Με κράνος κυκλοφορούν πλέον οι περισσότεροι οδηγοί δικύκλων στη Ρόδο

Με κράνος κυκλοφορούν πλέον  οι περισσότεροι οδηγοί δικύκλων στη Ρόδο

Με κράνος κυκλοφορούν πλέον οι περισσότεροι οδηγοί δικύκλων στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2018 ΦΟΡΕΣ

«Η … κλήση φυλάει τα έρημα» θα μπορούσαμε να πούμε σε παράφραση της λαϊκής φράσης, για τους δικυκλιστές, η πλειονότητα των οποίων δεν πάει πουθενά πλέον χωρίς να φορέσει το κράνος της!

Ειδικά στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, αν κάποιος καθίσει και παρατηρήσει θα δει πως σε όλα τα δίκυκλα, οδηγοί και συνοδηγοί φέρουν τα κράνη τους κανονικά όπως ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας! Και όχι στον αγκώνα όπως γινόταν μέχρι πρότινος, αλλά κανονικά στο κεφάλι. Ελάχιστες είναι δε οι περιπτώσεις όπου οδηγός δικύκλου κινείται άνευ κράνους και φανταζόμαστε πως και αυτός δεν θα το κάνει για πολύ!

Και φυσικά όλοι γνωρίζουμε πως η «αλλαγή» αυτή οφείλεται εξ ολοκλήρου στους αυστηρούς ελέγχους που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα στο νησί μας αλλά και στις παραβάσεις που πέφτουν «βροχή» από την Τροχαία και τα άλλα αστυνομικά τμήματα του νησιού μας, σε όσους δεν τηρούν τον Κ.Ο.Κ.!

Διότι δεν είναι απλώς μία παράβαση αλλά αφαίρεση διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (ανάλογα με την παραβάση).

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για άλλες παραβάσεις όπως οδήγηση για υπερβολική ταχύτητα, μέθη, ζώνη ασφαλείας κ.α. και σε αυτή την περίπτωση δεν γίνονται «διακρίσεις» είτε πρόκειται για οδηγό δικύκλου είτε για οδηγό αυτοκινήτου ή φορτηγού.

Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι αυτοί έχουν επιφέρει διπλό θετικό αποτέλεσμα: και πιο προσεκτικοί είμαστε κατά την οδήγηση και κυρίως, λιγότερα τροχαία ατυχήματα έχουμε!

Πάντως για όσους νομίζουν ότι οι έλεγχοι είναι περιστασιακοί και σύντομα θα μειωθούν, μάλλον δυσάρεστα είναι τα … μαντάτα που έχουμε. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας στην περιοχή μας, όχι μόνο δεν θα μειωθούν αλλά ήδη από χθες έχει δοθεί εντολή να εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο, με αφορμή τις αφίξεις των επισκεπτών στο νησί μας!

Μάλιστα και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει δώσει σαφείς εντολές για τη λήψη αυξημένων μέτρων της Τροχαίας σε όλη την Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο.

Μεταξύ των μέτρων που επισημαίνει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η αύξηση εμφανούς τροχονομικής αστυνόμευσης, με την παρουσία περιπολικών και δικύκλων σε όλο το οδικό δίκτυο και ειδικότερα σε χώρους που παρουσιάζουν ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον (αρχαιολογικοί χώροι), καθώς και σε χώρους που παρατηρείται μαζική μετακίνηση πολιτών (λιμάνια, αεροδρόμια).

Εντατικοποίηση ελέγχων σε τουριστικά λεωφορεία, τετράκυκλες μοτοσυκλέτες (γουρούνες), Δ.Χ.Ε. ταξί, καταστήματα ενοικιάσεως δικύκλων, ανασφάλιστα οχήματα καθώς και σε δίκυκλα, που οδηγούνται από ανήλικους, χωρίς άδεια οδήγησης.

Συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων:

- οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
- υπερβολική ταχύτητα
- χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

- μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης
- αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ.
- αντικανονική κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης
- μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ., όταν μεταφέρονται παιδιά με αυτοκίνητο.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Διαβάστε ακόμη

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο