Κοιλάδα Πεταλούδων: Στα χέρια του Θεού.... Το χρυσάφι των Θεών

Κοιλάδα Πεταλούδων: Στα χέρια του Θεού.... Το χρυσάφι των Θεών

Κοιλάδα Πεταλούδων: Στα χέρια του Θεού.... Το χρυσάφι των Θεών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 733 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Σταύρος Παραλούσης
Τέως Διοικητής Πυρ/κής Υπηρεσίας Ρόδου

Λέει πολύ σοφά ο λαός μας, ζούμε στη γη της επαγγελίας και πράγματι αυτό απλοϊκά μπορεί να το αντιληφθεί κανείς χωρίς ιδιαίτερη επιστημονική γνώση.

Κατ' άλλους έχουμε το καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη… Απ‘ όποια μεριά όμως και να το δεί κανείς καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα, κατά πόσο όμως αυτό λειτουργεί προσθετικά επάνω μας, μήπως στις δύσκολες αυτές περιόδους αυτή η μοναδικότητα αλλά και υπεραξία που μας χάρισε η φύση κάνει τη διαφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ανατρέχοντας στις παρακαταθήκες των προγόνων μας αλλά και στη σπουδή της γλώσσας μας, έχουμε όλα τα εργαλεία για να κάνουμε τη διαφορά στον ίδιο μας τον τόπο μιας και σε όλους τους άλλους τόπους που υπάρχει Ελληνισμός διαπρέπει πανηγυρικά σε όλους τους τομείς.

Ο λόγος για την ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ, αυτό το χρυσάφι που μας χάρισε η φύση κάνοντας αυτή την τιμητική διάκριση σε εμάς, περιοχή μοναδικού χαρακτήρα φυσικού κάλους και ομορφιάς «στιγματίζοντας» τον τόπο μας σχεδόν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε ηθική υποχρέωση αλλά και ιερή επιταγή να τη διατηρήσουμε αλλά και να την προστατέψουμε γιατί πέραν των άλλων αποτελεί πηγή εσόδων για τον τόπο μας αλλά και επιβίωση για τον ίδιο μας το λαό. [επιγραμματικά αναφέρεται ότι κατά περιόδους η ημερήσια είσπραξη προσέγγιζε τα 25.000 ευρώ ημερησίως κατά την υψηλή τουριστική περίοδο].

H KOΙΛΑΔΑ όμως δεν είναι μόνο αυτό που επισκέπτεται κάποιος, υπάρχει ολόκληρο υποστηρικτικό περιβάλλον [υποσύστημα] που δημιουργεί τις συνθήκες, ώστε να συμβαίνει αυτό το θαύμα, διότι τα έντομα δεν αποφάσισαν ξαφνικά να το έχουν ως καταφύγιο: Υπεράνω του επισκέψιμου χώρου δημιουργείται το μικροκλίμα εντός μιας λεκάνης απορροής και ΔΥΟ τεχνικών [επιχωμένων] μικροφραγμάτων που δημιουργεί τις προϋποθέσεις εντός του ορεινού όγκου προκειμένου να εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα και να εξασφαλίζει την απαραίτητη υγρασία, ώστε να διατηρούνται οι απαραίτητες ευνοϊκές συνθήκες παρουσίας του εντόμου. Επιγραμματικά αναφέρεται ότι η κοιλάδα εντάχθηκε σε δύο προγράμματα αντίστοιχα ΕΝVIREK 1 και 2 παρατείνοντας την παραμονή των εντόμων κατά 22 ημέρες με σύστημα τεχνιτής υγρασίας.

Η ΚΟΙΛΑΔΑ πλήττεται παντοιοτρόπως από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την ξηρασία και τη μείωση του υπερκείμενου δάσους χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιώδης μέριμνα και προγραμματισμός. Πανταχόθεν ο περιμετρικός δασικός δρόμος δεν πληρεί τις προϋποθέσεις, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμος από Πυροσβεστικά Οχήματα αλλά και από εθελοντικές ομάδες προς ενίσχυση του πυροσβεστικού έργου αλλά και της καταστολής σε περίπτωση πυρκαγιάς, εις μάτην των ανησυχιών της Π.Υ. Ρόδου. Όλη η περιοχή περιμετρικά βρίθει ατάκτως συσσωρευμένου πυροθερμικού φορτίου από εγκαταλελειμμένη ξηρού φορτίου βλάστηση, άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια της κοιλάδος.

Η εργολαβία προσφάτως που κόστισε ουχί αμελητέου χρηματικού ποσού μοιραίως λειτούργησε επιδερμικά και χωρίς να προστατεύσει την κοιλάδα από τον κύριο εχθρό [κίνδυνο] και εξασφάλισε φωτογραφικό υλικό για να δοθούν παραστάσεις με πλούσιο υλικό και να ληφθούν φωτογραφίες για τις ανάγκες του αρχείου, χωρίς να ιεραρχηθούν άμεσα οι ανάγκες του υποσυστήματος.

Μοιραίως δεν συντηρήθηκε ο ζωτικός περιμετρικός δρόμος, αντιθέτως, εγκαταλείφθηκε και περιφράχθηκε προκειμένου να μην είναι προσβασιμος στα [έγκατα], στην καρδιά της κοιλάδος αφήνοντας την κυριολεκτικά στο ΕΛΕΟΣ του ΘΕΟΥ και στα γιατροσόφια των ειδημόνων που είναι παντογνώστες και διαχρονικοί σε δεδομένη δύσκολη στιγμή ποιός θα διαχειριστεί την όλη κατάσταση μιας και το αποτέλεσμα υπό αυτές τις συνθήκες είναι προδεδικασμένο, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και ποιος τον έχρισε αυτόν;

Μήπως θα ευθύνεται ο στρατηγός άνεμος, το ανάγλυφο του εδάφους, οι δύσκολες συνθήκες, η κριτική από τις κλιματιζόμενες αίθουσες ή τα εναέρια μέσα, ή η κακή μας τύχη; Πριν ψάξουμε για φαντάσματα, ας αναλάβουμε δράση χωρίς προσωπικές παρωπίδες για προσχηματικούς ευτελείς δικούς μας λόγους και χωρίς να αποπροσανατολίζουμε τον ροδιακό λαό με τη βιτρίνα τα φτιασίδια, τις πινακίδες και τα πανηγύρια, γιατί τουλάχιστον αυτά με νόμο που ψηφίστηκε προσφάτως στη Βουλή έχουν απαγορευτεί [κορωνοϊονόμο].

Ποιος θα είναι υπόλογος, ποιος έχει το δικαίωμα και από πού πηγάζει αυτό, πώς εξουσιοδοτείται και με τι πιστοποιητικά για να ενεργεί ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ. Ιδού άμεσα να αναλάβουν δράση οι κατά τον νόμο υπεύθυνοι και αυτοί που έχουν συναισθηματική ευθύνη και υποχρέωση, γιατί, από σωτήρες και ειδικούς ο τόπος πλήρωσε πολλά και όπως σοφά λέει ο λαός είναι «η ώρα, ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

Αν θέλουμε να λάμψει η Ρόδος ξανά, γιατί ως παρανάλωμα του πυρός αυτή η λάμψη είναι μικρής περιόδου και συνοδεύεται απαρέγκλιτα από μαυρίλα, αυτή είναι που αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή σχεδόν όλων μας.

Κανείς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να αυθαιρετεί στην περιουσία του Ροδιακού λαού και ούτε έχει το δικαίωμα να σβήσει το [δώρο Θεού] θαύμα αυτό, από τα παιδιά μας μαραζώνοντας τον τόπο για άλλη μια φορά. Πάση θυσία πρέπει να το αποτρέψουμε….!!!!

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου