Έντονες αντιδράσεις για την πτήση από τη Στοκχόλμη στη Ρόδο

Έντονες αντιδράσεις για την πτήση από τη Στοκχόλμη στη Ρόδο

Έντονες αντιδράσεις για την πτήση από τη Στοκχόλμη στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1416 ΦΟΡΕΣ

Κ. Ταρασλιάς: «Έχουν υποβληθεί όλοι οι επιβάτες σε τεστ»

Μεγάλη αναστάτωση αλλά και αντιδράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό έχει προκαλέσει η πτήση από Σουηδία που προσγειώθηκε προχθές στη Ρόδο, μεταφέροντας στελέχη της TUI, δημοσιογράφους αλλά και τουρίστες.

Το γεγονός ότι ενώ η Σουηδία βρίσκεται ακόμη στη «μαύρη λίστα» των χωρών από τις οποίες δεν επιτρέπεται η απευθείας σύνδεση με την Ελλάδα, αλλά η πτήση της TUI από Στοκχόλμη ήρθε στο «Διαγόρας» κατόπιν ειδικής άδειας από την κυβέρνηση της χώρας μας, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.
Στο θέμα δόθηκε μεγάλη διάσταση από τα εθνικά μέσα ενημέρωσης τα οποία φιλοξένησαν μάλιστα και δηλώσεις του υπουργού Χάρη Θεοχάρη ο οποίος έκανε γνωστό ότι δόθηκε ειδική άδεια στην πτήση κατόπιν συνεννόησης με τη σουηδική πρεσβεία.

Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι περιέπλεξε τα πράγματα και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στους άλλους τουριστικούς οργανισμούς διχάζοντας και την κοινή γνώμη, ενώ και στη Σουηδία όσοι είχαν κλείσει διακοπές στη χώρα μας ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή ότι δεν θα επιτραπούν ακόμη τα ταξίδια. Εκείνο που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ένταση ήταν το γεγονός ότι το αεροσκάφος της TUI εκτός από στελέχη του οργανισμού και δημοσιογράφους είχε και τουρίστες!

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, σε όλους έγιναν τα απαιτούμενα τεστ και οι περισσότεροι διαμένουν σε ιδιόκτητα ξενοδοχεία της TUI. Μετά την εξέλιξη αυτή και αφού έγινε γνωστό το τι έγινε στη Ρόδο, τουριστικοί πράκτορες από τη Φινλανδία ζήτησαν ενημέρωση από τους συνεργάτες τους στο νησί μας, ζητώντας να μάθουν αν στα ξενοδοχεία που έκλεισαν για τους δικούς τους πελάτες διαμένουν τώρα οι επισκέπτες από τη Σουηδία. Βέβαια τα δικά τους ταξίδια ξεκινούν από την 1η Αυγούστου και σε κάθε περίπτωση τα δωμάτια απολυμαίνονται σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όμως, εκφράζονται φόβοι μην τυχόν και σημειωθούν ακυρώσεις αν και αυτό δεν υπακούει στη λογική.

Κ. Ταρασλιάς: «Έχουν υποβληθεί όλοι σε τεστ»

Ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού Κώστας Ταρασλιάς σε δηλώσεις που έκανε χθες στα μέσα ενημέρωσης δήλωσε για τη συγκεκριμένη πτήση ότι δόθηκε ειδική άδεια κατ’ εξαίρεση από το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Οι λόγοι για τους οποίους έγινε αυτό είναι γιατί μέσα στο αεροπλάνο μεταφέρονταν στελέχη της TUI η οποία δεσμεύτηκε απέναντι στον υπουργό Τουρισμού ότι θα κρατήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα την τουριστική κίνηση στην περιοχή, καθώς έχουν δεσμευτεί ότι θα φέρουν 1,5 εκατομμύριο τουρίστες σε όλη την Ελλάδα και για το λόγο αυτό μεταφέρονται και δημοσιογράφοι.

Και εμείς είδαμε ότι σε αυτό το αεροπλάνο έχουν έρθει και τουρίστες οι οποίοι, και το έχω ελέγξει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν όλοι υποβληθεί σε τεστ τα οποία αναμένουμε να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, ακολουθούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία στα οποία βρίσκονται για 24 ώρες δεν μπορούν να βγουν εκτός, και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα είναι ελεύθεροι να κάνουν τις διακοπές τους» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Ταρασλιάς προσθέτοντας ότι ακόμα και αν βρεθεί ένα κρούσμα μελλοντικά, είναι τέτοιες οι διαδικασίες ώστε ο μηχανισμός τα συγκεκριμένα άτομα τα απομονώνει.

«Δεν είναι λογικό να μην περιμένουμε να υπάρξουν κρούσματα. Γι’ αυτό ζητώ οι πάντες να κρατούν τα μέτρα και είναι μονόδρομος το πώς θα λειτουργήσουμε. Δεν γίνεται διαφορετικά» κατέληξε λέγοντας επίσης ότι σύμφωνα με τις υπηρεσίες, χρειάζονται 2,5 μέρες για να ξέρουμε τα αποτελέσματα.

«Να τηρούνται τα μέτρα»
Αναφορικά με την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου ο κ. Ταρασλιάς έκανε γνωστό ότι οι πτήσεις καθημερινά θα αυξάνονται ενώ σχετικά με την υποδοχή των πρώτων τουριστών στο αεροδρόμιο είπε τα εξής: «Με χαμόγελο και αισιοδοξία από την 1η Ιουλίου άνοιξε το αεροδρόμιο της Ρόδου και δεχτήκαμε τις πρώτες έντεκα πτήσεις και καθημερινά θα αυξάνονται από τώρα και στο εξής.

Ο δήμος Ρόδου διοργάνωσε μία πολύ μεγάλη υποδοχή. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να συμβολίσουμε ότι οι άνθρωποι που έρχονται από το εξωτερικό είναι ευπρόσδεκτοι και πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία από την πλευρά τους κατά πόσο η χώρα μας δέχεται όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγαπούν την Ελλάδα. Θέλουν να έρθουν να ξεκουραστούν γιατί ζουν σε περιοχές που δεν έχουν αυτές τις ωραίες καιρικές συνθήκες όπως εμείς και εμείς από αυτούς τους ανθρώπους προσφέροντας τις υπηρεσίες μας είμαστε ένα νησί το οποίο κερδίζει και ζει.

Άρα λοιπόν πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι το θέμα του τουρισμού είναι μία υπόθεση που αφορά τους Ροδίτες άμεσα όλοι οφείλουμε να καταλάβουμε ότι πρέπει να συμπεριφερθούμε με τον κατάλληλο τρόπο στους ανθρώπους που έρχονται και ταυτόχρονα να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα.

Αν όλα αυτά τηρούνται με ευλάβεια όχι μόνο από τις επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες από το νόμο αλλά και από τους πολίτες της Ρόδου, τότε πραγματικά θα μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οικονομικά στην περιοχή μας καθώς πολλές επαγγελματικές ομάδες υποφέρουν και δεν είναι μόνο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι και όλες οι παράλληλες τουριστικές επιχειρήσεις αλλά ακόμα και επιχειρήσεις που προμηθεύουν προϊόντα.

Πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν επειδή δεν έχουν κεφάλαια κίνησης. Πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία να πέσουν οι κορώνες και όλοι όσοι θέλουν να γράφουν όποιο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι προσεκτικοί γιατί εξαρτάται το μέλλον της περιοχής μας και της οικονομίας μας».

Αντιδράσεις από άλλους τουρ οπερέιτορς
Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος στην περιοχή μας του γερμανικού τουριστικού οργανισμού Der Touristik Κυριάκος Μαστρίδης ο οποίος δήλωσε στη «Ροδιακή» ότι ήταν λάθος του υπουργείου Τουρισμού να επιτρέψει την πτήση. Όπως είπε, είναι ντροπή να συμβαίνουν τέτοια πράγματα που μας εκθέτουν στο εξωτερικό καθώς, όπως εξήγησε, είχε και εκείνος πελάτες από τη Σουηδία που είχαν κλείσει τις διακοπές τους στην περιοχή και τελευταία στιγμή ειδοποιήθηκαν ότι οι πτήσεις ακυρώνονται!

Ήταν όλοι, όπως είπε, πελάτες του Apollo που ανήκει στον όμιλο με μεγάλο μερίδιο αγοράς στη Σκανδιναβία, και το οποίο ακύρωσε πολλές πτήσεις κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση και κακή εντύπωση στους τουρίστες. Ο κ. Μαστρίδης έκανε λόγο για σκάνδαλο και πρόσθεσε ότι είναι ντροπή αυτό που έγινε.

Καταγγελία εναντίον του υπουργού Τουρισμού!
Μάλιστα όπως αναφέρει το «Χρήμα και Τουρισμός» η Der Touristik Hellas, προχώρησε σε καταγγελία κατά του υπουργείου Τουρισμού και του ίδιου του υπουργού για διακριτική μεταχείριση του ανταγωνιστικού tour operator TUI.
Ειδικότερα ο κ. Γιάννης Παπαδάκης διευθύνων σύμβουλος της DTS Hellas, αναφέρει τα εξής: «Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για το γεγονός ότι εν μέσω locked down και επιβολής αυστηρών υγειονομικών περιορισμών, παρέχεται ειδική άδεια, για λόγους marketing, επιλεκτικά σε έναν Tour Operator, την TUI (με χαμηλότερο μερίδιο στη σκανδιναβική αγορά σε σχέση με την Apollo) και μάλιστα αρχικώς με 2 πτήσεις από Σουηδία.

Δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο αυτές οι «ειδικές πτήσεις» δεν πραγματοποιούνται μετά τη 15η Ιουλίου, όπως επιβάλλουν οι υγειονομικές περιστάσεις, ώστε να μην δημιουργείται η εντύπωση διακριτικής μεταχείρισης, της εν λόγω εταιρείας από την πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού.

Ο συγκεκριμένος χειρισμός έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στην εικόνα της εταιρείας μας, η οποία φαίνεται να υποβαθμίζεται στα μάτια των πελατών της, των οποίων οι πτήσεις ακυρώθηκαν τελευταία στιγμή, λόγω της διακοπής των πτήσεων από Σουηδία προς Ελλάδα. Οι πελάτες αυτοί έχουν ήδη διοχετευτεί στην TUI και ταξίδεψαν με τη συγκεκριμένη πτήση προς την Ελλάδα. Μια τέτοια άδεια αφενός δεν δικαιολογείται υπό τις υφιστάμενες αυστηρές υγειονομικές συνθήκες και αφετέρου δεν συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές ενός ευρωπαϊκού και ευνομούμενου κράτους, όπως είναι η αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών και όλων των φορέων.

Το υπουργείο Τουρισμού επέλεξε να επιτρέψει τις ανωτέρω πτήσεις για λόγους “marketing“ επιλεκτικά στον συγκεκριμένο Tour Operator, αφήνοντας στο περιθώριο το μεγαλύτερο παίκτη Apollo- εταιρεία του ομιλου DER Touristik,- με το υψηλότερο μερίδιο στη σκανδιναβική αγορά με πάνω από 500.000 αφίξεις κάθε χρόνο. Το Apollo είναι ο μοναδικός tour Operator που όλα αυτά τα χρόνια, στέκεται διπλά στην Ελλάδα, με πρόγραμμα σε ολόκληρη την χώρα, από την Κάλυμνο, την Ψέριμο, την Ηπειρώτικη Ελλάδα και φυσικά όλα τους μεγάλους προορισμούς.

Ο χειρισμός της υποθεσης από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη, προξένησε μεγάλο προβληματισμό και δυσαρέσκεια στην Apollo, δεδομένου ότι ήδη από χθες υπήρξαν σωρεία δημοσιεύματα στο σκανδιναβικό Τύπο, τα οποία έκαναν λόγο για ειδική συμφωνία της TUI με το Ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, για την πραγματοποίηση των πτήσεων παρά το locked down. Εντούτοις το Υπουργείο Τουρισμού δεν προέβη σε καμία διάψευση των ως άνω δημοσιεύματων, επιτρέποντας την πραγματοποίηση της πρώτης πτήσης από τη Σουηδία, παρά τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων του Apollo στην Ελλάδα».

Έξαλλοι στη Σουηδία με την Ελλάδα
Σύμφωνα με το iEidiseis.gr να μην κάνουν διακοπές στην Ελλάδα καλεί τους Σουηδους η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, Σουηδοί τουρίστες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο.

Συγκεκριμένα οι Σουηδοί τουρίστες είχαν εισιτήρια και είχαν κλείσει ξενοδοχεία στην Ελλάδα και φαίνεται ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από ελληνικές Αρχές για το ότι δεν ανοίγουν οι πτήσεις.

Σε δήλωσή της η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ann Linde, καλεί τους Σουηδούς να το σκεφτούν καλά αν πρέπει να επισκεφθούν την Ελλάδα.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να μην επιτρέψει απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία προς την Ελλάδα. Αυτή η απόφαση είναι λυπηρή.

Δημιουργεί αβεβαιότητα και ανησυχία για ταξιδιώτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν από τη Σουηδία στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα διατηρήσει συνεχή επαφή με υπουργεία και τις αρχές της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι Σουηδοί τουρίστες ίσως χρειαστεί να εξετάσουν εάν είναι σκόπιμο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Όσοι επιλέγουν να ταξιδέψουν πρέπει να προετοιμαστούν διεξοδικά και να μείνουν ενημερωμένοι. Οι ταξιδιώτες καλούνται να διατηρήσουν στενή επαφή με τους ταξιδιωτικούς πράκτορές τους και να επανεξετάσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη», σημειώνει.

Διαβάστε ακόμη

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά