Ο άριστος συντονισμός απέτρεψε τα χειρότερα με τη φωτιά στ’ Αφάντου

Ο άριστος συντονισμός απέτρεψε τα χειρότερα με τη φωτιά στ’ Αφάντου

Ο άριστος συντονισμός απέτρεψε τα χειρότερα με τη φωτιά στ’ Αφάντου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1044 ΦΟΡΕΣ

«Λαχτάρησαν» χθες κάτοικοι κι αρχές

«Λαχτάρησαν» χθες οι δασοπυροσβεστικές υπηρεσίες του νησιού μας εξαιτίας της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην παραλία Αφάντου, την οποία με συντονισμένες προσπάθειες από ξηράς και αέρος κατάφεραν να την σβήσουν, έχοντας ωστόσο αποτεφρώσει περίπου 7 στρέμματα χαμηλής βλάστησης και καλαμιών!

Σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επρόκειτο για μία «δύσκολη» φωτιά, καθώς στην περιοχή υπάρχει πυκνή βλάστηση από καλαμιές οι οποίες άμεσα τυλίχθηκαν στις φλόγες θέτοντας σε κίνδυνο κατοικίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί.

Οι βόρειοι άνεμοι που έπνευαν στην περιοχή κατηύθυναν τις φλόγες προς την παραλία. Ωστόσο στο σημείο εκείνο βρίσκονται επιχείρηση εστίασης καθώς και κατοικίες τις οποίες οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια να τις προστατεύσουν από τις πύρινες γλώσσες της πυρκαγιάς και τελικά τα κατάφεραν.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 3 χθες το μεσημέρι, οπότε και εκδηλώθηκε φωτιά στο χώρο που υπάρχει μεταξύ επιχείρησης εστίασης που βρίσκεται στην παραλία Αφάντου και ξενοδοχείου της ίδιας περιοχής. Εξαιτίας των καλαμιών που υπάρχουν εκεί, αλλά και των ενισχυμένων βοριάδων, η φωτιά γρήγορα πήρε ανησυχητικές διαστάσεις.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν αρχικά, ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εθελοντικές ομάδες, η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, βαρέου τύπου οχήματα, ενώ λίγη ώρα αργότερα, στη μάχη που δίνονταν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, συμμετείχε και πυροσβεστικό ελικόπτερο με ρίψεις νερού από αέρος.

Τελικά περίπου μία ώρα αργότερα, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο οι προσπάθειες συνεχίστηκαν έως την κατάσβεσή της.
Τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά ερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου επτά στρέμματα χαμηλής βλάστησης και καλαμιών που αποτεφρώθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το περιστατικό αυτό προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ζητούν από το Δήμο να φροντίσει για τον καθαρισμό των καλαμιών που υπάρχουν εκεί, ούτως ώστε να μην διατρέχουν κίνδυνο οι περιουσίες τους.

Οι ίδιοι επισημαίνουν με δηλώσεις τους στη «Ροδιακή» ότι οι καλαμιές είναι πολύ πυκνές και ψηλές που έχουν «κλείσει» έως και κομμάτι του αγροτικού δρόμου που υπάρχει εκεί. Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, οι κάτοικοι δηλώνουν «τυχεροί» που ο άνεμος ήταν βοριάς καθώς σε διαφορετική περίπτωση (Νοτιά), όχι μόνο θα κινδύνευαν τα σπίτια τους αλλά ίσως και να μην προλάβαιναν οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις να επέμβουν.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς