό. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους έδειξαν εκπρόσωποι και άλλων Συλλόγων και φορέων της περιοχής μας, όπως των Συνταξιούχων, του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, του Σωματείου Εστιατόρων, της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα Νότιας Ρόδου και της Ομάδας Γυναικών Ρόδου.

Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέφανος Ιατρίδης, με τη ντουντούκα, διάβασε το ψήφισμα με τα αιτήματά τους. «Τέρμα πια στον εμπαιγμό, τέρμα πια στην κοροϊδία. Απαιτούμε προσλήψεις και προσωπικό στα νοσοκομεία», είπε ζητώντας να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά τους για:

-Ένα αποκλειστικά δημόσιο κοινωνικό σύστημα υγείας για όλους, χωρίς αποκλεισμούς
-Ανθρώπινες, αξιοπρεπείς, συνθήκες εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους, χωρίς διαχωρισμούς. Για πλήρη κάλυψη των κενών θέσεων σε όλες τις δομές υγείας με τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
-Για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, των εργολαβικών, ασχέτως σχέσεων εργασίας

-Για εφαρμογή και υλοποίηση όλων των απαραίτητων προβλεπομένων μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, για την προστασία των εργαζομένων υγειονομικών αλλά και των ασθενών.
-Άμεση αποκατάσταση, συντήρηση, επισκευή, εφαρμογή όλων των απαραίτητων, σύγχρονων επιστημονικών μηχανημάτων, υποδομών, συσκευών, για αποτελεσματική, άμεση, πρόβλεψη, διάγνωση, θεραπεία.

-Για πλήρη αποκατάσταση της μισθοδοσίας τους και των συντάξεων των υγειονομικών στα επίπεδα του 2009.
-Για άμεση ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά-άμεση επαναφορά των χαμένων επιδομάτων δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας.

Αναφέρεται, ακόμη, στο ψήφισμά τους: «Η πολιτική που θεωρεί την υγεία ατομική υπόθεση/ευθύνη και τις υπηρεσίες υγείας εμπόρευμα, χρεοκόπησε γιατί είναι αυτή που ευθύνεται για τα χάλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, υλικά, εργαλεία, για την εντατικοποίηση, την περιπλάνηση των υγειονομικών από τη μία μονάδα στην άλλη, «για να μπαλώνομε μία ζωή τρύπες».

Ακόμη, ευθύνεται για τις περικοπές ή συγχωνεύσεις τμημάτων, περικοπές φαρμάκων, απαραίτητων υλικών και εργαλείων της δουλειάς τους, για τις αυξημένες πληρωμές συμμετοχής ασθενών και των οικογενειών τους.

Επίσης, για το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα ένα ολόκληρο ΕΣΥ μετατράπηκε σε… «κορωνοΕΣΥ» για να μπορέσει έτσι ν’ ανταπεξέλθει στις ανάγκες της πανδημίας, χωρίς να μπορεί να συνδυάσει τη φροντίδα και την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις...».

Ειδικότερα, για το το Νοσοκομείο της Ρόδου, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του, προβλέπονται στο οργανόγραμμα 489 νοσηλευτές ενώ έχουμε 209 μόνιμους συν 53 συμβασιούχους. Επίσης, 148 γιατροί και καλύπτονται μόνο 102 με τους ειδικευόμενους. Για το παραϊατρικό προσωπικό προβλέπονται 97 θέσεις και καλύπτονται μόνο οι 67. Το Διοικητικό προσωπικό προβλέπει 145 θέσεις και καλύπτονται 121, μαζί με τους συμβασιούχους.

Στη ΜΕΘ το νοσηλευτικό προσωπικό είναι 10 μόνιμοι συν 2 συμβασιούχοι σε αναλογία έξι κλινών ενώ βάσει προδιαγραφών του ΠΟΥ θα αναλογούσαν σε τρεις κλίνες. Αυτή τη στιγμή, στην εντατική θεραπεία υπάρχει συν μία κλίνη και 2 νοσηλευτές.

Οι επιπλέον συμβασιούχοι έκτακτοι ήταν 13 νοσηλευτικό προσωπικό, 3 για το παραϊατρικό και 3 για τους γιατρούς, δηλαδή «σταγόνα στον ωκεανό», όπως λένε χαρακτηριστικά και τονίζουν: «Χειρότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, είναι η έλλειψη προσωπικού»!

Ακόμη, πολλοί εργαζόμενοι λείπουν σε διαφόρων ειδών άδειες ενώ το Νοέμβριο προβλέπεται να απολυθούν 14 συμβασιούχοι, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο τα παραπάνω νούμερα.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τέλος, απατηλό είναι και το κυβερνητικό αφήγημα περί υγειονομικής κάλυψης των νησιών λόγω Covid, ενόψει τουριστικής εφόρμησης, την ώρα που παραμένουν ως έχουν οι τεράστιες ελλείψεις.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, εξήγγειλε 687 επικουρικούς για ενδυνάμωση των δομών υγείας στα νησιά, όταν τα κενά σε μόνιμες θέσεις είναι χιλιάδες. Ακόμη, 446 απλές κλίνες Covid στα νησιά που, αν χρειαστεί όπως είπε, θα αυξηθούν σε 694, τα οποία δεν είναι νέα κρεβάτια αλλά στερούνται από θεραπεία άλλων νόσων, τονίζουν ακόμη οι εργαζόμενοι, κάνοντας λόγο για «μπαλώματα».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο