Δεκάδες οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας στα νησιά μας

Δεκάδες οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας στα νησιά μας

Δεκάδες οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας στα νησιά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 784 ΦΟΡΕΣ

Τέσσερα τμήματα λειτουργούν στο Νότιο Αιγαίο

Σημαντική είναι η συμβολή των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν από τις αστυνομικές Διευθύνσεις στην περιοχή μας, καθώς τους λιγοστούς μήνες λειτουργίας τους έχουν διαχειριστεί δεκάδες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, και οι υπαίτιοι για αρκετές από αυτές έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.

Το διάστημα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη καμπάνια με τίτλο «Έχεις φωνή. Είμαστε δίπλα σου», που έχει ως στόχο την ενημέρωση για την προστασία των παιδιών!

Τα «Γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας» ξεκίνησαν τη λειτουργία τους μόλις το Νοέμβριο του 2019 με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών βίας εντός της οικογένειας, περιστατικά που δυστυχώς χρόνο με το χρόνο αυξάνονται.

Στην περιοχή μας, στο Νότιο Αιγαίο, δημιουργήθηκαν τέσσερα τέτοια τμήματα, ένα σε κάθε αστυνομική διεύθυνση (Α΄και Β΄Δωδεκανήσου και Κυκλάδων) καθώς και στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου.

Το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, ένα «έγκλημα» που αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ανθρώπων, για αυτό και σκοπός της ΕΛ.ΑΣ. και του αρμόδιου υπουργείου είναι με τις νέες αυτές Υπηρεσίες να δοθεί φωνή στα θύματα και να σπάσει ο κύκλος της σιωπής και των στερεοτύπων. Εξάλλου, η βία κάθε μορφής είναι έγκλημα και η Ελληνική Αστυνομία υποστηρίζει τα θύματα και επιβάλλει το νόμο.

Με τη λειτουργία των γραφείων αυτών, οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας τυγχάνουν εξειδικευμένης υποστήριξης από προσωπικό το οποίο είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για τη διαχείριση αυτών των περιστατικών σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας. Δηλαδή εκτός του ότι συντονίζονται οι ενέργειες των αστυνομικών τμημάτων ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση όλων των περιστατικών, έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν, στήριξη, βοήθεια, πληροφορίες καθοδήγησης σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας αλλά και να δέχονται καταγγελίες.

Παράλληλα, καθώς αντίστοιχες υπηρεσίες λειτουργούν σε όλη τη χώρα (συνολικά είναι 73), είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα συνεκτικό δίκτυο στην Ελληνική Αστυνομία, το οποίο και αποτελεί μια οργανωτική δομή για τη συντονισμένη αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας.

Περιστατικά και καταγγελίες
Μπορεί τα συγκεκριμένα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας να μην είναι ευρέως – ακόμη- γνωστά, ωστόσο το διάστημα της λειτουργίας τους έχουν αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στην περιοχή μας, έχουν διαχειριστεί περισσότερες από 130 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας από την αρχή του τρέχοντος έτους, και ήδη για 38 από αυτές έχουν σχηματιστεί δικογραφίες με τις οποίες οι υπεύθυνοι συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη!
Ο αριθμός αυτός είναι ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί και στην περιοχή μας, ενώ σε αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται τα τηλεφωνήματα που έχουν γίνει στα συγκεκριμένα Γραφεία, από άτομα που έχουν υποστεί κάποιας μορφής βία μέσα στην οικογένειά τους και ζήτησαν πληροφορίες για τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Η προστασία των ανηλίκων
Από την αρχή της λειτουργίας τους, αυτές οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν υλοποιήσει δύο καμπάνιες ενημέρωσης όπου η πρώτη αφορούσε τη Βία σε βάρος των γυναικών και η δεύτερη, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού των πολιτών λόγω της πανδημίας. Την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη φάση της καμπάνιας με τίτλο: «Έχεις φωνή. Είμαστε δίπλα σου», που αφορά την προστασία των ανηλίκων και έχει (3) θεματικές ενότητες:
• ενδοοικογενειακή βία και ανήλικοι,
• σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων,
• διαδίκτυο και ανήλικοι.
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που δίδονται από την αστυνομία τόσο προς τους γονείς όσο και προς τα ίδια τα παιδιά προκειμένου να προστατευτούν από την όποια μορφή βίας σε βάρος τους.
Οι οδηγίες αυτές θα δημοσιοποιηθούν και από τις σελίδες της ΕΛ.ΑΣ. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών.

Οδηγίες για την προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
• Το σώμα μου είναι δικό μου
• Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να με αγγίζει με τρόπο που δε θέλω
• Λέω «ΟΧΙ» όταν κάποιος ενήλικος μου ζητάει να έχω μυστικά από τους γονείς μου.
• Δεν παίρνω δώρα από ανθρώπους που μου ζητάνε ανταλλάγματα.
• Αν κάποιος με παρενοχλεί, μιλάω αμέσως σε έναν άνθρωπο που εμπιστεύομαι. Μιλάω συνεχώς και δεν σταματάω να μιλάω μέχρι να με ακούσουν.
• Μπορώ οποιαδήποτε ώρα να καλέσω την αστυνομία για να με προστατεύσει.

Ειδικές συμβουλές για την προστασία των ανηλίκων
• Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν κάθε παιδί να γνωρίζει:
• Να καλεί το 100 σε περίπτωση ανάγκης
• Να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο
• Το όνομά του και τη διεύθυνσή του
• Να μην μπαίνει σε αυτοκίνητο ή να ακολουθεί οποιοδήποτε άτομο χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών του.
• Να μην δέχεται «δώρα» που προσφέρουν άγνωστοι.
• Να απευθύνεται για βοήθεια μόνο σε αστυνομικούς ή σε άτομα που του έχει υποδείξει η οικογένεια του ότι είναι της εμπιστοσύνης της π.χ. σε συγγενείς ή φίλους
• Να μην απαντά όταν χτυπούν την πόρτα και οι γονείς δεν είναι στο σπίτι και ποτέ να μην λέει σε κάποιον στο τηλέφωνο ότι είναι μόνο του.

Οδηγίες προς τους πολίτες για την προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
Συμβουλές προς ενηλίκους (γονείς, εκπαιδευτικούς κ.λπ.)

Πώς να προλάβουμε την κακοποίηση:
• Συζητάμε από πολύ νωρίς με τα παιδιά για τα μέρη του σώματος με το πραγματικό τους όνομα.
• Τονίζουμε στα παιδιά ότι το σώμα τους είναι δικό τους και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τα αγγίζει με τρόπο που δε θέλουν
• Διδάσκουμε τα όρια και τη σημασία τους και εξηγούμε ότι κανείς δεν πρέπει να τα παραβιάζει.
• Παρατηρούμε απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών και κουβεντιάζουμε για αυτές μαζί τους ακούγοντας με προσοχή ό,τι έχουν να μας πουν.

Πώς να διαχειριστούμε την κακοποίηση:
• Διατηρούμε την ψυχραιμία μας
• Ακούμε ό,τι έχει να μας πει το παιδί και δεν αμφισβητούμε τα λεγόμενά του
• Κάνουμε μόνο ανοικτές ερωτήσεις και δεν καθοδηγούμε το παιδί να μας πει αυτό που περιμένουμε να ακούσουμε.
• Τονίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα παιδιά που τους έχει συμβεί κάτι παρόμοιο και εξηγούμε ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε στις αρμόδιες αρχές για βοήθεια.
• Αναφέρουμε οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης ανηλίκου αμέσως στις αρμόδιες αρχές.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθησαν τρία άτομα για κατοχή και διάθεση ειδών πυροτεχνίας στην Κάλυμνο και τη Λέρο

Στα «πράσα» πιάστηκε 42χρονος που έκλεβε βενζίνη με αντλία από πρατήριο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Άλλοι 14 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ως παράνομοι στη Σύμη

Συνελήφθη 68χρονος στη Ρόδο για διάθεση ειδών πυροτεχνίας χωρίς άδεια - Κατασχέθηκαν 50.500 τεμάχια

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του χθες ο 63χρονος αρχαιοφύλακας

Ελεύθερη με όρους η 30χρονη Ρομά που εμπλέκεται στην υπόθεση διαρρήξεων

Συνελήφθησαν επειδή πουλούσαν υαλοκαθαριστήρες...