Έ. Αχτσιόγλου: «Ηφαίστειο που βράζει» έχει μετατραπεί η αγορά εργασίας

Έ. Αχτσιόγλου: «Ηφαίστειο που βράζει» έχει μετατραπεί η αγορά εργασίας

Έ. Αχτσιόγλου: «Ηφαίστειο που βράζει» έχει μετατραπεί η αγορά εργασίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 453 ΦΟΡΕΣ

Επιτακτική η ανάγκη στήριξης του τουρισμού, λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Ως «ηφαίστειο που βράζει» χαρακτήρισε την αγορά εργασίας η τομεάρχης Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Επικρατείας, και πρώην Υπουργός Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου από τη Ρόδο όπου βρέθηκε χθες ενώ μαζί με τον βουλευτή Δωδεκανήσου, πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, ανέλυσαν το πρόγραμμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του τουρισμού, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων σ’ αυτόν.

Καταρχάς, η κα Αχτσιόγλου, χθες το πρωί, έκανε μία βόλτα στο κέντρο της πόλης, συνοδευόμενη από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με καταστηματάρχες και εργαζόμενους και στη συνέχεια μετέβη στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου (ΕΚΡ) όπου και είχε συνάντηση με τη Διοίκησή του, εκπροσώπους Σωματείων της περιοχής μας ενώ ακολούθησαν συναντήσεις και με άλλους φορείς όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου.

Πριν από τις συναντήσεις της, η κα Αχτσιόγλου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο ΕΚΡ, πλαισιωμένη από τον κ. Σαντορινιό, τον Γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ νότιας Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Αποστολίδη, τον πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου του κόμματος κ. Δημήτρη Γάκη και άλλα τοπικά στελέχη.

Καλωσορίζοντάς την ο κ. Αποστολίδης, είπε ότι αυτή η επίσκεψη δεν είναι ένα πυροτέχνημα αλλά είναι ένα επιστέγασμα συντονισμένης προσπάθειας πολλών μηνών με όλους τους φορείς της Δωδεκανήσου. Ανέφερε, επίσης, ότι η επίσκεψη της κας Αχτσιόγλου ήταν στοχευμένη για να συζητήσουν τα ζητήματα της εποχικής εργασίας, της επιχειρηματικότητας για τους ελευθέρους επαγγελματίες και γενικώς για το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της περιοχής μας.

Η κα Αχτσιόγλου
Η πρώην Υπουργός ξεκίνησε με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία τα επίπεδα της ανεργίας στη χώρα μας για τον Απρίλιο δείχνουν ότι μέσε σε μόλις ένα μήνα αυτή είχε ανέβει κατά μία μονάδα.

«Αυτό δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση στην οικονομία και στην αγορά εργασίας η οποία είναι ένα ηφαίστειο που βράζει και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν άμεσα μέτρα για να στηριχθεί η εργασία», είπε και συμπλήρωσε ότι ακόμα και αυτή η μία μονάδα δεν αντανακλά την πραγματικότητα διότι οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας δεν δηλώνονται ως άνεργοι ενώ στην πραγματικότητα είναι και έχουμε μία επιδότηση ανεργίας. Και το δεύτερο είναι ιδιότι πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι άνεργοι δεν καταγράφονται ως τέτοιοι αλλά ως ανενεργός πληθυσμός ακριβώς διότι θεωρούν ότι δεν μπορούν την περίοδο αυτή να αναζητήσουν εργασία.

Αναφερόμενη η τέως Υπουργός ειδικότερα στην περιοχή μας, είπε ότι το πολύ μεγάλο ζήτημα που έχει είναι, βέβαια, ότι οικονομικά εξαρτάται η δραστηριότητά της, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, από τον τουρισμό και αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης από το Κράτος, την κυβέρνηση, θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα ύφεσης το επόμενο διάστημα, η οποία θα έχει ως συνέπεια ανεργία, φτωχοποίηση του πληθυσμού, σε ραγδαία μειωμένα εισοδήματα για τα νοικοκυριά, κάτι που είναι αλυσίδα και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο.

Η κα Αχτσιόγλου καυτηρίασε την κυβερνητικές πολιτική λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι κάνει επιλογές «διαλυτικές για την αγορά που έχουν τεράστιες κοινωνικές συνέπειες που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται». Στη συνέχεια, ανέλυσε την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ένα πακέτο μέτρο το οποίο λέει στηρίζουμε την εργασία, επιδοτούμε ένα μέρος των μισθών και ένα μέρος του ασφαλιστικού κόστους.

Για τις επιχειρήσεις της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών που είναι οι πλέον πληττόμενες, το κράτος να καλύψει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών και το 60% του μισθού. Ο εργοδότης να πληρώνει μόνο το 40% του μισθού, κάτι που δίνει τεράστια ανακούφιση στον εργοδότη και διατηρεί τις θέσεις εργασίας ενώ οι εργαζόμενοι μπορούν να είναι περίπου όπως και πριν.

Επιπλέον, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υπάρχει ρευστότητα με τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και όχι δανεισμός. Και ειδικά για τις επιχειρήσεις εστίασης-τουρισμού, να έχουμε μία σημαντική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και ένα ισχυρό πακέτο εσωτερικού τουρισμού το οποίο να δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές, να έχουν μία κάλυψη των εξόδων τους για τα ξενοδοχεία και τις μεταφορές και να τονωθεί έτσι το τουριστικό προϊόν.

Επίσης, ένα πολύ σημαντικό μέρος των προτάσεών τους είναι το εισόδημα έκτακτης ανάγκης καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι αυτή τη στιγμή, σε διάφορους κλάδους, μένουν εντελώς ακάλυπτοι και το εισόδημά τους έχει υποστεί ραγδαία μείωση.

Ο κ. Σαντορινιός
Από την πλευρά του ο κ. Σαντορινιός ξεκίνησε λέγοντας ότι τα κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ειδικά στα νησιά μας είναι η επιβίωση και, όπως μίλησε για μία προσπάθεια από την κυβέρνηση να αποκρύψει το γεγονός ότι τα νησιά δεν ενισχύθηκαν και υγειονομικά και ταυτόχρονα με την ανακοίνωση που είχε κάνει το Υπουργείο Τουρισμού να συκοφαντήσει τα νησιά ακριβώς γι’ αυτό. Και δήλωσε στη συνέχεια: «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο μοριακός αναλυτής που με τόσο στόμφο έφερε ο κ. Κικίλιας (σ.σ. Υπουργός Υγείας) βρίσκεται ακόμα στις κούτες στο νοσοκομείο και δεν έχουν έρθει τα αναλώσιμα, δεν έχουν εκπαιδευτεί οι χειριστές προκειμένου ν αχρησιμοποιηθεί».

Ειδικότερα, για την πρόταση που κατέθεσαν για τον εσωτερικό τουρισμό, ο βουλευτής επεσήμανε ότι έτσι όπως το σχεδίασαν προτείνουν να αφορά 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας και αυτό σημαίνει ότι σε μία περίοδο που περιμένουμε μάξιμουμ 8 εκατ. τουρίστες, αυτά τα 3 εκατ. θα ήταν πολύ σημαντικό ποσοστό ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης στα νησιά μας ιδιαίτερα. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουν ευρύτερα οικονομικά κριτήρια, ούτως ώστε περισσότεροι Έλληνες να μπορέσουν να επιδοτηθούν και ταυτόχρονα να επιδοτηθούν και για τις μετακινήσεις τους.

Επιπλέον αυτού και για να ενισχυθεί η κίνηση προς τα νησιά, κάνουν πρόταση για φέτος να επεκταθεί ιδιαίτερα το Μεταφορικό Ισοδύναμο σε όλους προκειμένου να μπορεί κάθε Έλληνας πολίτης να δικαιούται δύο αλέ ρετούρ εισιτήρια προς τη νησιωτική χώρα και αυτό εντός του προϋπολογισμού του ΜΙ αφού το πρώτο εξάμηνο οι μετακινήσεις ήταν πολύ λίγες και επομένως έχει δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος. Ωστόσο, όπως είπε, καμία πρόταση από αυτές δεν δέχεται η κυβέρνηση και αναρωτιούνται για ποιο λόγο.

Είπε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα πλαίσιο στο οποίο η κυβέρνηση θέλει να αναδιαμορφώσει τον επιχειρηματικό χάρτη στη χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά. Είπε, ακόμη, ότι γνωρίζουν ότι γίνονται πολλές κινήσεις για εξαγορά ξενοδοχείων και μεγάλων επιχειρήσεων στα νησιά και δήλωσε: «Ο τουρισμός θα επιστρέψει στα νησιά. Το θέμα είναι ποιοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα διαχειρίζονται τις επιχειρήσεις του τουρισμού και με ποιες εργασιακές συνθήκες οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν σε αυτές τις επιχειρήσεις. Δεν είναι ανικανότητα είναι σχέδιο».

Για τη Ρόδο
Ερωτηθείσα ειδικότερα για το μοντέλο της Ρόδου, μια και δεν στηριζόταν στον εσωτερικό τουρισμό τα προηγούμενα χρόνια, η τέως Υπουργός είπε ότι εδώ δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες αλλά σε μία κατάσταση που ο τουρισμός έχει καταρρεύσει και ότι βρισκόμαστε σε πολύ ειδικές, έκτακτες, συνθήκες και δεν συζητάμε τα προβλήματα σαν να είμαστε σε συνθήκες ομαλότητας.

Όπως είπε η ίδια, η κυβέρνηση πέρα από το να τα κάνει μπάχαλο διοικητικά στον τουρισμό, ώστε να μην ξέρουν ούτε οι ξενοδόχοι ούτε οι τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας ούτε οι εργαζόμενοι τι πραγματικά συμβαίνει και τι πρωτόκολλα πρέπει να τηρηθούν, εκείνο που πρότεινε είναι να ενισχύσει λίγο το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού το οποίο υπάρχει στη χώρα επί δεκαετίας στον ΟΑΕΔ αλλά σε συνθήκες ομαλότητας για κοινωνικές ομάδες.

Εκείνο που προτείνουν, λοιπόν, είναι να δημιουργήσουμε φέτος όλες τις προϋποθέσεις ως κράτος-μιλάνε για ένα πρόγραμμα 750 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού της κυβέρνησης είναι 30 εκατ. ευρώ-για να δώσει αυτή τη στιγμή μία «τεχνητή αναπνοή» στη ζήτηση του τουρισμού εντός της χώρας, όπως κάνουν και άλλες χώρες.

Μιλώντας για τη Ρόδο ο κ. Σαντορινιός εξήγησε το σκεπτικό τους: Πέρυσι είχαμε περίπου 2,5 εκατ. τουρίστες στη Ρόδο και η εκτίμηση που υπάρχει απ’ όλους τους φορείς είναι ότι το ανώτερο που θα φθάσουμε είναι 500 χιλιάδες, δηλαδή ένα 20%. Εάν ο εσωτερικός τουρισμός πέρυσι ήταν 10% χωρίς να επιδοτηθεί, το να επιδοτηθεί, άρα να έρθουν πολύ περισσότεροι, δηλαδή από τις 250 χιλιάδες που ήρθαν πέρυσι να έρθουν οι διπλάσιοι για παράδειγμα, ουσιαστικά φθάνουμε σε ένα επιπλέον πακέτο από εκείνους που θα έρθουν από το εξωτερικό. Άρα, πλέον, δεν θα είναι το 10% αλλά το 50% της κίνησης σε τελείως έκτακτες συνθήκες.

Για τις διαδηλώσεις
Ερωτηθείσα η κα Αχτσιόγλου σχετικά με το νέο νόμο για τις διαδηλώσεις, είπε ότι η κυβέρνηση με αυτό το νόμο χτυπάει ευθέως το δικαίωμα των πολιτών να συναθροίζονται και να διαδηλώνουν. Μίλησε για ένα νόμο ο οποίος προσπαθεί να περιορίσει και ει δυνατόν να καταργήσει το δικαίωμα των πολιτών να συναθροίζονται και να διαδηλώνουν. Το μόνο επιχείρημα που είχε η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι τάχα δεν μπορούν 50 άτομα να κλείνουν τους δρόμους της Αθήνας. Όπως είπε, αυτό είναι απολύτως ψευδές, αφού υπάρχει νομικό-θεσμικό πλαίσιο εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με την κα Αχτσιόγλου, θεωρούν ότι η κυβέρνηση το έκανε επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία εισερχόμαστε αλλά κυρίως εξαιτίας και των επιλογών που η ίδια έχει κάνει, υπάρχει κοινωνική δυσαρέσκεια η οποία θα εκφραστεί και προκειμένου να προλάβει την εκδήλωσή της περνάει ένα νόμο που ουσιαστικά καθιστά παράνομη οποιαδήποτε συνάθροιση.

Ο κ. Γάκης
Τέλος, και ο κ. Γάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι, εκείνο που είναι αναγκαίο για την περιοχή μας είναι να προσέξουμε για την επόμενη χρονιά γιατί δεν είναι ξεκαθαρισμένο το τι θα συμβεί γι’ αυτό θα πρέπει και η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση να αρχίσει να μελετάει το φαινόμενο του χειμώνα το οποίο έχει να κάνει με το τι απασχόληση υπάρχει σήμερα, που δεν καλύπτεται ούτε το 40% και αναμένουμε τεράστια κοινωνική κρίση το χειμώνα.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης