Θα βάλει τάξη ο δήμος στο Κοιμητήριο του Ταξιάρχη

Θα βάλει τάξη ο δήμος στο Κοιμητήριο του Ταξιάρχη

Θα βάλει τάξη ο δήμος στο Κοιμητήριο του Ταξιάρχη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 670 ΦΟΡΕΣ

Μέχρι και δενδρύλλια χασίς βρέθηκαν, όπως κατήγγειλε χθες ο Θ. Στάμος

Τέλος βάζει η Δημοτική Αρχή στην «αναρχία» που επικρατούσε εδώ και χρόνια στο μεγαλύτερο Κοιμητήριο του νησιού, αυτό του Ταξιάρχη, στο οποίο πλέον εκτός του ότι θα μπει τάξη, ο χώρος θα ελέγχεται, ακόμα και με την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων, μια και σε δηλώσεις του χθες, ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος κ. Θανάσης Στάμος, περιέγραψε πρωτοφανή περιστατικά που έχουν καταγγείλει, μεταξύ των οποίων ότι βρήκαν μέχρι και δενδρύλλια χασίς εντός του Κοιμητηρίου!

Αναλυτικά:
Ο νέος κανονισμός λειτουργίας
Όπως είπε ο ίδιος, κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι πρέπει να μπει μία τάξη στο Κοιμητήριο του Ταξιάρχη και γι’ αυτό προχώρησαν στην εκπόνηση ενός κανονισμού λειτουργίας του.
Για την εκπόνησή του, μάλιστα, έλαβαν υπόψη και κανονισμούς που ισχύουν σε άλλα κοιμητήρια ανά την Ελλάδα, όπως του Α’ Αθηνών, Πειραιά, Γλυφάδας κτλ. και με την έγκριση βέβαια του Δημάρχου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, αφού ελέγχθηκε και από τη νομική υπηρεσία, ήρθε στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου το οποίο και τον ενέκρινε ομόφωνα και στη συνέχεια θα έρθει για επικύρωση στο δημοτικό συμβούλιο.

Όπως εξήγησε ο κ Στάμος, αυτός ο κανονισμός βάζει κάποια πράγματα στη θέση τους και σε συνδυασμό με ένα πολύ μεγάλο έργο που γίνεται, αυτό της ψηφιοποίησης του Κοιμητηρίου, θα αλλάξει όλη η εικόνα. Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης έχει γίνει με drone η καταγραφή όλων των χώρων του και σε λίγες ημέρες θα μπορούν να γνωρίζουν, πατώντας ένα κουμπί και με ένα όνομα, πού βρίσκεται ο τάφος, πότε έγιναν οι ταφές και πότε πρέπει να γίνουν οι εκταφές. Μάλιστα, στόχος τους είναι να τοποθετηθεί δεξιά της εισόδου μία ηλεκτρονική οθόνη ώστε ο καθένας να μπορεί, εύκολα, να βρίσκει τον τάφο που θέλει να επισκεφθεί.

Διάφορες... πατέντες εφεύρισκαν κάποιοι για να εισέρχονται στο χώρο του Κοιμητηρίου κατά τις νυχτερινές ώρες...
Διάφορες... πατέντες εφεύρισκαν κάποιοι για να εισέρχονται στο χώρο του Κοιμητηρίου κατά τις νυχτερινές ώρες...

Security και κάμερες

Είπε, όμως, στη συνέχεια ότι υπάρχει η σκέψη να τοποθετηθεί και εταιρεία security για τη φύλαξη του Κοιμητηρίου αφού τα τελευταία γεγονότα κάθε άλλο παρά ευχάριστα ήταν. Όπως έκανε γνωστό ο εντεταλμένος, αναγκάστηκαν να καλέσουν το Τμήμα Δίωξης διότι μέσα στο χώρο του Κοιμητηρίου βρέθηκαν…δενδρύλλια χασίς! Ακόμη, τις προηγούμενες ημέρες, βρέθηκε άτομο που μπήκε στο ιερό του Ναού και έπινε από το κρασί που χρησιμοποιεί ο παπάς για τη θεία κοινωνία! Υπάρχουν, όμως, και άλλα περιστατικά καθώς έχουν διαπιστώσει ότι άγνωστοι μπαίνουν ξημερώματα στο χώρο πηδώντας…από τους τοίχους για ν’ ανάψουν τα καντήλια κτλ.
Για όλα αυτά, μάλιστα, ενημέρωσαν και τον κ. Εισαγγελέα και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ώστε να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα για τη φύλαξη και τον σεβασμό του χώρου ο οποίος είναι ιερός, όπως τόνισε ο κ. Στάμος. Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη να τοποθετηθούν και κάμερες στον εξωτερικό χώρο, περιμετρικά.

Τα έργα
Ακόμη, με εντολή του Δημάρχου αντικαθίστανται τα σπασμένα μάρμαρα της είσοδο του Κοιμητηρίου τα οποία χρονολογούνται από το 1960. Επίσης, το διάστημα αυτό από τότε που ανέλαβαν καθήκοντα, με εξαίρεση την περίοδο του κορωνοϊού, έχουν γίνει σημαντικά έργα στο Κοιμητήριο. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η μελέτη του νέου δικτύου ύδρευσης, μιας και αυτό χρονολογείται επίσης από το 1960, έχει συνεχείς διαρροές πολλών κυβικών νερού ενώ ο κ. Στάμος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, κ. Βασίλη Μανέττα, όσο και τον Γενικό Διευθυντή της Επιχείρησης κ. Γιώργο Υψηλάντη καθώς και τον κ. Νικολού ο οποίος έκανε τη μελέτη, η οποία είναι έτοιμη για να δημοπρατήσουν το έργο, το κόστος του οποίου ανέρχεται περίπου στα 55 χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Υπηρεσία Καθαριότητας-μάλιστα ευχαρίστησε και την Αντιδήμαρχο κα Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαγιόγλου-έγιναν παρεμβάσεις αφού η καθαριότητα του χώρου είναι προτεραιότητα ως ένδειξη σεβασμού στους ανθρώπους μας που βρίσκονται εκεί. Σημειώνεται ότι οι οι εργασίες συνεχίζονται και πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε, όπως είπε ο ίδιος.

Το διάστημα αυτό, από την ανάληψη των καθηκόντων τους, έχει φτιαχτεί η κύρια είσοδος (σ.σ. βάψιμο, μόνωση) του Κοιμητηρίου ενώ έγινε και κρυσταλλοποίηση στις πέτρες του Ιερά Ναού εξωτερικά, θα γίνει και μόνωση της οροφής ενώ με εισφορές πιστών συμπληρώνονται οι αγιογραφίες. Ακόμη, αντικατέστησαν τους πο0λυελαίους με σύγχρονους αφού και αυτοί χρονολογούνταν από το 1960 και δαπανήθηκε ένα σημαντικό ποσό.

Όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Στάμος, έγιναν με την προτροπή του Δημάρχου «ώστε ο ιερός αυτός χώρος να τύχει του σεβασμού και της αξιοπρέπειας που του αρμόζει»., όπως είπε ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και τη μεγάλη βοήθεια από τους εθελοντές. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας να γίνει και πιο λειτουργικός ο χώρος, άνοιξαν και μία δεύτερη πόρτα για περιπτώσεις που είναι αναγκαίο και έκαναν μία ακόμα παρέμβαση προς τη μεριά του Καλλιπάτειρα.

Για τον Άγιο Δημήτριο
Όσον αφορά το Κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου, ο κ. Στάμος είπε ότι είναι ένα Μνημείο που παραχωρήθηκε κατά χρήση στον Δήμο Ρόδου και τώρα θα προχωρήσουν στην αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού ώστε το βράδυ να φωτίζεται επαρκώς και εξετάζουν μήπως το επεκτείνουν λίγο προς την πλευρά του φυτωρίου για να «ανασάνει» ο χώρος. Παράλληλα, καταγράφουν τους εγκαταλελειμμένους τάφους μιας και σχεδιάζουν να γίνουν και εκεί σημαντικά έργα.
Σημειώνεται ότι εκεί υπάρχει ο τάφος των αρχιερέων και των Βενετοκλέων και από κάτω υπάρχει κρύπτη με θήκες, κάτι που θεωρούν ότι πρέπει να αναδειχθεί. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης θέλει να γίνει αυτό και το έχει συζητήσει με τον Δήμαρχο, είπε κλείνοντας ο κ. Στάμος.

Διαβάστε ακόμη

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης εξελέγη περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα