Μια σπάνια αισθητική απόλαυση προσέφερε η «Ροδίτικη Βραδιά»

Μια σπάνια αισθητική απόλαυση προσέφερε η «Ροδίτικη Βραδιά»

Μια σπάνια αισθητική απόλαυση προσέφερε η «Ροδίτικη Βραδιά»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 320 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Τρίτη 5 Ιουλίου 1960 Αριθ. Φύλλου 2772

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Η «ΡΟΔΙΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ»
Μια σπάνια αισθητική απόλαυση-προσφορά στην παρουσίαση και προβολή των δωδεκανησιακών χορών, τραγουδιών και εθίμων, χάρισε προχθές το βράδυ στον λαό της Ρόδου ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός του Δήμου. Τόσο τα μέρη των τραγουδιών όσο και τα χορευτικά, που ήταν θαυμάσια μονταρισμένα, ενθουσίασαν τους θεατές και δίκαια προκαλούσαν θύελλα χειροκροτημάτων μετά από κάθε αποκάλυψη!

Το πρόγραμμα περιλάμβανε, με το άνοιγμα της αυλαίας, εμφάνισην 5 φουστανελλοφόρων που παρουσίασαν λεβέντικα τον τσάμικο χορό, συνοδεία λαϊκών οργάνων.

Στη συνέχεια, η σοπράνο κα Κικίτσα Δημητράκη-Αγιακάτσικα, συνοδευόμενη από την κα Ιωάννα Καραμεσίνη στο πιάνο, εξετέλεσε με υπέροχη φωνή και με πλούσιο αίσθημα, μια σειρά ελληνικών τραγουδιών. Μεταξύ αυτών ήταν και τα «Διαμαντούλα», «Ένα καράβι από τη Χίο», «Η παπαδιά», «Η κατάρα», «Της κοπέλας το νερό» και το θαυμάσιο, «Ο δρόμος μου» του Λάβδα.

Η κα Αγιακάτσικα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ένα κεφάλαιο για τη Ρόδο, ενώ η κα Καραμεσίνη συνέβαλε σημαντικά στην άρτια εκτέλεση του προγράμματος τραγουδιών. Στο δεύτερο μέρος, υπό τον γενικό τίτλο «Σκηνές απ’ το χωριό» παρουσιάσθησαν Δωδεκανησιακά τραγούδια και χοροί, κατά σκηνοθεσίαν και χορογραφία της κας Σισμάνη και σε μουσική προσαρμογή της κας Καραμεσίνη.

Άρεσε ιδιαίτερα το «άνοιγμα» των σκηνών, καθώς και το μπαλλέτο με το «κουτσομπολιό» στη βρύση. Στη συνέχεια η κα Αγιακάτσικα-Δημητράκη, ντυμένη Μπονιάτισσα, τραγούδησε τη Ροδίτικη Μαντινάδα το Μέρα μέρωσε, το Πάρε Μαριώ τη ρόκα σου, το τραγούδι της Αγάπης, το μια φορά βρε παιδιά, τον Απελή, την ξενητειά, το Έλα Παναγιά, τον Αρχαγγελίτικο και την Σούστα, ενώ το μπαλλέτο, διδαγμένο άριστα, εκτελούσε χορευτικά όσα απ’τα τραγούδια χορεύονται.

Η μόνη παρατήρηση είναι ότι ασφαλώς θα είναι πολυ κουραστικό το δίωρο αυτό για την κα Αγιακάτσικα, που τραγουδούσε συνεχώς σχεδόν και ότι θα πρέπει σε μελλοντικά προγράμματα να χρησιμοποιείται περισσότερο ενεργά το καθ’όλα άρτιο μπαλλέτο.

Γενικά, ευγνωμονούμε για την ωραία παράσταση που μπορεί να σταθή οπουδήποτε και συγχαίρουμε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην επιτυχία της.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΟΘΩΜΑΝΟΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΕΙΣ ΑΣΧΗΜΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ 16ΕΤΟΥΣ ΠΑΙΔΟΣ
Το παρελθόν Σάββατον συνελήφθη 40ετής Οθωμανός αλλοδαπός κατηγορούμενος ότι προσεπάθησε να βιάση 16ετή παίδα. Ούτος απεστάλη συνοδεία εις τον κ. Εισαγγελέα μετά της σχηματισθείσης δικογραφίας.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΝΗΣΟΥΣ ΚΩ ΚΑΙ ΚΑΡΠΑΘΟΝ
Εκπρόσωπος της Διευθύνσεως Γεωργίας ανεκοίνωσεν ότι βάσει σχεδίου ενεργείται κατ’ αυτάς υπό ειδικών συνεργείων καταπολέμησις του δάκου τας νήσους Κω και Κάρπαθον και εις περιφερείας, όπου η παραγωγή ελαιολάδου προβλέπεται σχετικώς μεγάλη.

Ειδικώτερον, διενεργείται καταπολέμησις του δάκου εις την περιοχήν της πόλεως Κω και εις τας κοινότητας Πυλίου, Ασφενδιού και Αντιμαχείας και εις την περιοχήν της πόλεως Καρπάθου και των κοινοτήτων Απερείου, Βωλάδος, Όθους και Πυλών.

ΔΕΚΑ ΚΑΤΑΠΛΟΙ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΞΑΜΕΝΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΣ ΡΟΔΟΝ
Δέκα κατάπλοι περιηγητικών σκαφών θα πραγματοποιηθούν εις Ρόδον κατά την αρξαμένην εβδομάδα. Ειδικώτερον, σήμερον αναμένεται το «Βεργίνα», αύριον θα καταπλεύσουν τα «Αιγαίον», «Σεμίραμις», «Φίλιππος» και «Κολοκοτρώνης» την Πέμπτην το «Μεσσάπια» την Παρασκευήν το «Μεντιτεράνεαν» το Σάββατον το «Άννα» και «Γεντίστβο» και την Κυριακήν το «Στέλλα Μάρις».

Διαβάστε ακόμη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...