Η δημόσια διοίκηση βαγόνι αναπτυξιακής πολιτικής

Η δημόσια διοίκηση βαγόνι αναπτυξιακής πολιτικής

Η δημόσια διοίκηση βαγόνι αναπτυξιακής πολιτικής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 209 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Αγαπητός Ξάνθης
Αρχιτέκτονας

Βλέπω ένα γνώριμο συνάδελφο, με ρωτάει τι κάνεις αυτήν την περίοδο με τα πολλά προβλήματα στον τομέα του τουρισμού;


Απαντάω ενδεικτικά: δημιουργώ και χαμογελώ. Δημιουργία, στάση θετική που επηρεάζει τη συμπεριφορά μας και τη δραστηριότητά μας ανακαλύπτοντας σημεία ανάτασης και προώθησης. Χαμόγελο, έκφραση ψυχικής απεικόνισης γεμάτη δύναμη και βεβαιότητα κινήσεων. Δύο εκφάνσεις που συνθέτουν ένα παραγωγικό προφίλ σε μια μίζερη και αφυδατωμένη εποχή. Η φετινή πανδημία λειτούργησε δυναμικά συγκλίνοντας θετικά στον δημόσιο τομέα και ανακαλύπτοντας «παραγωγικές σελίδες» που ήταν καταχωνιασμένες στη γραφειοκρατία ετών.


Η διαδικτυακή προσέγγιση αλλά και η εξ αποστάσεως εργασία έπεισαν τα στελέχη του δημόσιου τομέα ότι η εποχή έχει αλλάξει ή αλλάζει. Ένας (1) από τους δεκαπέντε (15) βασικούς άξονες της επιτροπής «Πισσαρίδη» για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Next Generation E.U.” για τη χώρα μας είναι «η συνέχιση και μεγέθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης».


Είναι χαρμόσυνο, να μπορεί να κατατάσσεται ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης (Δ.Δ.) μέσα σε αναπτυξιακά προγράμματα, υιοθετώντας την ιδιότητα του εργαλείου προώθησης επενδύσεων και οικονομικών προωθήσεων. Μαζί με την «επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση» αποτελεί η δημόσια διοίκηση (Δ.Δ.) κομβικό «άυλο» αναπτυξιακό βαγόνι στο συρμό της προόδου της χώρας.


Γι’ αυτό κατατάσσεται στους βασικούς αναπτυξιακούς στόχους της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Η μεταρρύθμιση της Ελλάδας όφειλε και οφείλει να έχει βασικό στοιχείο τον μετασχηματισμό της Δ.Δ., σε ισότιμο συμπληρωματικό θεσμικό πλαίσιο της προόδου του τόπου. Απαγκιστρώνοντας τον ρόλο της από αγκυλώσεις και γραφειοκρατίες οφείλει να ατενίσει το μέλλον στις ράγες της νέας ψηφιακής τεχνολογίας και ταχύτητας χωρίς να μειώνονται παράλληλα τα εργασιακά της δικαιώματα.


Οι χρηματοδοτήσεις με τον νέο προϋπολογισμό της Ευρώπης ‘21-‘27, των πάνω από 1 τρισ. ευρώ των μελών αλλά και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλων πηγών συνολικού ύψους 72 δισ. ευρώ για τη χώρα μας προσφέρουν ένα δημιουργικό υπόβαθρο για να αλλάξει σελίδα η χώρα μας τα επόμενα χρόνια.
Πιστεύω ότι μπορεί να ακολουθηθεί μια πορεία βασισμένη σε συγκεκριμένες στοχεύσεις σε συνδυασμό μιας ισχυρής και επιτελικής Δ.Δ. σε αγαστή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.


Σήμερα, οφείλουμε να σταθμίσουμε τα δεδομένα και από μια χώρα στα όρια να μπούμε ή να μην μπούμε στο «μεδούλι της Ε.Ε», πρέπει να δουλεύουμε για τον πυρήνα της Ευρώπης να για να μπορούμε να σταθούμε και στο διεθνές μέτωπο. Η γειτονιά μας μυρίζει «μπαρούτι» και η σύμπραξη και η συνεργασία με γειτονικές φιλικές χώρες αποτελεί βασικό κορμό της πορείας της χώρας.

Ο χρόνος το επιτάσσει, οι καταστάσεις το προκαλούν.
Ισορροπώντας δυναμικά μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών δεδομένων και υποθέσεων, δείχνουμε ότι μπορούμε να ανακάμψουμε μετά από τη δεκάχρονη μνημονική πορεία αλλά και από τη λαίλαπα της πανδημίας του 2020.


Η χώρα μας που θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, νιώθει το σκίρτημα για κάτι καινούργιο, βιώσιμο, καινοτόμο, πρωτοποριακό και πάντως τεχνολογικά αβαντσάτο. Πιστεύουμε στη Δ.Δ. ως το χαλί που μπορεί να στρωθεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης.


Μαζί με την αναμόρφωση της παιδείας και τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, να αποτελέσει τη μια γωνία στο ισοσκελές τρίγωνο της ανάτασης της χώρας. Στο επίκεντρο των διχοτόμων ο άνθρωπος, ο ενεργός πολίτης, ο συμμετέχων για τη νέα πορεία…Μας αξίζει…

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"