Ο υποθαλάσσιος "παράδεισος" της Χάλκης

Ο υποθαλάσσιος "παράδεισος" της Χάλκης

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3062 ΦΟΡΕΣ

Ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο για να θαυμάσουν, ναυάγια και σπηλιές που βρίσκονται στον βυθό της!

Χάλκη! Ένα μικρό νησί της Δωδεκανήσου, το οποίο «μαγεύει» όσους το επισκεφθούν, ενώ η κοντινή του απόσταση από την πρωτεύουσα του νομού, τη Ρόδο, το καθιστά έναν «εύκολο» προορισμό ακόμη και για μία ημερήσια εκδρομή. Στο νησί αυτό ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει χαλάρωση και ηρεμία. Δύσκολα όμως θα μπορούσαμε να φανταστούμε, ότι στη Χάλκη, όπως τουλάχιστον την ξέραμε μέχρι πρότινος, μπορούμε να ζήσουμε την... «περιπέτεια»!

Και όμως τούτο το μικρό νησί, ενδείκνυται και για όσους θέλουν εμπειρίες, θέλουν να δημιουργήσουν «μοναδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις, με ασύλληπτης ομορφιάς εικόνες από τον βυθό της»!

Ένας υπέροχος, διαφορετικός, κόσμος ξεδιπλώνεται ενώπιον όσων έχουν την ευκαιρία να βουτήξουν στα καθαρά και διάφανα νερά της και να απολαύσουν σπηλιές, ναυάγια αλλά και μοναδικές «κρυφές» παραλίες που μόνο μέσω θαλάσσης έχεις τη δυνατότητα να τις επισκεφθείς!

Όλα αυτά και πολλά άλλα, ήταν που «μάγεψαν» τον κ. Άρη Μποσμή, και τον ώθησαν να πάρει την οικογένειά του από την Αθήνα, όπου διέμεναν, και να μετακομίσουν μόνιμα στη Χάλκη.

Σε συνέντευξή του στη «Ροδιακή» ο κ. Μποσμής, μιλάει για τη «νέα» του ζωή στο νησί, το χόμπι του, -την κατάδυση- που έκανε επάγγελμα, και μας «ταξιδεύει» με περιγραφές και φωτογραφίες σε όλα αυτά που ένας δύτης μπορεί να θαυμάσει στον βυθό της Χάλκης!

Τι είναι αυτό που σας έκανε να γίνετε μόνιμοι κάτοικοι Χάλκης;
Εγώ με τη γυναίκα μου, ζούσαμε στην Αθήνα. Εκεί γεννήθηκε η πρώτη μας κόρη (σήμερα είναι πέντε ετών) και εκεί και η δεύτερη (είναι δυόμισι). Αλλά όταν γεννήθηκε το πρώτο μας κορίτσι και ήρθαμε στη Χάλκη διακοπές, με το παιδί σε μία ηλικία περίπου δύο ετών, και είδα το πόσο διαφορετικά μεγαλώνει ένα παιδί στο νησί, πόσο υπέροχο είναι αυτό να έχεις ένα παιδί να μεγαλώνει ελεύθερο και χωρίς φόβους, τότε ήταν που αποφασίσαμε ότι θα τα παρατήσουμε όλα.
Εκείνο το διάστημα στην Αθήνα είχα διάφορες επιχειρήσεις (καταστήματα και εταιρεία), όμως είπα στη γυναίκα μου πως θα τα παρατήσουμε όλα και θα φύγουμε. Βέβαια το θέμα ήταν τι θα έκανα στη Χάλκη. Έτσι σκεφτήκαμε ότι αντί να ανοίξουμε ένα ακόμα μαγαζί (ταβέρνα, μπαρ κ.ά.) που ήδη διαθέτει το νησί, τι πιο όμορφο να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα, να φτιάξω ένα καταδυτικό κέντρο, το οποίο και δεν υπάρχει και ο τόπος πραγματικά ενδείκνυται για κάτι τέτοιο.
Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα και να ‘μαστε τρίτη χρονιά, λοιπόν, τώρα να... κολυμπάμε (γέλια)!

Τι είναι αυτό που κάνει τον βυθό της Χάλκης «διαφορετικό»;
Ο βυθός της Χάλκης, ο υποθαλάσσιος κόσμος της είναι μαγικός! Το πιο εξαιρετικό από όλα είναι ότι έχει φανταστική διαύγεια το νερό!
Είναι κρυστάλλινο, έχουμε διαύγεια 40 με 60 μέτρα! Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να διακρίνεις ένα σφουγγάρι ή ένα ψάρι μέσα στο νερό, το οποίο είναι σαράντα, πενήντα, εξήντα μέτρα μακριά σου στον βυθό. Κάθε σημείο που μπορείς να καταδυθείς στη Χάλκη είναι τελείως διαφορετικό και όλα πανέμορφα. Άλλα με πιο «άγρια» ομορφιά, άλλα με πιο «γλυκιά» ομορφιά, μπορείς να επιλέξεις να δεις ένα πανέμορφο ναυάγιο, ή πολύ όμορφες σπηλιές, τόσο στην επιφάνεια του νερού όσο και υποβρύχιες, όπως για παράδειγμα ένα εξαιρετικό φαράγγι που «κατεβαίνει» ο βράχος και «ενώνει» με το βουνό με μία μικρή αψίδα επάνω από τη θάλασσα και όταν περνάς ανάμεσα αντικρίζεις ένα μαγευτικό τοπίο! Αλλά όλα αυτά τα κάνει μαγευτικά η τρομακτική διαύγεια που έχει η θάλασσα, η καθαρότητα του νερού και τα παρθένα αυτά νερά! Αυτό μου το λένε όλοι οι πελάτες και ιδιαίτερα οι Άγγλοι που έχουν πολύ μικρή διαύγεια τα νερά στη χώρα τους και όταν έρχονται στη Χάλκη και βλέπουν πώς είναι η κατάσταση εδώ, πραγματικά δεν μπορούν να το πιστέψουν!
Μπορεί να έχουν καταδυθεί για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη ή σε άλλα μέρη που έχει πολύ ψάρι, αλλά εδώ τα ζεστά νερά σε συνδυασμό με τη διαύγεια αυτή τους δημιουργεί μία μοναδική αίσθηση. Και ο στόχος και η προσπάθεια η δική μας είναι αυτή: Να φτιάξουμε μαζί με τον κάθε δύτη μας – πελάτη, μοναδικές και αξέχαστες καλοκαιρινές αναμνήσεις. Αυτός είναι ο στόχος μας!

Μίλησες νωρίτερα για ναυάγιο και σπηλιές. Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά. Υπάρχει πράγματι ναυάγιο στο νησί;
Υπάρχουν δυο-τρία ναυάγια στη Χάλκη, αλλά το πιο γνωστό και εύκολα προσβάσιμο είναι αυτό που βρίσκεται στην Αλιμιά.
Πρόκειται για το παλιό μεταφορικό πλοίο το «ΧΑΛΚΗ», το οποίο μετέφερε τον κόσμο από το νησί στην Κάμειρο Σκάλα και πάλι πίσω.
Το πλοίο είχε βυθιστεί κοντά στην Αλιμιά, σε ρηχό βάθος για αυτό και είναι εύκολα επισκέψιμο.

Δηλαδή σε τι βάθος βρίσκεται το ναυάγιο αυτό;
Είναι στα δώδεκα με δεκαπέντε μέτρα. Για κάποιον που είναι αρχάριος και βρισκόμαστε στη δεύτερη δοκιμαστική βουτιά όπου μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τα δώδεκα μέτρα, έχει τη δυνατότητα να το επισκεφθεί.

Και οι σπηλιές;
Η Χάλκη έχει μία πανέμορφη σπηλιά η οποία είναι στην επιφάνεια, δηλαδή ο θόλος της σπηλιάς είναι στην επιφάνεια και συνεχίζει υποβρυχίως σε ένα σεληνιακό τοπίο στον βυθό, γιατί δεν έχει φύκια ή κάτι άλλο σε τέτοιου είδους ζωή. Είναι βράχοι οι οποίοι το σχήμα τους είναι λες και πρόκειται πραγματικά για σεληνιακό τοπίο. Επίσης, έξω από αυτή τη σπηλιά, υπάρχει και μία δεύτερη όπου η είσοδός της βρίσκεται στα δεκαεπτά μέτρα, ενώ υπάρχουν άλλες δύο σπηλιές, που είναι πιο ρηχές αλλά δεν είναι εύκολα εξερευνήσιμες, διότι χρειάζεται αρκετά μεγάλη διείσδυση για να φτάσεις μέσα στον κύριο θόλο της σπηλιάς και είναι σχετικά στενές. Αυτές είναι για πιο έμπειρους ή επαγγελματίες δύτες.
Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι εκτός των άλλων, στη Χάλκη λόγω γεωγραφικής θέσης και κατάλληλης θερμοκρασίας νερού έχουμε πάρα πολλά ξενικά είδη από την Ερυθρά Θάλασσα.
Οι επισκέπτες, επομένως, έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά, πολλές φορές να αγγίξουν ή να ταΐσουν, θαλάσσια είδη που δεν είναι από τα νερά της Μεσογείου.

Υπάρχει ενδιαφέρον από τους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν αυτόν τον υποθαλάσσιο κόσμο της Χάλκης;
Υπάρχει συνεχής και μάλιστα αυξανόμενη ανταπόκριση. Όλοι όσοι καταδύονται μία φορά και είναι άνθρωποι που έρχονται ξανά στη Χάλκη, επαναλαμβάνουν τις καταδύσεις κάθε χρόνο. Οι μόνοι που δεν έρχονται ξανά είναι αυτοί που δεν επιστρέφουν στο νησί! Όλοι οι άλλοι καταδύονται ξανά, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται όλο και περισσότεροι. Έτσι η Χάλκη έχει πλέον αρχίσει να έχει δείγματα καταδυτικού τουρισμού!
Υπάρχουν επισκέπτες που έρχονται στο νησί τρεις, τέσσερις, πέντε ημέρες μόνο για να κάνουν καταδύσεις και να φύγουν.

Οι ντόπιοι πώς το έχουν δεχτεί αυτό;
Οι ντόπιοι εκ του αποτελέσματος χαίρονται πολύ διότι στην αρχή όταν ξεκίνησα, οι περισσότεροι, καλοπροαίρετα, έλεγαν «πού πας» και «στη Χάλκη δεν μπορεί να «πιάσει» κάτι τέτοιο» κ.ά. Όταν όμως είδαν την ανταπόκριση του κόσμου, γιατί η Χάλκη λόγω του ότι είχε σε μεγάλο βαθμό μεγάλης ηλικίας κόσμο (και τα παλαιότερα χρόνια), άνθρωποι που επισκέπτονταν το νησί 20-30 χρόνια, υπήρχε μία καχυποψία για το κατά πόσο θα πετύχαινε όλο αυτό. Όταν είδαν όμως ότι ακόμη και 87 ετών τουρίστες καταδύονταν κανονικά και έβγαιναν με το χαμόγελο στα χείλη, άλλαξαν γνώμη.

Σας ζητάνε κάτοικοι της Χάλκης να βουτήξουν ώστε να δουν αυτό τον θαυμάσιο κόσμο του βυθού του νησιού τους;
Φυσικά! Πολλοί από τους ντόπιους έχουν δοκιμάσει και έχουν ενθουσιαστεί και μάλιστα λένε ότι «δεν γνωρίζαμε ότι είχαμε τέτοια ομοφιά»!

Η Χάλκη είναι και ένας δημοφιλής (κοντινός) προορισμός, όχι μόνο για ξένους τουρίστες αλλά και για τους κατοίκους των γύρω νησιών. Υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον από άλλα νησιά, όπως Ρόδος, Κω κ.ά.;
Έχουμε πάρα πολλούς πελάτες πλέον οι οποίοι έρχονται από τη Ρόδο, φυσικά όχι μόνο για την κατάδυση, αλλά για την ομορφιά της Χάλκης και ταυτόχρονα το συνδυάζουν με καταδύσεις ή με ημερήσιες εκδρομές με κατάδυση, όπου γίνονται δύο τέτοιες κατά τη διάρκεια της ημέρας και παράλληλα βλέπουν και διάφορες παραλίες του νησιού που είναι προσβάσιμες μόνο με σκάφος και δεν είναι εύκολο να πάνε διαφορετικά. Έχουμε πολύ κόσμο που έρχεται και σιγά – σιγά, υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα νησιά. Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιους να γίνουν δύτες, δηλαδή να πηγαίνουν βαθύτερα. Δεν τους αρκεί μόνο το δώδεκα μέτρα, θέλουν να πάνε πιο βαθιά και να δουν και άλλα πράγματα.

Φέτος ήταν δύσκολη η τουριστική σεζόν.
Πέρυσι ήταν τελείως διαφορετικά ως σύνολο, αλλά σίγουρα και φέτος είμαστε μπορώ να πω, αρκετά καλά σε σχέση με το τι περιμέναμε.
Η πληρότητα που είχε το νησί σίγουρα βοήθησε και εμάς και ο κόσμος που έρχεται ενδιαφέρεται να κάνει κατάδυση.

Από ποια ηλικία επιτρέπεται να κάνει κάποιος καταδύσεις;
Ξεκινάμε από τα παιδιά που είναι 8-10 ετών τα οποία κάνουν ένα πρόγραμμα που φθάνει έως και τα δύο μέτρα. Είναι δοκιμαστική η κατάδυση για να συνηθίσουν λίγο τον εξοπλισμό και να νιώσουν λίγο την εμπειρία της κατάδυσης και από τα 10 και πάνω μπορούμε πλέον να κάνουμε ακόμη και εκπαιδευτικά σχολεία που πιστοποιούνται ως junior δύτες.

Για ποιο λόγο κάποιος να επιλέξει τη Χάλκη για να κάνει κατάδυση; Τι είναι αυτό που κάνει τον βυθό της διαφορετικό;
Το ότι το κάθε σημείο, οπουδήποτε και να καταδυθείς θα δεις κάτι που είναι πανέμορφο, κάτι που θα σου χαρίσει μία ανάμνηση για τον χειμώνα. Στις δύσκολες ημέρες του χειμώνα θα σκέπτεσαι αυτή τη γλυκιά σου ανάμνηση της καλοκαιρινής σου κατάδυσης.

Τι είναι η Χάλκη για εσάς;
Η Χάλκη ως νησί αλλά και υποβρύχια είναι ένας μικρός «παράδεισος». Είναι ο λόγος που ο κόσμος την ερωτεύεται. Έχει μία αύρα, πραγματικά πολύ ερωτεύσιμη! Όποιος έρχεται στο νησί δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται ξανά. Το μεγαλύτερο ποσοστό του τουρισμού είναι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες, γιατί όποιος έρχεται την ερωτεύεται όπως την ερωτευθήκαμε και εμείς και αποφασίσαμε να μείνουμε εδώ.

Φωτογραφίες: dive center

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος