Επανεκκίνηση του τουρισμού και οι τουριστικές εκθέσεις

Επανεκκίνηση του τουρισμού και οι τουριστικές εκθέσεις

Επανεκκίνηση του τουρισμού και οι τουριστικές εκθέσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 481 ΦΟΡΕΣ

Intourmarket Ρωσίας - Η τελευταία τουριστική έκθεση στον κόσμο και οι τελευταίοι «Έλληνες ήρωες» του τουρισμού

Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τη ζωή του κόσμου και των ανθρώπων στον πλανήτη γη και κατ’ επέκταση άλλαξε και τη μεγαλύτερη ίσως ανθρώπινη οικονομική δραστηριότητα, τον τουρισμό.

Μέχρι πριν δυο-τρεις μήνες όλα λειτουργούσαν ομαλά, υπήρχε έντονη τουριστική δραστηριότητα, δεκάδες χιλιάδες τουριστικών επαγγελματιών ταξίδευαν προετοιμάζοντας μία νέα τουριστική περίοδο και προσβλέποντας επίσης σε μία νέα χρονιά ρεκόρ. Όλα ήρθαν τα πάνω κάτω και φαίνεται πλέον αμφίβολο εάν θα λειτουργήσει ο τουρισμός, όπως τον ξέραμε, στη διεθνή σκηνή.

Από την τελετή έναρξης της Intourmarket 2020
Από την τελετή έναρξης της Intourmarket 2020

Ήδη με συγκρατημένη αισιοδοξία η Ελλάδα και οι χώρες της Ευρώπης, πρώτης περιοχής σε τουρισμό παγκοσμίως, αρχίζουν να ξαναδέχονται τουρίστες, αν και η υγειονομική καθημερινότητα επιφυλάσσει και αλλαγές που δεν μπορούμε με βεβαιότητα να προβλέψουμε. Η επανεκκίνηση κρατάει ακόμη εκπλήξεις με ενδεχόμενες αλλαγές, αλλά ελπίζουμε ότι αυτές δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ανάκαμψη.
Χαρακτηριστική δραστηριότητα του τουρισμού, με παγκόσμιο βεληνεκές ήταν οι τουριστικές εκθέσεις στις οποίες εκτός από την παρουσίαση τουριστικών προορισμών και επιχειρήσεων, διαμορφωνόταν διεθνείς τάσεις ζήτησης, έκλειναν συμφωνίες, αναπτύσσονταν νέα τουριστικά προϊόντα, και γινόταν σημαντικές γνωριμίες και ανταλλαγές απόψεων είτε στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων είτε τα τελευταία χρόνια μέσω αναπτυσσόμενων, παράλληλων συνεδριακών εκδηλώσεων – ημερίδων.


Σήμερα είναι ακόμη αμφίβολο εάν και πότε θα ξαναέχουμε τουριστικές εκθέσεις. Θα εξαρτηθεί από τις υγειονομικές εξελίξεις. Την αυλαία στις προοπτικές και στις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις, πριν επεκταθεί η πανδημία του κορωνοϊού, έκλεισε μία από τις σημαντικότερες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, η Intourmarket στη Μόσχα της Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε από 12 έως 14 Μαρτίου 2020. Ήταν και η τελευταία παγκοσμίως τουριστική έκθεση και μάλλον και η τελευταία εκδήλωση, πριν επεκταθούν οι απαγορεύσεις μετακινήσεων και συναντήσεων λόγω του κορωνοϊού.

Άποψη του εκθεσιακού χώρου
Άποψη του εκθεσιακού χώρου


Η Intourmarket είναι η κορυφαία διεθνής έκθεση εμπορίου και τουρισμού στη Ρωσία και τις χώρες ΚΑΚ, όπου συνηθίζεται να συναντώνται πάροχοι ταξιδιωτικών υπηρεσιών – πράκτορες, που αναζητούν νέες ευκαιρίες να προσφέρουν στους πελάτες τους, με τους εκπροσώπους των διεθνών τουριστικών προορισμών. Από τη δεκαετία του ’90, επί 26 χρόνια, οι τουριστικές εκθέσεις πραγματοποιούνται στην Μόσχα και έχουν προσελκύσει τους πιο δημοφιλείς διεθνείς προορισμούς, καθώς και τους κορυφαίους αγοραστές ταξιδιών και εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας.

Έχουν προσελκύσει συμμετέχοντες από τις κύριες δραστηριότητες της τουριστικής βιομηχανίας, όπως ταξιδιωτικά γραφεία, tour operators, αεροπορικές εταιρείες και άλλοι πάροχοι ταξιδιωτικών υπηρεσιών (ασφάλειες, διαχείριση τουρισμού, υπηρεσίες φιλοξενίας), ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, επαγγελματίες του συνεδριακού τομέα – MICE.

Το ελληνικό περίπτερο στην έκθεση
Το ελληνικό περίπτερο στην έκθεση


Η Έκθεση Intourmarket κατά συνήθεια προηγείται και δεύτερης έκθεσης της Μόσχας, της ΜΙΤΤ, αλλά η Intourmarket είναι επίσημη κρατική έκθεση τουρισμού, κάτι σαν τη δική μας Philoxenia, και τα εγκαίνια έκανε η Υφυπουργός Τουρισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στη φετινή όμως Έκθεση Intourmarket, λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού, η πλειονότητά των παραδοσιακά συμμετέχοντων Ελλήνων τουριστικών επαγγελματιών ακύρωσε το ταξίδι στη Μόσχα, και έτσι εκτός από τα στελέχη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού – Γραφείου στην Μόσχα (που είναι υπεύθυνο για τη Ρωσία και τις χώρες ΑΚΑΚ), και τους τοπικούς Ρώσους εκπροσώπους των Ελληνικών επιχειρήσεων και ταξιδιωτικών οργανώσεων και αεροπορικών εταιρειών, παρευρέθηκαν στην Έκθεση και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, μόνο τέσσερις (4) Έλληνες από την Ελλάδα.

Στο stand του ΕΟΤ, ο Διευθυντής κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου, στελέχη του Γραφείου Μόσχας και ο κ. Αχιλλέας Τζίμας (δεύτερος από αριστερά)
Στο stand του ΕΟΤ, ο Διευθυντής κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου, στελέχη του Γραφείου Μόσχας και ο κ. Αχιλλέας Τζίμας (δεύτερος από αριστερά)


Εκπρόσωποι που ήρθαν από την Ελλάδα ήταν ο κ. Αχιλλέας Ε. Τζίμας, που εκπροσώπησε την εταιρεία Ρωσικών συμφερόντων SURFPOWER από τη Ρόδο (και φαίνεται και στη φωτογραφία με τα στελέχη του Γραφείου ΕΟΤ Μόσχας στην Έκθεση Intourmarket), κος κα Δημητρόπουλου, ξενοδόχοι από την Πελοπόννησο, μία εταιρεία κρουαζιέρας, που μόλις πρόλαβαν να γυρίσουν με την τελευταία πτήση επιστροφής πριν το lockdown, και οι συνεργάτες του Γραφείου Μόσχας του Ομίλου Μουζενίδη.


Η εταιρεία SURFPOWER SPORTS TOURISM RESORT, που εδρεύει στη Ρόδο, είναι ένα μοναδικό πολυτελές αθλητικό τουριστικό θέρετρο, το οποίο σε συνεργασία με τη Rhodes Windsurfing, Kitesurfing, Sailing and SUP Academy and Other Sports and Activities, προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες αθλητικού τουρισμού σε όλη την περιοχή της Ρόδου και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες παραλίας και προβάλλει στο Ρωσικό και στο διεθνές κοινό της Έκθεσης, κυρίως τα αθλήματα του windsurfing, kitesurfing και SUP, και άλλα, που μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν στο πλαίσιο των διακοπών τους στην Ελλάδα.

Από συνεδριακή εκδήλωση στην Intourmarket
Από συνεδριακή εκδήλωση στην Intourmarket


Οι χώρες που είχαν ιδιαίτερη προβολή στη φετινή Έκθεση Intourmarket 2020, ήταν η Κίνα, η ίδια η Ρωσία, η Μολδαβία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Μαρόκο και η Ισπανία (επισημαίνοντας πως οι περισσότερες ξένες χώρες είχαν περίπτερα που ήταν στελεχωμένα με Ρώσους). Η παρουσία των Ρωσικών πρακτορείων ήταν έντονη, με πιο μεγάλα περίπτερα να έχουν η TEZ, η TUI Ρωσίας και η ANEX.
Χαρακτηριστικό της φετινής έκθεσης ήταν και η μεγάλη παρουσία ξενοδοχειακών αλυσίδων που κάλυπταν σχεδόν το 1/3 του συνολικού χώρου του μεγάλου «Περιπτέρου 8» της Έκθεσης. Επίσης είχαν κλείσει εντυπωσιακά περίπτερα και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία.
Όπως είναι πλέον σύνηθες, οργανώθηκαν διάφορες παράλληλες συνεδριακές εκδηλώσεις και υπήρχε πρόγραμμα με ενδιαφέροντες ομιλητές. Σημειώνεται ότι η Intourmarket είναι μια εκδήλωση προσανατολισμένη και στο B2B για επαγγελματικό κοινό.


Σε οποιαδήποτε χώρα, η ανάπτυξη του τουρισμού είναι ένας δείκτης της ποιότητας ζωής, της κοινωνικής και πνευματικής τάξης της κοινωνίας και η Intourmarket διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση του τουριστικού δυναμικού της Ρωσίας.


Ας μην λησμονούμε ότι διεθνώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός εκθέσεων που γίνεται ανά τον κόσμο, και οι τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις πρέπει να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν τις καταλληλότερες για τους σκοπούς τους, μελετώντας τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες να κάνουν τις κατάλληλες επαγγελματικές επαφές.


Παρά το ότι η πανδημία του κορωνοϊού είναι αντιφατική για τις εκθέσεις, όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα, όσο και αν αξιοποιηθούν οι σημερινές ευκολίες επικοινωνίας και διαδικτύου, είναι βέβαιο ότι οι εκθέσεις θα εξαιρεθούν από τις προφιλείς επαγγελματικές δραστηριότητες, αλλά ίσως, στη μετά κορωνοϊό εποχή να αποκτήσουν διαφορετική σημασία σαν εργαλεία πωλήσεων και αυτό γιατί η προσέγγισή τους και έχει γίνει πολύ περισσότερο επαγγελματική. Με προγράμματα “hosted buyers”, forums, ενημερωτικά σεμινάρια, meetings μέσα στις εκθέσεις, και παράλληλα events, προσφέρουν συγκεντρωμένα σε μικρό χρονικό διάστημα περισσότερες ευκαιρίες επαφών και πωλήσεων, ενώ θα δούμε να πληθαίνουν οι εξειδικευμένες εκθέσεις (π.χ. adventure tourism, spa tourism, cultural & religious, κ.λπ.).
Η επόμενη INTOURMARKET έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο 2021.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ “SURFPOWER” KAI “PLUSTOUR”
ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ PROJECT “SPORTS TOURISM GREECE”

Ειδικότερα για τη Ρόδο, στην INTOURMARKET συμμετείχε η εταιρεία SURFPOWER SPORTS TOURISM RESORT, ένα μοναδικό πολυτελές αθλητικό τουριστικό θέρετρο, το οποίο σε συνεργασία με τη Rhodes Windsurfing, Kitesurfing, Sailing and SUP Academy and Other Sports and Activities, που προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες αθλητικού τουρισμού σε όλη την περιοχή της Ρόδου και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες παραλίας και προβάλλει στο διεθνές κοινό της Έκθεσης, κυρίως τα αθλήματα του windsurfing, kitesurfing και SUP, και άλλα.

Οι «Έλληνες ήρωες» στο Αεροδρόμιο της Μόσχας πριν την αναχώρηση επιστροφής
Οι «Έλληνες ήρωες» στο Αεροδρόμιο της Μόσχας πριν την αναχώρηση επιστροφής


Όπως έχει δηλώσει ο Ρώσος επενδυτής και ιδιοκτήτης της Εταιρείας, κ. Alexey V. Vlasov, «Η Ελλάδα που παραδοσιακά είναι προβεβλημένη κυρίως για παραθεριστικές διακοπές, δεν είναι γνωστή ως προορισμός αθλητικού τουρισμού αναψυχής, στους sports tour operators, διεθνώς, ενώ συνολικά περίπου 30 αθλήματα, που μας προσφέρει η φύση απλόχερα, μπορούν να αναδειχθούν και να γίνονται σε όλη την επικράτεια, και για 12 μήνες. Με την επανεκκίνηση ελπίζουμε ότι και οι δραστηριότητες αυτές που είναι υγειονομικά συμβατές και συνδυάζονται με τις νεότερες τάσεις των ενδιαφερόντων των τουριστών, θα ξεκινήσουν πάλι.


Άλλωστε η Ρόδος υποδέχεται πολλούς τουρίστες με αθλητικά ενδιαφέροντα για να κάνουν ή να μάθουν windsurfing και για kitesurfing, και τα τελευταία 5 χρόνια επίσης για SUP, που αναπτύσσεται διεθνώς, ραγδαία». Η Εταιρεία SURFPOWER έχει εγκαταστάσεις στην παραλία της Ιαλυσού, μια κορυφαία τοποθεσία στον κόσμο λόγω συνεχών και κατάλληλων ανέμων για windsurfing, kitesurfing και SUP, όπου διοργανώθηκαν 9 ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πρωταθλητικές εκδηλώσεις για windsurfing. Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν σε 24ωρη βάση, υπάρχει γκουρμέ εστιατόριο και είναι φιλικές για επισκέπτες με ποδήλατα, και για άτομα με ειδικές ανάγκες, φροντίζουν οικογένειες με παιδιά και διαθέτουν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης και τραπεζικό ATM.

Διαβάστε ακόμη

ΤUI Γερμανίας: Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για το 2025

ΞΕΕ: Ικανοποίηση για το «φρένο» της Ε.Ε. στις αθέμιτες πρακτικές της Booking

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές