Χρυσή Βιτσιλάκη: «Πρέπει να κρατήσουμε την κοινωνία και την εκπαίδευση όρθια»

Χρυσή Βιτσιλάκη: «Πρέπει να κρατήσουμε την κοινωνία  και την εκπαίδευση όρθια»

Χρυσή Βιτσιλάκη: «Πρέπει να κρατήσουμε την κοινωνία και την εκπαίδευση όρθια»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 268 ΦΟΡΕΣ

Σχεδόν σε όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναφέρθηκε προχθές μιλώντας στο “Notos News” και την «Απογευματινή Ενημέρωση» η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Χρυσή Βιτσιλάκη.

Η κ. Βιτσιλάκη αναφέρθηκε και στον νέο θεσμό των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που έχει αποφασίσει η ευρωπαϊκή επιτροπή και είναι η νέα στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο νέο θεσμό το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

«Είναι ο θεσμός μέσω του οποίου συνενώνονται άριστα πανεπιστήμια από επί μέρους χώρες να συγκροτήσουν ένα νέο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και όχι εθνικό για να δώσει τη δυνατότητα και μεγαλύτερης κινητικότητας και συνεργασίας μεταξύ των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των χωρών της Ευρώπης.

Είναι ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα. Πέρσι μόνο τα δύο μεγάλα πανεπιστήμια το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο ως εξειδικευμένο δίκτυο εγκρίθηκαν από όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Φέτος που υπήρξε μεγαλύτερη ζήτηση εγκρίθηκαν 17 από τις οποίες μόλις τέσσερις έχουν πανεπιστήμια από την Ελλάδα και ένα από αυτά είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την εξέλιξη.

Η συνεργασία αφορά άλλα τέσσερα πανεπιστήμια με επικεφαλή το πανεπιστήμιο του Παρισιού. Για μας είναι μια μεγάλη πρόκληση. Στο πλαίσιο αυτό εμείς έχουμε αναλάβει μεταξύ άλλων να στήσουμε το νέο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο σε ψηφιακή μορφή», δήλωσε η κ. Βιτσιλάκη.

«Αγκάθι» η στέγαση των φοιτητών
Η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών που απασχολούν την πρυτανική αρχή.

«Υπάρχει τεράστιο θέμα με τη στέγαση στη Ρόδο. Είχαμε κάνει συζήτηση και με το δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη ενώ το έθεσα και στον Περιφερειάρχη. Συμμετείχε αυτή τη φορά στο διαγωνισμό ένα λιγότερο ξενοδοχείο. Η μόνη λύση είναι να μας παραχωρηθεί κτήριο προς επισκευή ή έκταση προς κατασκευή ή έτοιμο ξενοδοχείο για αγορά στις τιμές του Δημοσίου για να λύσουμε το στεγαστικό πρόβλημα», δήλωσε η κ. Βιτσιλάκη,

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουμε, είπε η κ. Βιτσιλάκη, τη μόνη λύση που έχουμε ως Πανεπιστήμιο που είναι η προκήρυξη για ενοικίαση κλινών.
«Φέτος όπως είπα συμμετείχε ένα λιγότερο ξενοδοχείο. Οι τιμές που καλείται να πληρώσει το Πανεπιστήμιο ανά άτομο είναι υψηλότερες από ένα καλό δυάρι στη Ρόδο. Αυτές είναι οι στρεβλώσεις του συστήματος», τόνισε

Από απόσταση οι εξετάσεις των φοιτητών
Η κ. Βιτσιλάκη αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε προχθές. Στη συνεδρίαση μεταξύ άλλων έγινε συζήτηση και για τη διεξαγωγή των εξετάσεων των φοιτητών.
«Συζητήθηκε διεξοδικά ο τρόπος εξετάσεων των φθινόπωρο. Διαπιστώνουμε μια διασπορά του ιού ευρύτερα στη χώρα μας και στα επιμέρους νησιά μας. Μόνο στη Μυτιλήνη είχαμε πέντε κρούσματα. Υπάρχει έγνοια της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για τη μεταφορά των φοιτητών από άλλες περιοχές της Ελλάδος γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος του κορωνοϊού. Εξαιτίας αυτών των κινδύνων αποφασίσαμε ομόφωνα να εφαρμόσουμε την εγκύκλιο του υπουργείου να διεξαχθούν οι εξετάσεις από απόσταση», τόνισε.

Αυστηρά τα μέτρα υγιεινής
Έχει σταλεί, όπως επισήμανε η κ. Βιτσιλάκη, εγκύκλιος που αφορά τα μέτρα υγιεινής και αναφέρει πως σε γραφεία που δέχονται κοινό οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκες.
«Δεν θα υπάρχουν συναθροίσεις. Οι διοικητικές υπηρεσίες θα λειτουργούν με όλα τα μέτρα πρόληψης εντός του ιδρύματος. Δεν θα έχουμε τηλε-εργασία αλλά ξεκινούν οι άδειες. Έχουν εφαρμοσθεί άλλα μέτρα όπως η τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών στα γραφεία που δέχονται κοινό. Όλα υλοποιούνται με βάση τα πρωτόκολλα» τόνισε.

Να στηρίξουμε εκπαίδευση και κοινωνία
Με αφορμή τις δυσκολίες που υπάρχουν στον τομέα του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι η κ. Βιτσιλάκη τόνισε: «Είναι μια δύσκολη περίοδος. Δοκιμαζόμαστε όλες και όλοι μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κάνουμε όλοι μας ό,τι καλύτερο για να κρατήσουμε τη κοινωνία και την εκπαίδευση μας όρθια», υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη στη Βιομηχανία Αεριούχων Ποτών «ΒΑΠ-Π. Κουγιός ΑΒΕΕ»: Μία εκπαιδευτική ματιά στην τοπική παραγωγή

Τη δράση «MyEU2024 - Συμμετέχω ενεργά στο Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» φιλοξένησε ο δήμος Ρόδου για μαθητές του νησιού μας

Ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο: Το υβριδικό σύστημα που θα υπάρχει σε απομακρυσμένες περιοχές

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων