Ρόδος: Άλλοι οκτώ κατηγορούμενοι απολογήθηκαν ως μέλη της σπείρας που εξαπατούσε κόσμο

Ρόδος: Άλλοι οκτώ κατηγορούμενοι απολογήθηκαν ως μέλη της σπείρας που εξαπατούσε κόσμο

Ρόδος: Άλλοι οκτώ κατηγορούμενοι απολογήθηκαν ως μέλη της σπείρας που εξαπατούσε κόσμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 713 ΦΟΡΕΣ

Άλλα οκτώ άτομα που διαμένουν στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας προσήχθησαν χθες ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθούν καθώς κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο «κύκλωμα» που μέσω τηλεφωνημάτων, με τη μέθοδο της επιστροφής αναδρομικών από κρατήσεις συντάξεων ή ασφαλιστικών φορέων κατάφερε να εξαπατήσει δεκάδες άτομα ανά τη χώρα, αποσπώντας τους χρηματικά ποσά.

Πρόκειται για έναν 26χρονο, έναν 35χρονο, έναν 23χρονο και έναν 58χρονο που προσήχθησαν συνοδευόμενοι από τη συνήγορό τους κα Μύριαμ Τομαρά, μία 26χρονη, έναν 37χρονο και έναν 20χρονο που απολογήθηκαν με δικηγόρο τον κ. Σπύρο Δημητρέλη και έναν 19χρονο που συνοδευόταν από τον συνήγορο κ. Ηλία Θεοδόση-Νιάκα.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, οι οκτώ κατηγορούνται ότι χρησιμοποιήθηκαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί για τις καταθέσεις διαφόρων ποσών (ανάλογα με την περίπτωση), από τα ανυποψίαστα θύματα που προσέγγιζαν τα μέλη του «κυκλώματος». Τα χρήματα αυτά οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι τα εκταμίευαν και στη συνέχεια τα παρέδιδαν σε άλλους συγκατηγορούμενούς τους.

Χθες ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όλοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν πως ουδεμία σχέση έχουν με την εγκληματική οργάνωση και πως και αυτοί εξαπατήθηκαν από άλλους συγκατηγορούμενούς τους που είτε έχουν εντοπιστεί είτε όχι (υπάρχουν ακόμη αρκετοί εμπλεκόμενοι που δεν έχουν συλληφθεί). Οι ίδιοι τόνισαν ότι αυτό που νόμιζαν ότι έκαναν ήταν «εξυπηρέτηση» σε γνωστά τους άτομα (συγκατηγορούμενούς τους).

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως ένας κατηγορούμενος δήλωσε ότι είχε προσληφθεί από βασικό μέλος της οργάνωσης για να κάνει μία εργασία και στη συνέχεια του ζητήθηκε ο λογαριασμός του για να γίνει η πληρωμή του μέσω τράπεζας. Ωστόσο τα χρήματα που μπήκαν ήταν πολλά περισσότερα.

Έτσι του ζητήθηκε να τα εκταμιεύσει, για να πληρωθεί. Σε ό,τι αφορά το ποσό που ήταν μεγαλύτερο, του είπαν ότι η μητέρα μίας εκ των κατηγορουμένων (αυτή που θα τον πλήρωνε) δεν μπορούσε να της βάλει χρήματα στο λογαριασμό της και τα κατέθεσε στο δικό του. Φυσικά τα χρήματα εκταμιεύθηκαν από τον κάτοχο του λογαριασμού, ο οποίος, όπως είπε στην ανακρίτρια, ακόμη περιμένει να πληρωθεί καθώς η συγκατηγορούμενή του πήρε τα χρήματα και εξαφανίστηκε.

Σε μία άλλη περίπτωση ζητήθηκε από τον κατηγορούμενο από μέλος του κυκλώματος να του δώσει τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού για να κατατεθούν χρήματα για λογαριασμό του, καθώς, όπως είπαν στον κατηγορούμενο, εκείνος δεν είχε.

Οι οκτώ εμπλεκόμενοι δήλωσαν πως και αυτοί με τη σειρά τους είναι θύματα εξαπάτησης καθώς το μόνο που ήθελαν να κάνουν είναι μία απλή εξυπηρέτηση. Αξίζει να σημειωθεί πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι λογαριασμοί του κάθε δικαιούχου χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της οργάνωσης μία φορά.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα όλοι οι εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης το πρώτο πενθήμερο του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, εκτός από τον 37χρονο στον οποίο επιβλήθηκε ο όρος μόνο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σημειώνεται πως συνολικά στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται περίπου 55 άτομα, για αυτό και το επόμενο διάστημα θα κληθούν να απολογηθούν και οι λοιποί εμπλεκόμενοι από αυτούς που έχουν εντοπιστεί.

Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί ο 43χρονος αρχηγός που απολογήθηκε την περασμένη εβδομάδα και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, δύο βασικά στελέχη, ο 20χρονος που απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους, μία γυναίκα ηλικίας 25 ετών και 14 μέλη, ενώ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή ακόμα 37 συνεργών τους.

Από την αστυνομία, εξιχνιάστηκαν συνολικά 70 απάτες σε βάρος πολιτών, οι 12 από τις οποίες διαπράχθηκαν στο νησί της Ρόδου για αυτό και εκτιμάται ότι η συγκρότηση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε από το νησί μας.

Πιο συγκεκριμένα, εξιχνιάσθηκαν απάτες σε βάρος πολιτών, που διαπράχθηκαν σε βάθος χρόνου από το Δεκέμβριο του 2018 στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, την Αιτωλοακαρνανία, την Αργολίδα, την Αρκαδία, την Αττική, την Αχαΐα, τη Βοιωτία, τη Δράμα, την Ηλεία, την Καρδίτσα, την Κέρκυρα, την Κεφαλληνία, τη Λέσβο, τη Λευκάδα, τη Μεσσηνία, την Πέλλα, την Πιερία, την Πρέβεζα, τη Σάμο και τα Τρίκαλα.

Οι δράστες εξαπατούσαν με τη μέθοδο της επιστροφής αναδρομικών από κρατήσεις συντάξεων ή ασφαλιστικών φορέων ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που κατάφεραν να αποκομίσουν ξεπέρνα τις 380.600 €.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω