Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη στήριξη των τουριστικών γραφείων

Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη  στήριξη των τουριστικών γραφείων

Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη στήριξη των τουριστικών γραφείων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 487 ΦΟΡΕΣ

Το υπόμνημα που κατατέθηκε στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη

Άμεσα μέτρα απαιτούνται για τη στήριξη των τουριστικών πρακτορείων, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ο κλάδος μετά την πανδημία, καθώς οι επιπτώσεις είναι τέτοιες που προκαλούν εύλογη ανησυχία, επισημαίνει η ένωση τουριστικών γραφείων Ρόδου σε υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Ρόδο και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, οι πράκτορες ζήτησαν συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Πρόκειται για θέματα που αφορούν τον ΦΠΑ, τα εργασιακά, την απασχόληση, τη χρηματοδότηση και την τουριστική εκπαίδευση. Αναλυτικά, το υπόμνημα αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, η Ένωση τουριστικών Γραφείων Ρόδου, σας καλωσορίζει και εκτιμά ως εξαιρετικά σημαντική την παρουσία σας στη Ρόδο, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, που προσπαθεί να συμβάλει κατά το μέγιστο δυνατό στην επιβίωση του τουρισμού και της οικονομίας της χώρας μας συνολικά.

Είναι σαφές ότι ο τομέας της οικονομίας που έχει πληγεί περισσότερο, και που θα συνεχίσει να πλήττεται για άγνωστο χρονικό διάστημα, είναι ο τομέας του τουρισμού. Ταυτόχρονα όμως, ο τουρισμός είναι εκείνος που, εφόσον στηριχθεί για να ανταπεξέλθει στη δύσκολη συγκυρία, είναι αυτός που μπορεί να δώσει ελπίδα για το μέλλον.
Ως Ένωση Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, στόχος μας της φετινή χρονιά είναι να επιβιώσουμε εμείς και οι εργαζόμενοί μας και να διαφυλάξουμε, παράλληλλα, την εικόνα της χώρας μας ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

Τα τουριστικά γραφεία, διακινούν τον παγκόσμιο τουρισμό, σε ένα ποσοστό άνω του 85% και αποτελούν τον απαραίτητο συνδετικό κρίκο για την ανάπτυξη και μακροημέρευσης του τουρισμού. Χωρίς την εύρυθμη λειτουργία των τουριστικών γραφείων το τουριστικό κύκλωμα αδυνατεί να λειτουργήσει. Συνεπώς, η επιβίωση του κλάδου μας, είναι όρος επιβίωσης του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, ως ένας τομέας με τεράστια διάχυση ωφελειών στην ελληνική οικονομία, η δε συνεισφορά του στο περιφερειακό ΑΕΠ στο Νότιο Αιγαίο, ανέρχεται σε ποσοστό 97,1%.

Ωστόσο, τα προβλήματα που βιώνει ο κλάδος είναι πολλά και απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη στήριξή του, για να μπορέσει να επιβιώσει στο πλαίσιο της διαμορφωθείσας κατάστασης από την πανδημία COVID-19 και τις συνέπειες του μεγάλου αριθμού ακυρωθεισών κρατήσεων και των κλειστών συνόρων. Με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, όχι μόνο ο κλάδος μας, αλλά και οι λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες που εντάσσονται στον τομέα του Τουρισμού, πλήττονται σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που προκαλεί εύλογη ανησυχία σε εθνικό επίπεδο.
Στην κρίσιμη αυτή περίοδο, είναι απαραίτητη μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να προσφέρουμε και να συμμετέχουμε στην εθνική προσπάθεια.

1. ΦΠΑ: Mείωση του ΦΠΑ στον Τουρισμό για τα επόμενα 3 χρόνια, της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσιά του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και παραμονής του θαλάσσιου τουρισμού στο 12%, που θα μας επιτρέψει να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να διεκδικήσουμε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Κατανοούμε τη δυσκολία που υπάρχει σε αυτό το θέμα και επειδή αντιλαμβανόμαστε μεν τη θέλησή σας για να γίνει κάτι τέτοιο, προτείνουμε να γίνει οικονομική μελέτη σε σχέση και με ό,τι γίνεται στις ανταγωνίστριες χώρες για να διαπιστωθεί, αυτό που εμείς σαν άνθρωποι της αγοράς θεωρούμε λογικό και κρίνουμε απαραίτητο, δηλαδή τη μείωση του ΦΠΑ.

2. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργαζομένων στα τουριστικά γραφεία, χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, όπως συμβαίνει με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, αντί για την έκτακτη αποζημίωση 3 μηνών, αλλά και των αντίστοιχων ημερών ασφάλισης για το εν λόγω διάστημα. Μετά από την 30η/09/2020 οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να λάβουν ξανά τακτική επιδότηση ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών, επειδή θα έχουν ημέρες ασφάλισης την τελευταία εποχική σεζόν.

Περαιτέρω, οι επιχειρήσεις-εργοδότες να δύνανται να κάνουν χρήση του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α’ 104), δηλαδή να υπαγάγουν στον εν λόγω μηχανισμό και τους ως άνω εργαζομένους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, των οποίων η αναστολή των συμβάσεων εργασίας έχει ανακληθεί οριστικά και οι συμβάσεις εργασίας τους είναι πλήρους απασχόλησης έως 30/9/2020. Καθώς επίσης και επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι και τον Μάϊο του 2021.

3. ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ: Για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης με μόλις 100 ένσημα την τελευταία σεζόν (εκκρεμεί η μείωση του σε 50 για το έτος 2020) από τον ΟΑΕΔ, χρειάζεται η έκδοση βεβαίωσης εποχικότητας από τον εργοδότη στην οποία ελέγχονται οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί η εργασία εποχική με βάση τον νόμο 4144/2013 άρθρο 31 παρ. 1. Σε αντίθεση με τους εποχιακούς ξενοδοχοϋπαλλήλους οι οποίοι θέλουν 101 ένσημα για την ανεργία, οι υπάλληλοι τουριστικών γραφείων χρειάζονται 125 ένσημα μέχρι 31 Αυγούστου και κάθε 4 χρόνια υπάρχει πλαφόν διακοπής για ένα χρόνο, κάτι το οποίο δεν ισχύει στους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Τα κριτήρια εποχικότητας μιας επιχείρησης έχουν γίνει με βάση τα ξενοδοχεία, όπου ο αριθμός των εργαζομένων σε εποχιακή βάση είναι κατά πολύ μεγαλύτερος των μονίμων υπαλλήλων. Εποχική επιχείρηση θεωρείται αυτή η οποία απολύει το 75% του προσωπικού της στο τέλος της σεζόν. Το λογικό κριτήριο εποχικότητας μιας επιχείρησης θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός του αριθμού των υπαλλήλων θερινής-χειμερινής περιόδου, αλλά και του κύκλου εργασιών των μηνών που πραγματοποιείται αυτός. Για το έτος 2020 δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί η ανωτέρω διάταξη, διότι οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα προβούν σε όλες τις προσλήψεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν και είναι σχεδόν αδύνατο να καλύψουν το ανώτερο κριτήριο για να χαρακτηριστούν εποχικές.

Επομένως, ζητούμε να τροποποιηθεί ο νόμος και να συμπεριλάβει τη λειτουργία των τουριστικών γραφείων στο καθεστώς εποχικής απασχόλησης.

4. Χρηματοδότηση: Είναι κρίσιμο να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες χρηματοδότησης, των τουριστικών γραφείων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν χρηματοδοτήθηκαν και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από την έλλειψη ρευστότητας. Επιπροσθέτως, θυμίζουμε ότι ο κλάδος μας επλήγη λόγω της αδυναμίας των ξενοδοχείων να επιστρέψουν προκαταβολές για το έτος 2020, με την κάλυψή τους από τη διάταξη για το voucher. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν τα απαραίτητα κεφάλαια, ώστε οι επιχειρήσεις του κλάδου μας να μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Ζητούμε επίσης:

- Mη καταβολή δόσεων δανείων για όλο το 2020 και μετάθεσή τους στο τέλος της διάρκειας του δανείου με έναν χρόνο επέκταση.
- Η διαδικασία των δανείων με κρατική εγγύηση να αφορά όλα τα υγιή μέχρι τώρα τουριστικά γραφεία, χωρίς άλλα πολύπλοκα και απαγορευτικά κριτήρια, ώστε όλα τα τουριστικά γραφεία να μπορέσουν να επωφεληθούν από την κρατική στήριξη σ’ αυτή την απρόβλεπτη και εξαιρετικά δύσκολη στιγμή.

5. Τουριστική εκπαίδευση: H συνεχής ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, με την παράλληλη ανάπτυξη νέων και περισσότερο απαιτητικών αγορών, καθώς και νέων, πιο εξειδικευμένων τουριστικών προϊόντων, απαιτεί όλο και περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ρόλος της τουριστικής εκπαίδευσης συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, θεωρούμε απαραίτητη την Αναβάθμιση της Τουριστικής Εκπαίδευσης και τη δημιουργία τμήματος Σπουδών Τουρισμού στη Ρόδο. Το νησί μας αποτελεί κοιτίδα του ελληνικού τουρισμού και η παραπάνω πρότασή μας για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης που έχει ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα αποφέρει πολλαπλά ωφέλη στην τοπική κοινωνία και την τουριστική αγορά της Ρόδου.
Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι σαφές πως τη φετινή χρονιά στόχος μας είναι να επιβιώσουμε εμείς και οι εργαζόμενοί μας, προτάσσοντας τη δημόσια υγεία, καθώς και να διαφυλάξουμε, την εικόνα της χώρας μας ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Προσβλέπουμε στην ανταπόκρισή σας για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, που αφορούν το σύνολο του τουριστικού προϊόντος μας. Σας ευχαριστούμε για τις μέχρι σήμερα ενέργειές σας, ώστε να θωρακίσετε τη χώρα απέναντι στην πανδημία COVID-19, να στηρίξετε την κοινωνία και την οικονομία.

Σε αυτή τη μάχη είμαστε μαζί σας, δεσμευόμενοι να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, για να επαναφέρουμε τον τουρισμό μας, το συντομότερο δυνατόν, στα προ κρίσης επίπεδα.
Με εκτίμηση
ο Πρόεδρος
Χρήστος Μιχαλάκης
Ο Γεν. Γραμματέας
Αναστάσιος Χτζηλιαμής».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο