Χαρούλα Γιασιράνη: «...Άνθρωποι αξιοπρεπέστατοι βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια...»

Χαρούλα Γιασιράνη: «...Άνθρωποι αξιοπρεπέστατοι βρίσκονται  σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια...»

Χαρούλα Γιασιράνη: «...Άνθρωποι αξιοπρεπέστατοι βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια...»

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1346 ΦΟΡΕΣ

Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Χαρούλα Γιασιράνη μιλά για τις επιπτώσεις της πανδημίας και τονίζει ότι θα στηριχτούν όσοι έχουν ανάγκη

Ανυπολόγιστες θα είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και ειδικά στα εισοδήματα των πολιτών, κυρίως αυτών που απασχολούνται στον τουρισμό.

Τα όποια επιδόματα και βοηθήματα που δίδονται δεν επαρκούν αφού οι ανάγκες είναι μεγάλες και ήδη η ανέχεια χτύπησε την πόρτα πολλών συμπατριωτών μας.

Οι τοπικές αρχές μέσα από τις δομές τους, άρχισαν να οργανώνονται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και συντονίζοντας τις δυνάμεις τους θα σταθούν δίπλα σε όσους πληγούν…

Τον γενικό συντονισμό θα έχει η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου Χαρούλα Γιασιράνη, η οποία με συνέντευξή της σήμερα στη «Ροδιακή» τονίζει ότι όλοι έχουν καθήκον να είναι παρόντες.

Κα Γιασιράνη, όπως διαπιστώνουμε άρχισε να κάνει την εμφάνισή της ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή μας λόγω μεγάλης ανεργίας και υπολειτουργίας των εποχικών τουριστικών επιχειρήσεων. Τι εικόνα έχετε για τη Ρόδο και τι εισπράττετε από την τοπική κοινωνία ως αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου;
Είναι γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι η πανδημία και το lockdown, έφερε πολύ μεγάλη ανασφάλεια και μεγάλη μείωση στα εισοδήματα των συμπολιτών μας που εργάζονται στον τουριστικό κλάδο. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η οικονομία των νησιών της Περιφέρειάς μας και ειδικότερα της Ρόδου που είναι το μεγαλύτερο από τα 48 νησιά, εξαρτώνται κατά 97% από τον τουρισμό, αντιλαμβάνεται κανείς και το μέγεθος της οικονομικής επίπτωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ήδη από την περίοδο της καραντίνας το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, δέχτηκε και δέχεται καθημερινά αιτήσεις για ένταξη νέων δικαιούχων. Άνθρωποι που ούτε θα το φανταζόταν κανείς, αξιοπρεπέστατοι, βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια και έρχονται ή στέλνουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Σήμερα, έχουμε 5.600 δικαιούχους στα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Δωδεκανήσου και 3.500 δικαιούχους στο ΤΕΒΑ.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, από επιλογή, κρατά πάντα πολύ χαμηλούς τόνους για το έργο που επιτελεί, για να μην θίγεται η αξιοπρέπεια των δικαιούχων και να μην δημιουργεί αναστολές στους συμπολίτες μας που θέλουν ενταχθούν.

Σύντομα, θα ανακοινώσουμε με τον Αντιδήμαρχο Ρόδου κο Γιάννη Καμπούρη και έναν νέο τρόπο υποβολής των αιτήσεων μέσω των ΚΕΠ, για να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας που δεν βρίσκονται στην πόλη της Ρόδου, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους χωρίς μετακινήσεις και ταλαιπωρία.

Οι δομές και οι υπηρεσίες της περιφέρειας έχουν ετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις και την οικονομική κρίση που θα γιγαντωθεί το χειμώνα;
Από την πρόσφατη έρευνα που έκανα μέσω του ΟΑΕΔ και από συναντήσεις με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου είμαι σε θέση να κάνω τις εκτιμήσεις μου για την ανεργία που θα προκύψει, προκειμένου να προετοιμάσουμε επαρκώς τα Κοινωνικά Παντοπωλεία όλης της Δωδεκανήσου.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος αγωνιά για τον επόμενο δύσκολο χειμώνα, διπλασίασε τον προϋπολογισμό του Κοινωνικού Παντοπωλείου από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας.
Παράλληλα υλοποιούμε το ΤΕΒΑ (Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας) στις Επαρχείες Καλύμνου και Καρπάθου και αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο πρόσθετα για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν, ενώ το συνολικό ύψος των πόρων ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ. Οι υπηρεσίες, αν και υποστελεχωμένες δουλεύουν για να εξυπηρετούν και να βοηθούν τους πολίτες με εχεμύθεια και σεβασμό στην αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας.

Συνάνθρωποί μας που τα προηγούμενα χρόνια τέτοιο καιρό είχαν ήδη συμπληρώσει 2 και 3 μήνες εργασίας φέτος ζουν την αβεβαιότητα και φοβούνται ότι θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Η περιφέρεια πώς μπορεί να τους βοηθήσει;
Αξίζει να σας πω ότι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ρόδου από την επόμενη διανομή θα ενημερωθούν ότι μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να έχουν ψυχοκοινωνική στήριξη από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό στο πλαίσιο των συνεργασιών με φορείς που προτίθενται να συμβάλουν στην ενδυνάμωσή τους.

Υπάρχει συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς για την από κοινού αντιμετώπιση της κατάστασης και τι περιλαμβάνει;
Έχουμε ήδη κάνει συναντήσεις με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο για να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας δεδομένου του σημαντικού ανθρωπιστικού έργου που επιτελεί η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου και με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Τριάντο αντίστοιχα για τις κοινωνικές δομές του Δήμου Ρόδου οι οποίες επίσης προσφέρουν σημαντικά για την ανακούφιση των συμπολιτών μας.

Η περίοδος δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού από κανένα και η άποψή μου είναι να βρεθούμε συντεταγμένα δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που είναι ή θα βρεθεί στον αγώνα για την επιβίωση. Έχουμε ιερό καθήκον να είμαστε όλοι παρόντες.

Το επόμενο διάστημα έχω προγραμματίσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο τον Πρόεδρο του ΕΒΕΔ Γιάννη Πάππου, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μανώλη Μαρκόπουλο, του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτη Εγγλέζο και τους κοινωνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον ανθρωπιστικό τομέα για τον συντονισμό όλων στον κοινό στόχο. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς!

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής