Επιχειρείν στον τουρισμό με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω δεν γίνεται

Επιχειρείν στον τουρισμό με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω δεν γίνεται

Επιχειρείν στον τουρισμό με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω δεν γίνεται

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 548 ΦΟΡΕΣ

«Πάμε προς κλείσιμο της σεζόν», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρ. Τάσιος

Εμπροσθοβαρή μέτρα για τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Στα μέτρα αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο αναφέρθηκε μιλώντας στο “Notos News” και την «Απογευματινή Ενημέρωση» ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος.
Τόνισε δε πως επιχειρείν με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω δεν μπορεί να γίνει, γεγονός που οδηγεί στο κλείσιμο της σεζόν!


«Τα δεδομένα δικαιώνουν όσα έχουμε αναφέρει εδώ και μήνες. Πολύ ξεκάθαρα φάνηκε το φοβικό κλίμα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Κατέστρεψε στην ουσία τη φετινή σεζόν. Πάμε προς το Σεπτέμβριο με πολύ χαμηλές προσδοκίες και τα περισσότερα ξενοδοχεία να οδεύουν προς το κλείσιμο. Αυτό στις περιοχές όπου επιβάλλονται έξτρα μέτρα για την αντιμετώπισή του. Είμαστε στην επόμενη ημέρα που είναι επιβίωσης για τον κλάδο και το επιχειρείν γενικότερα της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Σε ερώτηση για τα έσοδα ο κ. Τάσιος δήλωσε πως θα είναι κάτω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Εκτιμώ πως τα έσοδα των επιχειρήσεων του τομέα θα είναι κάτω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Ζητάμε εδώ και ένα μήνα εμπροσθοβαρή μέτρα. Η κυβέρνηση βλέπει τι συμβαίνει και ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων. Μένει να το δούμε», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο κ. Τάσιος, πρέπει να ρυθμιστούν σε πολλές δόσεις οι οφειλές προς το Δημόσιο καθώς η αναστολή δεν οδηγεί πουθενά.
«Είναι ανάγκη να δούμε στο τέλος του έτους τι θα γίνει με τα δάνεια τοκοχρεολυτικά όμως και όχι μόνο χρεολυτικά. Πρέπει να δούμε όμως τι θα γίνει και με τους εργαζόμενους που έχουν απωλέσει εισοδήματα. Πρέπει για να έχουν ένα εισόδημα το χειμώνα. Παρακολουθούμε τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από την κυβέρνηση», τόνισε.

Θολό το τοπίο για τη σεζόν του 2021
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε πως το τοπίο είναι θολό και για την τουριστική σεζόν του 2021.
«Πρέπει να δούμε και τι θα γίνει με τη σεζόν του 2021. Το εμβόλιο είναι ένα χρηματιστηριακό προιόν. Είναι σωστή η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού που προχώρησε σε ανακοινώσεις από τώρα. Για τον τουρισμό η ψυχολογία του πελάτη θα βελτιωθεί όχι μόνο με το εμβόλιο αλλά με το φάρμακο που θα λύνει οριστικά το πρόβλημα. Θα χάσουμε την επόμενη χρονιά με τη λογική ενός εμβολίου. Ακόμη έχουμε πολύ δρόμο. Χρειάζονται εμπροσθοβαρή μέτρα για να πάρει ανάσες ο τουρισμός», τόνισε.

Σε ερώτηση για τις αγορές από τις οποίες η Ρόδος μπορεί τώρα να αντλεί τουρίστες ο κ. Τάσιος δήλωσε:
«Σχολιάζαμε αυτά που συνέβαιναν στις άλλες αγορές και εμείς εδώ φθάσαμε στο σημείο να έχουμε βάλει αυτογκόλ με το να μην τηρούμε σωστά τα μέτρα. Οριακά σώσαμε τη Μεγάλη Βρετανία. Επιχειρείν με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω δεν μπορεί να γίνει. Πάμε προς κλείσιμο της σεζόν».

Προβληματισμός για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας
Ωστόσο υπάρχει αγωνία και προβληματισμός για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας. «Η χώρα έχει αρκετά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας. Όχι απλώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας αλλά αν θα υπάρχουν την επόμενη ημέρα. Θα είναι κλειστά. Με 10% πληρότητα χωρίς συνέδρια και εκθέσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Για αυτό αναφέρω πως χρειάζονται μέτρα στήριξης για τα ξενοδοχεία», τόνισε.

Μηδενίζει το κοντέρ στις εργασιακές σχέσεις
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε πως οι εξελίξεις συμβάλλουν ώστε να μηδενίσει το κοντέρ και στις εργασιακές σχέσεις
«Αλλάζουν πλέον τα δεδομένα και στις εργασιακές σχέσεις. Η πανδημία αλλάζει τα πάντα.
Πρέπει μέσα στο 2021 να υπάρξει διάλογος για να δούμε πώς θα επιβιώσουμε. Αυτό θα είναι η επιδίωξή μας το επόμενο διάστημα» σημείωσε.

Όταν μηδενίζει το κοντέρ μηδενίζουν όλα
Όσο για τις αλλαγές στα θεσμικά ή τα οικονομικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους ο κ.Τάσιος τόνισε:
«Όταν μηδενίζει το κοντέρ μηδενίζουν όλα. Πρέπει με υπευθυνότητα να δούμε την επόμενη ημέρα. Αν κλείσουν τα ξενοδοχεία δεν θα υπάρχει δουλειά. Πρέπει να γίνει διάλογος με τα επιδημιολογικά και τα οικονομικά δεδομένα στο τραπέζι. Κανείς δεν πάει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Πρέπει να βλέπουμε την επόμενη ημέρα διαφορετικά». Για τα ξενοδοχεία και τους κινδύνους που άμεσα απειλούν τη λειτουργία τους είπε: «Είναι δύσκολα τα πράγματα. Επιχειρήσεις θα κινδυνεύσουν να κλείσουν ή θα παύσουν να λειτουργούν. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο».


Μας τελείωσε ο εσωτερικός τουρισμός
Για τον εσωτερικό τουρισμό ο κ. Γρηγόρης Τάσιος τόνισε πως αυτό μας τελείωσε.
«Δεν ευθύνεται κανείς για το γεγονός ότι πήραμε πολύ λίγα πράγματα. Η κατάσταση είναι έτσι.
Μένει να δούμε τι θα γίνει την επόμενη χρονιά. Δεν περιμένω να αλλάξουν γρήγορα τα δεδομένα όταν μηδενίζει η κατάσταση», τόνισε.

Το lockdown ανά περιοχές σκοτώνει τη σεζόν
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο κ. Τάσιος δήλωσε για την έκφραση “lockdown” για μια περιοχή. «Όταν χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη έκφραση είναι λάθος. Το ίδιο ισχύει για Χαλκιδική και Μύκονο. Με τη λέξη lockdown χάνεται η σεζόν και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του κλεισίματος πλέον», δήλωσε ο κ. Τάσιος.

Δύσκολο σταυρόλεξο τα συμβόλαια του 2021
Σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια για την επόμενη σεζόν ο κ. Τάσιος είπε:
«Υπογράφουμε με τις ίδιες τιμές αλλά με χειρότερα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις πληρωμές. Έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από τις Ενώσεις Ξενοδόχων να έχουμε κάποιες καλύτερες διαδικασίες σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των συμβολαίων.
Δύσκολη η διαπραγμάτευση καθώς δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι στην αγορά. Είμαστε σε δύσκολο σταυρόλεξο και μονοπάτι».

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη με στελέχη της EasyJet

Ευρωπαϊκός τουρισμός: Αύξηση ταξιδιωτικών δαπανών 14,3%

O Όμιλος Mitsis προσθέτει νέο προορισμό στο χαρτοφυλάκιό του με την εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Tour operators: Ακόμη πιο ψηλά φέτος η Ελλάδα

Αύξηση 5% σημειώθηκε τον Απρίλιο στις αφίξεις τουριστών με τσάρτερ

Jobmatch: Το νέο «εργαλείο» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στον τουρισμό

Η Ελλάδα αποκτά μια σταθερή βάση τουριστικών ροών στα επίπεδα των 30 εκατομμυρίων αφίξεων