Π. Εγγλέζος: Oι καταστάσεις είναι πολύ τραγικές στη Ρόδο

Π. Εγγλέζος: Oι καταστάσεις  είναι πολύ τραγικές στη Ρόδο

Π. Εγγλέζος: Oι καταστάσεις είναι πολύ τραγικές στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1757 ΦΟΡΕΣ

Δεν μας πιστεύουν στην κεντρική διοίκηση, τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου

«Δεν ζούμε σε παράδεισο, η κατάσταση είναι τραγική», είναι η εικόνα που μετέφεραν χθες, στην τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Επικρατείας και τέως Υπουργό Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ) κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάσης Σταμούλης και εκπρόσωποι άλλων φορέων, κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί της, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Ρόδο.

Ο κ. Εγγλέζος, με δραματικούς τόνους, περιέγραψε στην πρώην Υπουργό πως πλήττονται περισσότερο από όλους οι εποχικά εργαζόμενοι στις τουριστικές περιοχές καθώς ένας τεράστιος αριθμός αυτών των εργαζομένων, το σύνολό τους, μένουν έξω από τα μέτρα στήριξης παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει αβοήθητος, τουλάχιστον τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αλλά, όπως είπε, το ίδιο το Υπουργείο αναιρεί τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Όπως εξήγησε στην κα Αχτσιόγλου, παλεύουν για να πάρουν οι εργαζόμενοι αυτοί τα 1.200 ευρώ για να ζήσουν δώδεκα μήνες. «Η κατάσταση είναι τραγική, ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για εμάς και τα φαινόμενα που διαβάσαμε το προηγούμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν», είπε προς την ίδια. Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφέρει ότι και ο Δήμος και η Περιφέρεια ήδη έχουν εξαγγείλει ότι θα ανεβάσουν το κονδύλι για τα συσσίτια, ενώ μεγάλη είναι η προσφορά και από εθελοντικές οργανώσεις.


Ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, εξήγησε ακόμη στην κα Αχτσιόγλου ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ δεν είναι μόνο ότι το βιώνουμε αλλά ότι…δεν μας πιστεύουν στην Κεντρική Διοίκηση! Όπως της είπε, μάλιστα, όταν πηγαίνουν στα Υπουργεία και τους εκθέτουν τα προβλήματα νομίζουν ότι εδώ είμαστε προνομιούχοι ενώ είμαστε αυτοί που θα ζήσουν την κρίση εντονότερα τον ερχόμενο χειμώνα.

Στη συνέχεια, την ενημέρωσε για την τροπολογία που κατατέθηκε από το ΚΙΝΑΛ, την οποία την έχει συντάξει το ΕΚΡ, και ζήτησε τη στήριξή της διότι με αυτήν, όπως είπε, σώζεται το 99.9% των εποχικά απασχολούμενων στο νησί μας τουλάχιστον καθώς και ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων στην Κρήτη-μια και υπάρχει συνεργασία των Εργατικών Κέντρων όπως και στήριξη από τη ΓΣΕΕ.
«Δεν ζούμε σε παράδεισο, οι καταστάσεις είναι πολύ τραγικές και ο χειμώνας για εμάς τουλάχιστον θα είναι πολύ δύσκολος», είπε στην πρώην Υπουργό ο Πρόεδρος του ΕΚΡ.

Την ενημέρωσε, ακόμη, σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση που ζητούν αφού μετά τον Σεπτέμβριο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αυτή την κατηγορία εργαζομένων. Δηλαδή, ζητούν να ενταχθούν όλοι οι εποχικά εργαζόμενοι στο επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις έτσι ώστε να πάρουν τα πενήντα ένσημα και η διάρκεια αυτής της επιδότησης ανεργίας να είναι τουλάχιστον εξάμηνη για να μπορέσουμε να πάμε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι την επόμενη σεζόν με ένα εισόδημα έστω των 400 ευρώ.

Γιατί, όπως εξήγησε, ακόμη και τα 50 ένσημα δυστυχώς στην περιοχή μας πολλοί εποχικά εργαζόμενοι δεν θα καταφέρουν να τα συγκεντρώσουν φέτος.


Ο κ. Εγγλέζος, αναφέρθηκε ακόμη στη σύμπνοια των φορέων και στην αγωνία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρώτα για τους εργαζόμενους τους και όχι για τον τζίρο τους.

«Αυτή τη στιγμή αυτό που ζητάμε είναι να ακουστεί και να καταλάβει η Κεντρική εξουσία ότι υπάρχει και αυτή η κατηγορία εργαζομένων που όντως έχουν τεράστιο πρόβλημα και δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζουν», κατέληξε και της ζήτησε να υποστηρίξουν το δίκαιο αίτημά τους.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι
Περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της περιοχής μας, ο κ. Σταμούλης είπε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πάρα πολλά και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όταν γινόταν η διαδικασία για τα 534 ευρώ, το Σωματείο πλήρωνε δέκα άτομα για να εξυπηρετήσει όλους τους εργαζόμενους μια και ήταν ουρές.
Αυτά, όμως, δεν θα τους καλύψουν όλες τους τις ανάγκες όπως είναι φυσικό και ανέφερε ότι ο κόσμος υποφέρει.

Όπως αναφέρει και σε σχετική ανακοίνωσή του το Σωματείο, ο Πρόεδρός του έθεσε στην κα Αχτσιόγλου τα παρακάτω μεγάλα προβλήματα του κλάδου:

• Το οικονομικό αδιέξοδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων σε επισιτισμό και τουρισμό

• Την επιτακτική ανάγκη ένταξης των εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού στην αναστολή σύμβασης μέσω της πλατφόρμας «ΕΡΓΑΝΗ», ούτως ώστε να έχουν δυνατότητα ένταξης στην επιδοτούμενη ανεργία τον χειμώνα 2020-2021

• Την κατάργηση του πλαφόν 50 ενσήμων για την ένταξη στην επιδοτούμενη ανεργία και την επιδότηση όλων των εποχιακά εργαζομένων άνευ όρων και προϋποθέσεων έως την έναρξη της επόμενης σεζόν

• Την επιδότηση των εργαζομένων που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στην επιδοτούμενη ανεργία και παραμένουν χωρίς εισόδημα από τη λήξη της σεζόν 2019

• τα προβλήματα με τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι κατά την υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων της αναστολής στην πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ».

«Οι προσπάθειες μας δεν σταματούν εδώ, συνεχίζουμε έως ότου οι εργαζόμενοι τελικά δικαιωθούν», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο και κάνει γνωστό ότι, την επομένη εβδομάδα, ο Πρόεδρός του θα βρεθεί στην Αθηνά προκειμένου να επισκεφθεί τα αρμόδια Υπουργεία, να θέσει ξανά όλα τα προβλήματα του κλάδου και να δοθεί άμεσα λύση.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς