Ένα κινέζικο αεροσκάφος εναντίον…«κορωνοϊού» ή ένα λησμονημένο χρονογράφημα

Ένα κινέζικο αεροσκάφος  εναντίον…«κορωνοϊού» ή ένα λησμονημένο χρονογράφημα

Ένα κινέζικο αεροσκάφος εναντίον…«κορωνοϊού» ή ένα λησμονημένο χρονογράφημα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 176 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Δανιήλ Σπάρταλης

Αρχές του 2020… Ούτε σαράντα μέρες από την ανατολή του καινούργιου χρόνου. Μέσα Φεβρουαρίου, αρχές του Μάρτη… Και να, που μια μέρα ξαφνικά -κι όχι στα καλά του…καθουμένου- τα ΜΜΕ του παγκόσμιου βεληνεκούς μεταδίδουν το κακοφορμισμένο μαντάτο.

Σε λίγες μόνο μέρες ή και ώρες, όλες οι τηλεοράσεις κι όλα τα παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα κτυπούν στο «κόκκινο».
Η επιδημία, όπως στην αρχή νομιζόταν, γρήγορα μεταλλάσσεται σε πανδημία και, μάλιστα, πολύ απειλητική! Έπαψε να βρίσκεται προ των πυλών και, με τρόπο ραγδαίο, ξεκίνησε να καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα τείχη και ν’ απειλεί προσβάλλοντας την κάθε χώρα. Πανικός πρωτόγνωρος και παντού ανεξέλεγκτη σύγχυση, και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη επικρέμεται η φοβερή απειλή.

Είπαν πως από μακριά, από την πέρα Ανατολή, ξεκίνησε το κακό. Σαστιμάρα στην αρχή. Ύστερα ταραχή και γενικό μούδιασμα. Ένα παράξενο πλάκωμα στις φοβισμένες καρδιές. Μεταδοτικός και αιωρούμενος ο φόβος. Παίρνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες… Αδειάζουν με τρόπο πανικού τα super markets…Τα φαρμακεία δεν σταματούν να διαθέτουν τα διάφορα αντισηπτικά και όσα γάντια και μάσκες προστασίας διαθέτουν…Ακόμα, στήνονται «οικιακές» βιοτεχνίες κατασκευής τους. Εύκολη υπόθεση! «Μισό μέτρο πανί, λίγα εκατοστά λάστιχο…» Και «πλύσιμο καλό των χεριών, πολύ καλό…σχολαστικό!» «Μένομε σπίτι!»…το καθημερινό σύνθημα. Έτσι μάθαμε να υπακούομε και στο lockdown!

Και μέσα σ’ αυτόν τον τρελό χορό και το μανιακό «κρεσέντο», νά ’σου ξαφνικά, να κάνει στο καθημερινό «Δελτίο ειδήσεων» της TV, την εμφάνισή του ένα γιγαντιαίο, κατάλευκο, μεταγωγικό αεροπλάνο, από τη μακρινή Κίνα. Προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ως πρώτος σταθμός, και στη συνέχεια -όπως αναγγέλθηκε- θα είχε προορισμό τη Ρώμη, μεταφέροντας διάφορα φαρμακευτικά υλικά και προστατευτικές μάσκες. Τη φιλική προσφορά και την αλληλεγγύη του κινεζικού λαού στον δυτικό κόσμο του 21ου αιώνα…

Σ’ αυτήν τη γερασμένη, δηλαδή, Ευρώπη με τις πολλές της βαρύγδουπες «αμφικτιονίες», τα τόσα «φόρουμ», τα πολλαπλά της «ταμεία», τις περιώνυμες «ενώσεις», όπως και τις…«ακατάλυτες» λυκοφιλίες και…αμυντικές της «συμμαχίες»… Μα, πάνω απ’ όλα, τα ιδιαίτερα οικονομικά της συμφέροντα και με κορωνίδα, μάλιστα τις ιδεοληψίες της. Και να το παράδοξον και «άηθες» μαζί! Δεν θ’ αργήσει η απαραίτητη προστατευτική μάσκα (διάβαζε, καλύτερα, κακόγουστο θεατρικό προσωπείον) να εισάγεται στο χρηματιστήριο συναλλαγών… «Ποιος θα προσφέρει τα πιο πολλά!».

Κι αρχίζει το «παζάρι» μπροστά στα έκπληκτα μάτια του κόσμου που ενεός, μουδιασμένος, αγωνιά: “a la uno..a la due…a la tre…”. Κατάντια, αλήθεια, να σου τύχει!
Αλλά, φίλε αναγνώστη, ας επανέλθουμε και πάλι στο «Ελ. Βενιζέλος». Εκεί που προσγειώνεται το τεράστιο μεταγωγικό.
Δίχως τυμπανοκρουσίες η προσεδάφιση. Μετρημένοι οι παρευρισκόμενοι. Σεμνή η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κίνας, ένας δικός μας υπουργός για το «πρωτόκολλον» και δυο-τρεις δημοσιογράφοι με τις τηλεοπτικές «κάμερες»…Και να, η μεγάλη έκπληξη που καθήλωσε το βλέμμα και όσους έτυχε να παρακολουθούν, από τους δέκτες τους, την σκηνή. Καθώς το αεροσκάφος, αργά-αργά, σταματά την τροχιοδρόμηση, μεγάλα κόκκινα κι έντονα γράμματα, στη γλώσσα του Ομήρου, γυαλίζουν περήφανα πάνω στην άτρακτό του. Μία και μόνο μία, ελληνική μαγική λέξη μαγνητίζει την ματιά: ΦΙΛΙΑ!

Ναι, έτσι έγραφε η αφυπνιστική αυτή τρισύλλαβη λέξη: Φιλία! Όπως, ακριβώς, την περιέγραψε και την ονομάτισε εκείνος ο ακαταμάχητος Αριστοτέλης: «Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικομένη». Ναι, η φιλία δεν είναι τίποτ’ άλλο, παρά εκείνη η ασπασία ψυχή, η μία υπέρτατη Αρετή, που μοιράζεται ανάμεσα σε δύο διαφορετικά σώματα. Κι έτσι, μ’ αυτόν τον τρόπο, μεταγγίζεται σε μία των «καλλίστων μέθεξη» και η οποία και πάλι, μεταγλωτίζεται και ακούει με το ελληνικό της όνομα: ΗΘΟΣ!

Ναι, αυτό το συγκλονιστικό και συνταρακτικό αμάλγαμα, τούτη η ασύλληπτη και θεήλατη έννοια -η ανεικόνιστη πνευματική ένωση- έφτιαξε αυτό το αδιάσπαστο, λαμπερό μοναδικό διαμάντι, που ξεχωρίζει το έλλογον ανθρώπινο είδος από το άλλο: το ά-λογο!
Αθάνατος ο αριστοτελικός λόγος. Ένας από τους μεγάλους διδάχους της ελληνικής και παγκόσμιας διανόησης. Φώτισε και διέδωσε το αρχαίο Κάλλος και Ήθος. Έτσι απλώθηκε η Σοφία κι έλαμψαν τα ελληνικά γράμματα κι έγινε παγκόσμιος!
Και να…που το κινέζικο αεροσκάφος -λόγω…κορωνοϊού- έφθασε, από την αχανή ασιατική γη, να ζωντανέψει, ξανά, τον αρχαίον ελληνικό λόγο…

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους