Συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ δήμου Ρόδου και ΑΝΚΟ

Συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ δήμου Ρόδου και ΑΝΚΟ

Συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ δήμου Ρόδου και ΑΝΚΟ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 319 ΦΟΡΕΣ

Το πρώτο πρόγραμμα θα αφορά την εκπαίδευση ατόμων τρίτης ηλικίας

Συμφωνητικό συνεργασίας με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΑΝΚΟ, υπέγραψε χθες ο δήμος Ρόδου στο πλαίσιο παροχής δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τον πληθυσμό του νησιού μας.

Το συμφωνητικό υπέγραψαν χθες στο Δημαρχείο ο αντιδήμαρχος Παιδείας Στράτος Καρίκης και η διευθύντρια της ΑΝΚΟ Στεργία Έψιμου, τονίζοντας ότι το πρώτο πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει την εκπαίδευση των ατόμων τρίτης ηλικίας στις νέες τεχνολογίες.

Επίσης από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα ζαχαροπλαστικής-αρτοποιίας που θα απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία όμως θα έχουν την ικανότητα να το παρακολουθήσουν. Σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν από το δήμο και τη σχολή προς ενημέρωση των ενδιαφερόμενων συμπατριωτών μας, αν και όπως τονίστηκε, η διαδικασία θα είναι πολύ εύκολη καθώς θα απαιτείται μόνο μία απλή εγγραφή χωρίς την κατάθεση δικαιολογητικών. Τα προγράμματα θα υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις της ΑΝΚΟ και θα είναι δωρεάν.

Αμέσως μετά την υπογραφή του συμφωνητικού συνεργασίας ο αντιδήμαρχος Στράτος Καρίκης αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει αυτό για την εκπαίδευση συμπατριωτών μας, καθώς με αυτό τον τρόπο ανοίγονται δρόμοι ευκαιριών για την εκπαίδευση των κατοίκων στο νησί μας. «Μετά από συζήτηση μηνών με έναν οργανισμό που δραστηριοποιείται με επιτυχία στη Ρόδο, ολοκληρώνεται και υπογράφεται μία συνεργασία την οποία θεωρούμε σημαντική κυρίως για το νησί.

Είναι μία συνεργασία που φέρνει κοντά τον εκπαιδευτικό οργανισμό με το σύνολο της κοινωνίας της Ρόδου. Όσα διατυπώνουμε στο συμφωνητικό είναι πολύ σημαντικά» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ένα μεγάλο κομμάτι αφορά τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, που έχουν πρόβλημα στο να καταρτιστούν και να χρησιμοποιήσουν τα νέα μέσα επικοινωνίας.

Η πρώτη κοινή δέσμευση είναι ένα πρόγραμμα εκμάθησης αυτών των μέσων, και επίσης θα υπάρξει δωρεάν εκμάθηση για άτομα με ειδικές ανάγκες. Εμείς δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το κομμάτι της Ρόδου, είναι άνθρωποι που έχουν οικονομική ανάγκη και αυτό δημιουργεί ένα έλλειμμα στη μάθηση. Σήμερα με την υπογραφή ανοίγει ένας διάδρομος ευκαιριών για την εκπαίδευση στο νησί και τους κατοίκους του».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Βυρίνης, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «πάντα ως δήμος γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του τόπου αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο μέσα από την επιστημονική κατάρτιση θα μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα που θα έχουν την ανάλογη αίγλη όσον αφορά το τουριστικό προϊόν.

Η ΑΝΚΟ είναι μία σχολή που έχει μακρόχρονη πορεία και δραστηριοποιείται στη Ρόδο τα τελευταία έξι χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο δήμος θα είναι πάντα ανοιχτός σε τέτοιους εκπαιδευτικούς φορείς. Ευελπιστούμε σε ένα ανοιχτό πρόγραμμα για να εντάξουμε αρκετές δραστηριότητες προς όφελος των πολιτών της Ρόδου».

Τέλος, η διευθύντρια της σχολής Στεργία Έψιμου τόνισε ότι η ΑΝΚΟ είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός με έδρα τα Δωδεκάνησα και τριάντα χρόνια πορείας παρέχοντας επαγγελματική κατάρτιση με 8.500 απόφοιτους στην περιοχή μας. «Ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς μας είναι το κοινωνικό έργο και αυτή η συμφωνία σήμερα με τον δήμο μας δίνει την ευκαιρία να μπορέσουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία μας ανταποδοτικά δράσεις εκπαίδευσης που θα ωφελήσουν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που το έχουν ανάγκη. Και θα μπορέσουν αυτή την εκπαίδευση να την αξιοποιήσουν εποικοδομητικά και να έχουν μία καλή εργασία, καθώς και το χτίσιμο μίας καλής καριέρας» δήλωσε επίσης.

Το συμφωνητικό
Το συμφωνητικό αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
Α. Ο Εκπαιδευτικός Φορέας θα προσφέρει και θα συμμετέχει στην υλοποίηση του Κοινωνικού Προγράμματος και του Τοπικού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης του Δήμου μέσω των ακόλουθων δραστηριοτήτων και δράσεων:
1) Παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ευπαθείς ομάδες.

• Δωρεάν Διοργάνωση και Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος πληροφορικής και Μέσων κοινωνικής δικτύωσης για άτομα 55 ετών και άνω που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, σε συνεργασία με τις Κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σκοπό να φέρει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους πιο κοντά στην τεχνολογία και να μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα με τα οικεία πρόσωπά τους αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.
• Δωρεάν Πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Ζαχαροπλαστική-Αρτοποιία για άτομα με ειδικές ανάγκες που δύνανται να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να το αξιοποιήσουν ακόμα και επαγγελματικά. Οι υπηρεσίες του Δήμου θα αξιολογήσουν τις ικανότητες των υποψηφίων και θα στηρίξουν τον εκπαιδευτή Ζαχαροπλαστικής της ΑΝΚΟ στο βέλτιστο μαθησιακό αποτέλεσμα. Η ΑΝΚΟ θα παράσχει δωρεάν το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και όλη την εκπαιδευτική διαδικασία, πρώτες ύλες, εκπαιδευτής κ.ο.κ. και ο δήμος στηρίζει τη δράση από την εξειδικευμένη διαχείριση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πτυχίο του κέντρου διά βίου μάθησης και δύναται να έχει διάρκεια έως και 5 μήνες.

2) Κοινωφελή προγράμματα
• Συμμετοχή ανέργων, σε επιδοτούμενα Κοινωφελή προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας (voucher), κατόπιν υπόδειξης της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου.
3) Υποτροφίες, παραχώρηση εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων
• Χορήγηση υποτροφιών σε προγράμματα του ΙΙΕΚ ΑΝΚΟ καθώς και Κέντρου διά βίου μάθησης σε άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κατόπιν υποδείξεως των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου.
• Συμμετοχή καθηγητών και δωρεάν εξασφάλιση εγκαταστάσεων και εργαστηρίων της ΑΝΚΟ σε προγράμματα εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης που διοργανώνει ο Δήμος.

Β. Ρητά συμφωνείται πως όλες οι ανωτέρω παροχές και δράσεις θα υλοποιούνται από τον Εκπαιδευτικό οργανισμό κατόπιν προηγούμενης ρητής συναίνεσης και έγκρισης από τον Δήμο Ρόδου.

Τα αρμόδια στελέχη του Εκπαιδευτικού οργανισμού οφείλουν να βρίσκονται σε επικοινωνία και συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου (Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δ/νση Επικοινωνίας, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, Δ/νση Κοινωνικών Υπηρεσιών κ.ά.), τόσο για τον προγραμματισμό των δράσεων όσο και για τον τρόπο διεξαγωγής αυτών, καθορίζοντας από κοινού όλους τους όρους υλοποίησής τους (χρόνος, τόπος, κριτήρια συμμετεχόντων, αντικείμενο δράσης κ.λπ.).

Με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας στη συνεργασία των δύο φορέων θα δύναται να συγκροτηθεί επιτροπή Συνεργασίας των δύο φορέων, αντικείμενο της οποίας θα είναι ο σχεδιασμός, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της υλοποίησης του εν λόγω Συμφωνητικού συνεργασίας για την επίλυση τυχόν αναδυόμενων ζητημάτων, την περαιτέρω ανάλυση αναγκών την εξειδίκευση θεματικών αξόνων, καθώς και την εποπτεία της οργάνωσης και υλοποίησης των δράσεων.

Από την πλευρά του Δήμου, μέλος της Επιτροπής θα είναι ο Δ/ντής της εκάστοτε Υπηρεσίας στην οποία θα αφορά η προγραμματιζόμενη δράση ή ο οριζόμενος από εκείνον δημοτικός υπάλληλος της Υπηρεσίας.

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη στη Βιομηχανία Αεριούχων Ποτών «ΒΑΠ-Π. Κουγιός ΑΒΕΕ»: Μία εκπαιδευτική ματιά στην τοπική παραγωγή

Τη δράση «MyEU2024 - Συμμετέχω ενεργά στο Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» φιλοξένησε ο δήμος Ρόδου για μαθητές του νησιού μας

Ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο: Το υβριδικό σύστημα που θα υπάρχει σε απομακρυσμένες περιοχές

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων