Τα Επιμελητήρια θα παραμείνουν αρωγοί των συμφερόντων των επιχειρηματιών

Τα Επιμελητήρια  θα παραμείνουν αρωγοί  των συμφερόντων των επιχειρηματιών

Τα Επιμελητήρια θα παραμείνουν αρωγοί των συμφερόντων των επιχειρηματιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 187 ΦΟΡΕΣ

Στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην ελληνική οικονομία, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς αναφέρθηκε μιλώντας προχθές στο “Notos News” και την «Απογευματινή Ενημέρωση» ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Επικρατεί δύσκολη κατάσταση στην αγορά, Δεν έχουμε επανέλθει στην ομαλότητα. Βλέπουμε τις εξάρσεις της πανδημίας από την ώρα που άνοιξαν και πάλι τα σύνορα. Σε ό,τι αφορά το τουριστικό τομέα ήταν γνωστά τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε και τώρα τα διαπιστώνουμε στην πράξη. Πολύ φοβάμαι πως ο απολογισμός που θα γίνει στο τέλος της τουριστικής περιόδου θα είναι απογοητευτικός. Η μεγάλη ανησυχία συνίσταται στο τι θα γίνει τη σεζόν του 2021. Αν αναλογιστούμε το ποσοστό με το οποίο μετέχουν στο ΑΕΠ τουρισμός και εστίαση, κατανοούμε ότι θα επιβαρύνουν με την έννοια ότι θα έχουμε διψήφιο ποσοστό ύφεσης στο τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο κ. Μίχαλος. Ακόμη και κλάδοι που την περίοδο της μνημονιακής επιτροπείας, ανέφερε ο κ. Μίχαλος, που πήγαν καλά όπως ο εξαγωγικός τώρα εξαιτίας της πανδημίας παρουσιάζουν προβλήματα.

«Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τομείς ακόμη και ο εξαγωγικός κλάδος που την περίοδο της μνημονιακής επιτροπείας είχε κινηθεί θετικά παρουσιάζει προβλήματα γιατί έχουν κλείσει αρκετές από τις αγορές στις οποίες απευθύνεται. Υπάρχει δηλαδή μια στενότητα στην οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε.

Χρειάζεται ενίσχυση
ο εσωτερικός τουρισμός

Σε ερώτηση αν είναι επαρκή τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων ο κ. Μίχαλος απάντησε: «Τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή ήταν στη θετική κατεύθυνση. Υπήρχε κάλυψη του κόστους των εργαζομένων. Για τη μείωση της ζήτησης δεν μπορεί να κάνει κάτι η κυβέρνηση. Αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς δηλαδή η προσφορά και η ζήτηση. Όταν υπάρχει ο φόβος της ανεργίας μειώνεται η ζήτηση. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι ότι εξαιτίας της μείωσης των επισκεπτών από ξένες χώρες έπρεπε να τονώσουμε τον εσωτερικό τουρισμό για να ενισχύσουμε προορισμούς όπως τα Δωδεκάνησα και άλλους.

Διαφεύγει το γεγονός ότι σε μικρούς αλλά και μεγαλύτερους προορισμούς ο τουρισμός και η εστίαση πλησιάζουν το 80 και σε ορισμένες περιπτώσεις το 100% του ΑΕΠ», τόνισε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε πως θα έπρεπε να υπάρχει ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης του ελληνικού τουρισμού αφού φθάσαμε στο σημείο να κλείνουμε τα σύνορα μας για ορισμένες χώρες. «Έτσι κάθε Έλληνας θα μπορούσε να επιλέξει ένα προορισμό και η τουριστική κίνηση σε πολλούς προορισμούς της χώρας θα είχε τονωθεί. Με τον τρόπο αυτό ο απολογισμός στο τέλος της σεζόν θα ήταν καλύτερος», σημείωσε.

Έρχονται λουκέτα στην αγορά
Σε ερώτηση αν οι επιπτώσεις από την πανδημία γίνουν αιτία να κλείσουν επιχειρήσεις ο κ. Μίχαλος δήλωσε: «Πολύ φοβάμαι πως θα το ζήσουμε αυτό. Το αναφέρω γιατί ειδικά στο χώρο της εστίασης γνωρίζουμε πως επεδίωξαν την επανεκκίνηση μετά την καραντίνα χωρίς να έχουν μεγάλες προσδοκίες. Από τον Σεπτέμβριο και μετά θα δούμε λουκέτα. Δεν ενστερνίζομαι τις απόψεις που απορρέουν από μελέτες και δείχνουν 100.000 λουκέτα στην αγορά. Νομίζω πως είναι υπερβολικός αυτός ο αριθμός. Θα δούμε να κλείνουν επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τον τουριστικό τομέα. Να σας θυμίζω πως από τον τουρισμό εξαρτώνται 150 επαγγέλματα. Να θα υπάρξουν λουκέτα που θα προσθέσουν στα ποσοστά της ανεργίας».

Μακρύς ο δρόμος μέχρι
την επιστροφή στην κανονικότητα

Όσο για το πότε η οικονομία θα επανέλθει σε μια κανονικότητα ο κ. Κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από δεύτερο κύμα κρουσμάτων που μπορεί να έχουμε. Βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό που δεν γνωρίζουμε πότε θα κτυπήσει. Δεν έχουμε εξοπλιστεί ακόμη με τα απαραίτητα όπλα που δεν είναι άλλα από το εμβόλιο. Ακόμη και αύριο το πρωί να βρεθεί μέχρι να φθάσουμε στο να εμβολιαστούν όλοι δεν μας παίρνει ο χρόνος μέχρι το 2021. Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.
Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση ευελπιστούμε πως οι αποφάσεις της Ε.Ε. για το πακέτο μέτρων θα έχουν και συνέχεια γιατί ακόμη περιμένουμε την εξειδίκευση. Να εξετάζουμε την κατάσταση στάδιο στάδιο».

Με αγώνα θα βγούμε στο ξέφωτο
Κληθείς να στείλει μήνυμα στις Δωδεκανησιακές επιχειρήσεις υπογράμμισε:
«Δεν μπορώ να στείλω θετικό μήνυμα.
Το μόνο που μπορώ να δεσμευθώ είναι πως τα Επιμελητήρια, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων θα παραμείνουν αρωγοί των συμφερόντων των επιχειρηματιών.
Θα πηγαίνουμε στάδιο στάδιο και ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να βγούμε στο ξέφωτο το ταχύτερο δυνατόν».

Διαβάστε ακόμη

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τα μέτρα προφύλαξης

Αντικειμενικές αξίες: Αυτοί είναι οι δήμοι και οι ζώνες στις οποίες «κουρεύονται»

Διεπιστημονική έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου