Ψηφιακή σύνταξη: Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους

Ψηφιακή σύνταξη:  Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους

Ψηφιακή σύνταξη: Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3349 ΦΟΡΕΣ

Ο σύμβουλος συνταξιοδοτικών θεμάτων Γιάννης Καστρινάκης εξηγεί τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν

Νέα εποχή ξεκινά στη χώρα μας με τη λειτουργία της ψηφιακής σύνταξης, μία εξέλιξη που θα βάλει τέλος στη μεγάλη αναμονή και την ταλαιπωρία που ίσχυε μέχρι σήμερα για χιλιάδες ασφαλισμένους.

Βέβαια βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή και θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να ωφεληθούν από το σύστημα αυτό όλοι οι συνταξιούχοι. Όμως τα πρώτα βήματα έγιναν και σταδιακά όλο και περισσότερες κατηγορίες ασφαλισμένων θα εντάσσονται στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» όπως ονομάζεται.

Όπως εξηγεί στη «Ροδιακή» ο σύμβουλος συνταξιοδοτικών θεμάτων και διεκπεραιώσεων Γιάννης Καστρινάκης, που το γραφείο του με αρκετή εμπειρία σε τέτοια θέματα γνωρίζει τα οφέλη που θα προκύψουν για τους πολίτες, η ψηφιακη σύνταξη αποτελεί μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που εκδίδονται οι συντάξεις.
Μάλιστα, όπως τονίζει τέτοιες αλλαγές, όπως η ψηφιακή σύνταξη αποτελούν θετικά βήματα προς τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου συστήματος ασφάλισης.

Κε Καστρινάκη τι αλλάζει στα όσα γνωρίζαμε με την ψηφιακή σύνταξη;
Από τον Απρίλιο του 2020 και ενώ βρισκόμασταν στην καρδιά της καραντίνας ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» για δύο κατηγοριες, τις μεταβιβάσεις λόγω θανάτου και τις συντάξεις λόγω γήρατος του ΟΓΑ χωρίς όμως άλλο ταμείο. Η πιλοτική λειτουργία ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου και προχωρησε σε παραγωγική για τις δύο αυτές κατηγορίες.
Η ψηφιακη συνταξη αποτελεί μεγάλη αλλαγή στον τρόπο του εκδίδονται οι συντάξεις παρολα αυτά έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει το σύστημα για να μπορέσει να εντάξει και τις υπόλοιπες κατήγοριες. Είναι όμως μια αρχή και οπως κάθε αρχή είναι και δύσκολη.

Το χρονοδιάγραμμα για τις υπόλοιπες κατηγορίες σύμφωνα με το υπουργείο εχει ως εξής:
Κατηγορία:
Συντάξεις Αναπηρίας
Συντάξεις γήρατος υγειονομικών (τ.ΤΣΑΥ)
Πιλοτική λειτουργία: Δεκέμβριος 2020
Παραγωγική λειτουργία: Μάρτιος 2021

Κατηγορία:
Συντάξεις Γήρατος Μισθωτών (τ. ΙΚΑ)
Συντάξεις Γήρατος Δημοσίου
Συντάξεις Γήρατος Μηχανικών (τ. ΤΣΜΕΔΕ)
Πιλοτική λειτουργία: Απρίλιος 2021
Παραγωγική λειτουργία: Ιούλιος 2021

Κατηγορία:
Συντάξεις Γήρατος Ελ. Επαγγελματιών (τ. ΟΑΕΕ)
Συντάξεις Γήρατος Νομικών (τ. ΤΑΝ)
Συντάξεις Γήρατος τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
Πιλοτική λειτουργία: Ιούλιος 2021
Παραγωγική λειτουργία: Νοέμβριος 2021.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει βέβαια αν θα ενταχθούν στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» οι συντάξεις με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης κάτι το οποίο φαντάζει δύσκολο λόγω διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων των πρώην ταμείων. Δεν έχει γίνει ακόμα κάποια ανάφορα από το υπουργείο Εργασίας για αυτήν τη μεγάλη κατηγορία, όπως επίσης και για τους συνταξιούχους με διαδοχικό και παράλληλο χρόνο ασφάλισης, των οποίων οι συντάξεις είναι σε αναμονή από το 2016!!!
Μια κατηγορία που σίγουρα θα μείνει εκτός του ψηφιακού συστήματος είναι οι συντάξεις που έχουν και χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό.

Ποιοι ωφελούνται από τη νέα διαδικασία και τι πρέπει να γνωρίζουν για να κάνουν χρήση των νέων δεδομένων;
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο υποψήφιος συνταξιούχος είναι να μπει στην ιστοσελίδα του eΕΦΚΑ και να υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση για σύνταξη με τους κωδικούς TAXIS ΝΕΤ και πιστοποίηση με το ΑΜΚΑ και το email του. Ηδη οι πρώτες αποφάσεις του «ΑΤΛΑΣ» έχουν εκδοθεί και υπάρχουν συνταξιούχοι στους οποίους έχουν μπει τα πρώτα τους χρήματα στην τράπεζα . Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο υποψήφιος συνταξιούχος είναι ότι θα πρέπει τα στοιχεία που του εμφανίζει το σύστημα με αυτά που έχει στα χέρια του (π.χ. Αριθμός ταυτότητας ) να είναι ακριβώς τα ίδια, αν δεν είναι πρέπει πριν την οριστική υποβολή της αίτησης να γίνει διόρθωση των στοιχείων του.
Να διευκρινίσουμε εδώ ότι για την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ εξακολουθεί να χρειάζεται χειρόγραφη αίτηση με τον παλιό τρόπο .Ισως από το 2021 και μετά να ενταχθούν και αυτά σε μια ενιαία αίτηση στον eΕΦΚΑ, αυτή τη στιγμή που μιλάμε όμως δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία.

Όσοι έχουν ήδη υποβάλλει το αίτημά τους με το παλιό σύστημα και περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα να τους αποδοθεί η σύνταξη, μπορούν και εκείνοι να ωφεληθούν τώρα;
Χαίρομαι παρά πολύ που με ρωτάτε για το τι θα γίνει με τις αιτήσεις που εκκρεμούν. Ουσιαστικά, σαφή απάντηση για τον αν θα μπορέσουν να ενταχθούν και οι παλιοί στη ψηφιακή σύνταξη «ΑΤΛΑΣ» δεν υπάρχει. Εκτίμηση μου είναι ότι δύσκολα θα καταφέρει το σύστημα να εντάξει τις συντάξεις που εκκρεμούν. Από το αρμόδιο υπουργείο ισχυρίζονται ότι εφόσον κάποιες από τις καινούργιες αιτήσεις για συντάξη θα βγαίνουν αυτόματα θα εξοικονομηθεί ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορέσει να ασχοληθεί με τις εκκρεμείς αιτήσεις.

Επι τη ευκαιρία, θα ήθελα να αναφέρω ότι το προσωπικό του ΕΦΚΑ Ρόδου είναι από τα πλέον καταρτισμένα και δεδομένου ότι τα συστήματα υπολειτουργούν κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες δουλεύοντας σε δύσκολες συνθήκες. Ίσως μια λύση στο πρόβλημα των καθυστερήσεων να ήταν η στελέχωση με παραπάνω ανθρώπινο δυναμικό.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή η αλλαγή ελπίζουμε να ολοκληρωθεί πλήρως και να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες υποψηφίων συνταξιούχων, ώστε να λαμβάνουν τη σύνταξη σε σύντομο χρονικό διάστημα και να τερματιστεί αυτή η μεγάλη αναμονή.
Σε γενικές γραμμές τέτοιες αλλαγές, όπως η ψηφιακή σύνταξη αποτελούν θετικά βήματα προς τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου συστήματος ασφάλισης.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής