Γ. Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τη Ρόδο τον χειμώνα

Γ. Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τη Ρόδο τον χειμώνα

Γ. Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τη Ρόδο τον χειμώνα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1353 ΦΟΡΕΣ

Είπε, λοιπόν, ο κ. Βαρουφάκης: «Όταν ήμουνα Υπουργός Οικονομικών και αντιμετώπιζα τον μεγάλο όγκο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ένα από τα ζητήματα τα οποία απαιτούσε διακαώς-όπως γνωρίζετε-το ΔΝΤ, ήταν η κατάργηση της έκπτωσης του 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Τότε, όπως ήταν φυσιολογικό, σκεφτόμασταν ποιες θα ήταν «κόκκινες» γραμμές μας. Θα ήταν «κόκκινη» γραμμή το ΕΚΑΣ, η κατάργησή του; Η ιδιωτικοποίηση; Τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, η Fraport, ο ΦΠΑ στα νησιά;

Και τότε ήταν που ο Κρεμαστινός ήρθε στο γραφείο μου και μου κατέθεσε από την ψυχή του το επιχείρημα ότι η νησιωτικότητα δεν είναι μόνο συνταγματικά κατοχυρωμένη αλλά έχει και μία ηθική διάσταση. Και, να σας το πω απλά, με έπεισε ότι πρέπει να είναι μία από τις «κόκκινες» γραμμές μας ο ΦΠΑ στα νησιά-μέχρι που βεβαίως το μέτωπο κατέρρευσε το βράδυ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, με τον πρωθυπουργό τότε, τον Αλέξη Τσίπρα, να συνθηκολογεί με την τρόικα».

Αναφορά, όμως, θέλησε να κάνει και στον Ιωάννη Ζίγδη, για να αναδείξει ένα άλλο θέμα, πολύ επίκαιρο όπως είπε. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο νόμο που έρχεται προς συζήτηση αυτές τις ημέρες στη Βουλή, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις. Για τους ίδιους, αυτό σχετίζεται απολύτως με την «οικονομική πανδημία» αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το πέμπτο μνημόνιο με διάφορους τρόπους. Ταυτόχρονα, όμως, εξοπλίζεται με ένα νομικό πλαίσιο το οποίο ουσιαστικά νομιμοποιεί την κρατική βία.

Η αναγωγή που έκανε, λοιπόν, στον Ιωάννη Ζίγδη είναι το 1980 που είχε γίνει η διαδήλωση για το τουρκικό πλοίο «Τζεμλίκ» και η τότε κυβέρνηση είχε διατάξει τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους διαδηλωτές στη Ρόδο. Όπως είπε, λοιπόν, ο κ. Βαρουφάκης, τότε όλο το πολιτικό κέντρο ουσιαστικά εποίησεν την νήσσαν και μόνο ο Ιωάννης Ζίγδης ήταν εκείνος, και παρά το γεγονός ότι ήταν ένας αστός, κεντρώος, πολιτικός, που εξεμάνη και δήλωσε ότι έχει να διαλέξει μεταξύ της «διασάλευσης της καθεστηκυίας τάξεως από τη μια μεριά ή της κρατικής βίας από την άλλη», τον απειλεί περισσότερο η τελευταία. Και συμπλήρωσε: «Η Ρόδος, τα Δωδεκάνησα, είναι σημαντικά κομμάτια δημοκρατικού ιστού αυτής της χώρας. Υπάρχει μία παράδοση σ’ αυτόν τον τόπο από την οποία η υπόλοιπη Ελλάδα έχει πολλά να μάθει, σε μία περίοδο που έχουν ανάγκη οι πολίτες προστασία αλλά και οι θεσμοί μας οι δημοκρατικοί προστασία».

Η πρόταση νόμου
Τέλος, χθες, ο κ. Βαρουφάκης ανέλυσε την ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που καταθέτει το ΜέΡΑ25, ως απάντηση στο ερώτημα «τι πρέπει να γίνει». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις φορολογικές ελαφρύνσεις που δίνει η κυβέρνηση με τις αναβολές και τις δόσεις, λέγοντας ότι πρόκειται για δάνειο που βοηθούν στο πρόβλημα ρευστότητας. Όμως το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρεοκοπίας. Αυτό που λένε εκείνοι είναι για τις επιχειρήσεις που χτυπήθηκε ο τζίρος τους πάνω από 30%, σταδιακά να ακυρωθούν οι οφειλές τους στο Δημόσιο, τα Ταμεία και τις τράπεζες, δηλαδή να γίνει κούρεμα. Όσο για το αν μπορεί να το κάνει αυτό το ελληνικό δημόσιο, απάντησε ότι δεν μπορεί να μην το κάνει γιατί αν δεν κάνει κούρεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών θα κλείσουν οι επιχειρήσεις και του χρόνου δεν θα συνεισφέρουν στο δημόσιο ταμείο.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η ΑΑΔΕ είναι ανεξάρτητη μόνο από τον ελληνικό λαό αλλά απολύτως εξαρτώμενη από την τρόικα. Εκείνο που προτείνουν είναι κατάργηση της και δημιουργίας μίας Γενικής Γραμματείας που να είναι αυτόνομη. Για τη Fraport είπε ότι στο αεροδρόμιο της Ρόδου όταν έφθασε «μαύρισε η ψυχή του». Όπως είπε, είναι μία εθνικοποιημένη γερμανική επιχείρηση, η οποία δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για να πάρει το αεροδρόμιο της Ρόδου αφού τα χρήματα των 14 δισ. ήταν δάνειο των ελληνικών συστημικών τραπεζών μέσω της ανακεφαλαιοποίησής τους από τον Έλληνα πολίτη, που τα δανείστηκε από την τρόικα υπό όρους όπως κατάργηση του ΕΚΑΣ κτλ.

Προτείνουν, ακόμη, να καταργηθεί το υπερταμείο και να αντικατασταθεί από μία Εθνική εταιρεία διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. Δηλαδή, το ΤΑΙΠΕΔ παύει να εκχωρεί τη δημόσια περιουσία και εντάσσεται στην αναπτυξιακή τράπεζα που είχε συσταθεί επί ΣΥΡΙΖΑ η οποία όμως σήμερα είναι άδειο κέλυφος και θα τα χρησιμοποιεί ως εχέγγυα για να δανείζεται η ίδια από άλλες αναπτυξιακές τράπεζες του εξωτερικού και να δημιουργεί επενδυτικές ροές τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Είπε, ακόμη, ότι τα «κόκκινα» δάνεια αυτή τη στιγμή είναι σε έξαρση και στη Ρόδο και θα έρθουν τα ξένα funds να κάνουν «ένα πολύ μεγάλο παίγνιο» εδώ, κάτι που αφορά όλους. Όπως είπε, ό,τι αξία κερδίσει η αγορά ακινήτων τα επόμενα χρόνια θα φύγει στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών