Άσκηση για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης στο λιμάνι

Άσκηση για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης στο λιμάνι

Άσκηση για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης στο λιμάνι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 539 ΦΟΡΕΣ

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου διαθέτει σχέδιο διαχείρισης έκτακτου περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή και άλλες επιβλαβείς ουσίες, εγκεκριμένο από το Λιμεναρχείο Ρόδου και διαθέτει, επίσης, τον απαραίτητο αντιρρυπαντικό εξοπλισμό (φράγματα, απορροφητικά, αντλίες, skimmer, πλωτά μέσα) όπως προβλέπεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου 2020 άσκηση ετοιμότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδ/σου (Δ.Λ.Τ.Ν.Δ.) με συμμετοχή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και την εξειδικευμένη εταιρεία Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. με την όποια και διαθέτει σύμβαση.

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε εφαρμογή του σχεδίου κατόπιν ενημέρωσης για διαρροή καυσίμου από άγνωστο σκάφος στην προβλήτα, χρήση πλωτού φράγματος και απορροφητικών υλικών και τη συνδρομή βοηθητικού σκάφους όπως και των ομάδων του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. για τη διευθέτηση των φραγμάτων, την αγκυροβόλησή τους και τον εγκλωβισμό της κηλίδας. Με την άριστη συνεργία των εμπλεκομένων και υπό τον συντονισμό της λιμενικής αρχής η κινητοποίηση ήταν άμεση και αποτελεσματική και ακολουθηθήκαν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τον περιορισμό και την άμεση ανάκτηση του ρυπαντή χωρίς να επεκταθεί η υποτιθέμενη ρύπανση σε χρόνους που κρίνονται αρκετά καλοί.

Κατά τον απολογισμό της Άσκησης, συζητήθηκαν οι ειδικές διαπιστώσεις/προτάσεις των εξειδικευμένων συντονιστών της ΤΠΠ Α.Ε., οι οποίες έχουν ως σκοπό τη βελτιστοποίηση της απόκρισης, του συντονισμού και της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων.

Την άσκηση ετοιμότητας παρακολούθησε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου Βασίλης Παπαοικονόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο πραγματοποιείται άσκηση και εκπαίδευση όπως και επιχειρησιακή τακτοποίηση του εξοπλισμού όπως προβλέπει η νομοθεσία αλλά και η ανάγκη για πρόληψη.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο