Στ. Καρίκης: Kανένα παιδί δεν θα μείνει έξω από τους παιδικούς σταθμούς

Στ. Καρίκης: Kανένα παιδί δεν θα μείνει έξω από τους παιδικούς σταθμούς

Στ. Καρίκης: Kανένα παιδί δεν θα μείνει έξω από τους παιδικούς σταθμούς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 337 ΦΟΡΕΣ

Κανένα παιδί δεν θα μείνει έξω από τους παιδικούς σταθμούς, είναι το μήνυμα που στέλνει ο Δήμος της Ρόδου, μειώνοντας τα τροφεία κατά 40% ενώ μαζί και με άλλες διευκολύνσεις, παρεμβάσεις και εργασίες που δρομολογεί για τα σχολεία, απλώνει «ομπρέλα ασφαλείας» στη μαθητική κοινότητα του νησιού.

Σε όλα αυτά τα θέματα αναφέρθηκε χθες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Στράτος Καρίκης, ξεκινώντας από τους παιδικούς σταθμούς που, ως γνωστόν, η λειτουργία τους ξεκινάει από την 1η Σεπτεμβρίου. Όπως είπε, λοιπόν, σε σχέση με την περυσινή χρονιά, ο αριθμός των παιδιών θα είναι μικρότερος και αυτό γιατί είναι γνωστό πλέον ότι όποιο παιδί φέτος έχει κλείσει τα τέσσερα έτη, υποχρεωτικά εντάσσεται στην προσχολική αγωγή, δηλαδή πρέπει να πάει σε νηπιαγωγείο και όχι στους παιδικούς σταθμούς.

Έτσι, επιβεβαιώνεται αυτό που είχε αναφέρει και στο δημοτικό συμβούλιο, ότι δηλαδή δύο παιδικοί σταθμοί που σταμάτησε η λειτουργία τους για θέματα νομιμότητας, σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργούσαν θέμα για την κάλυψη των παιδιών. «Όλα τα παιδιά που κάνουν αίτηση στον Δήμο για παιδικό σταθμό θα ικανοποιηθεί το αίτημα και θα είναι κοντά μας αυτή τη χρονιά», δήλωσε ο ίδιος κατηγορηματικά.

Επίσης, σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Προσχολικών Κέντρων, αυτές τις ημέρες θα δοθεί μία παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, για όποια παιδιά δεν πρόλαβαν να ενταχθούν ή να κάνουν αίτηση, προκειμένου και αυτές τις αιτήσεις να τις ικανοποιήσουν και έτσι κανένα παιδί να μη μείνει χωρίς παιδικό σταθμό.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι-συνέχισε ο κ. Καρίκης-επειδή όπως είπε ακούνε πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με ΕΣΠΑ, voucher κτλ., μετά από δική του συνεννόηση, θα έρθει εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο, ίσως και στην επόμενη συνεδρίαση, ώστε να έχουμε μία σοβαρή μείωση των τροφείων σε σημείο που να είναι πολύ φθηνά. Μάλιστα, έκανε λόγο για μία μείωση γύρω στο 40%, κάτι που σημαίνει ότι τα τροφεία στον Δήμο Ρόδου θα κυμαίνονται όλα από 100 ευρώ…και κάτω ενώ για κάποιες περιπτώσεις θα φθάνουν να είναι σχεδόν και μηδενικά!
Και όσον αφορά τα ΚΔΑΠ, που επίσης θα ικανοποιήσουν όλες τις αιτήσεις, η μείωση θα ισχύσει και εκεί, οπότε τα τροφεία θα κυμανθούν γύρω στα 20 ευρώ το μήνα.

«Καταλαβαίνουμε, δηλαδή, ότι αυτά τα ποσά όλα είναι τόσο χαμηλά, έχουν προσαρμοστεί πλήρως στην οικονομική κρίση, σε όλα αυτά τα προβλήματα που έφερε ο Covid-19 και που δυστυχώς βλέπουμε να συνεχίζονται και φέτος, και σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει και ειδική μέριμνα για τους ανέργους γονείς», είπε στη συνέχεια, αναφέροντας ότι και σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα προσπαθήσουν να είναι μηδενικά τα τροφεία. Έτσι όλα τα παιδιά, φτωχά ή πλούσια, οικονομικά εύρωστα ή όχι, από οικογένειες με προβλήματα, θα είναι στον Δήμο, διεμήνυσε ο Αντιδήμαρχος και είπε χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος, φέτος, θα είναι πραγματικά η στέγη όλων των παιδιών που δεν μπορούν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα, που δεν εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ κ.λπ.».

Όσον αφορά τα voucher, δεν είναι θέμα του Δήμου αλλά του Υπουργείου όπως εξήγησε και είπε ότι ελπίζουν ότι το επόμενο διάστημα θα επακολουθήσει και δεύτερη φάση με άλλα κριτήρια, καθώς αυτή είναι η πληροφόρηση που έχει από το Υπουργείο, ότι δηλαδή θα είναι με πολύ πιο χαμηλά οικονομικά κριτήρια, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός και αυτών των ατόμων που ακούμε ότι αυτές τις ημέρες δεν έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και δεν έχουν λάβει voucher.

Παράλληλα, ο Δήμος ξεκινάει και την επέκταση των παιδικών σταθμών. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώνεται της Ιαλυσού ενώ αυτή την περίοδο θα έχουν δύο διαγωνισμός, έναν για την Ιαλυσό γα τον εξοπλισμό που χρειάζεται ώστε να λειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες, επίσης για τα Κολύμπια αλλά και γενικότερα για τον επιπλέον εξοπλισμό που τους έχει δηλωθεί ότι χρειάζεται απ’ όλους τους παιδικούς σταθμούς.

Και δήλωσε ο κ. Καρίκης: «Βλέπουμε, λοιπόν, ότι όλο αυτό είναι ένα πακέτο που αποδεικνύει ότι ο Δήμος είναι κοντά και θα είναι κοντά, ακόμα και στους παιδικούς σταθμούς που παρουσιάστηκε υπέρβαση όπως για παράδειγμα στην Πυλώνα όμως με πολύ περισσότερα παιδιά απ’ αυτά που μπορούν να πάρουν, έχουμε βρει τις λύσεις και έτσι όλα τα παιδιά θα είναι μέσα στους παιδικούς σταθμούς».

Ελαφρύνσεις στα κυλικεία
Όπως είναι ήδη γνωστό, προχωρούν οι διαγωνισμοί και σε σχολεία που μέχρι σήμερα δεν είχαν κυλικεία. Έχοντας λύσει, λοιπόν, τα θέματα της νομιμότητας, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, πλέον σκοπός τους είναι μέσα από τους διαγωνισμούς που γίνονται, όλα τα σχολεία να έχουν κυλικεία τα οποία βέβαια θα λειτουργήσουν με βάση τους κανόνες που έχει θέσει το Υπουργείο Παιδείας.

Όσον αφορά τη μείωση των μισθωμάτων τους, μετά από συνεννόηση του ιδίου με το νομικό σύμβουλο του Δήμου κ. Στάγκα, και τους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών, κ.κ. Θανάση Βυρίνη και Σάββα Χριστοδούλου, ζήτησαν να ετοιμαστεί η σχετική εισήγηση από τη νομική υπηρεσία προκειμένου να κάνουν πράξη τη μείωση.

Όπως εξήγησε ο κ. Καρίκης, σκοπός τους είναι να μην πληρώσουν τα κυλικεία το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου σχολικού έτους, δηλαδή Μάρτιο-Απρίλιο και Μάιο του 2020 καθώς και το πρώτο τρίμηνο της νέας σχολικής χρονιάς, δηλαδή Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2020. Όπως είπε, αυτό θα είναι μία σοβαρή ελάφρυνση και βέβαια ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα των παιδιών φέτος θα δουν την όλη διαδικασία και πολιτική στο θέμα των κυλικείων. Ελπίζουν, πάντως, και το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει το θέμα γιατί έχει δημιουργηθεί μία νέα πραγματικότητα και οι Σχολικές Επιτροπές πρέπει να έχουν τη νομική βάση που χρειάζεται για να προχωρήσουν στις μειώσεις αυτές.

Παρεμβάσεις στα σχολεία
Ικανοποιημένος δήλωσε ο κ. Καρίκης επειδή φέτος το καλοκαίρι έλαβε χώρα μία μεγάλη σειρά παρεμβάσεων από τις Σχολικές Επιτροπές αλλά και τις Τεχνικές Υπηρεσίες, η οποία όμως θα συνεχιστεί και καθ’ όλη τη διάρκεια των επομένων μηνών. Όπως έχει πει και θα το εφαρμόσουν στην πράξη, μετά από επιθυμία του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη και τη συνδρομή των Προέδρων των Σχολικών Επιτροπών: Κάθε σχολείο θα έχει μία μικρή εργολαβία. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε σχολείο θα κάνουν μία μικρή παρέμβαση μετά από υπόδειξη των υπευθύνων, δηλαδή του Διευθυντή, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ήδη «τρέχουν» πολλά έργα στα σχολεία και, μάλιστα, μετέφερε ένα πολύ καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των Διευθυντών και των γονέων καθώς βλέπουν την προσπάθεια που γίνεται. Όπως επίσης, παρά την καθυστέρηση, ευελπιστούν μέσα στον Σεπτέμβριο να έχουν τις οκτώ προκάτ αίθουσες για να τοποθετηθούν στα νηπιαγωγεία που φέτος ο Δήμος είναι έτοιμος να ξεκινήσει κανονικά την προσχολική αγωγή. Μάλιστα, ο Δήμος θα πάρει ακόμα τρεις αίθουσες για να καλύψει τις ανάγκες της Κρεμαστής μια και εκεί υπάρχουν σοβαρά θέματα, ειδικά στο Γυμνάσιο, όπως είπε, ενώ έχουν ζητήσει και άλλες οκτώ αίθουσες, τις οποίες τις περιμένουν όμως μέχρι τον Δεκέμβριο για να καλύψουν το σύνολο των κενών που αφορούν στις αίθουσες. Αυτό είναι προσωρινή λύση βέβαια αφού η διάρκεια ζωής αυτών των αιθουσών είναι τέσσερα χρόνια και μετά τις αποσύρουν.
Θα προσπαθήσουν, λοιπόν, μέχρι τον Δεκέμβριο να έχουν λύσει, έστω κα με αυτόν τον προσωρινό τρόπο, για να δουν στη συνέχεια τα υπόλοιπα αφού σκοπός τους είναι μέσω των ΣΔΙΤ και σε βάθος τετραετίας να έχουν προχωρήσει τα καινούργια σχολεία που χρειάζεται το νησί.

Προετοιμασία για τη νέα χρονιά
Στη συνέχεια, ο κ. Καρίκης δεν παρέλειψε να πει ότι το Υπουργείο συνεχώς θέτει νέες ευθύνες στους δήμους και ο Δήμος Ρόδου θα ανταποκριθεί. Καταρχάς, όσον αφορά την καθαριότητα των σχολείων, που φέτος αποκτά άλλη διάσταση, όπως είπε ο κ. Καρίκης η διαδικασία των συμβάσεων και του διαγωνισμού για τις καθαρίστριες θα έχει τελειώσει πριν από την έναρξη της νέας χρονιάς. Επιπλέον 41 καθαρίστριες θα προσληφθούν με τη διαδικασία των τετράμηνων συμβάσεων, πλήρους απασχόλησης, και αν κριθεί παρ’ όλα αυτά ότι το επίπεδο της καθαριότητας δεν είναι το ίδιο με αυτό που είχαμε με μεγάλη επιτυχία μετά το Μάιο της περυσινής χρονιάς, που κάθε σχολείο είχε το λιγότερο 2 καθαρίστριες με τη συνδρομή και ιδιωτικής εταιρείας, θα πράξουν το ίδιο καθώς, όπως τόνισε, θέλουν τα παιδιά να νιώθουν τη μέγιστη ασφάλεια.

Παράλληλα, περιμένουν να ανακοινωθεί κεντρικά και η διαδικασία για την προμήθεια των μασκών που και αυτές έχουν χρεωθεί να γίνουν μέσω των Δήμων.

Πάντως, δεν γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να έχουν προμηθευτεί τις μάσκες μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου αν και ο ίδιος θεωρεί ότι είναι πιο λογικό να ανοίξουν ξανά τα σχολεία στις 14 του επόμενου μήνα ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι διαδικασίες μέσω των Δήμων.
Επίσης, τα χρήματα δεν έχουν έρθει ακόμη και θα δουν πώς μπορούν να καλύψουν το κενό αυτό.

Κλείνοντας, ο κ. Καρίκης είπε ότι ο Δήμαρχος επανειλημμένα ακούει τα αιτήματα για τα σχολεία και αυτό φαίνεται και από την τελευταία απόφαση για άλλες 200 χιλιάδες ευρώ προς τις Σχολικές Επιτροπές.

«Έχουμε, λοιπόν, μία πολύ αυξημένη επένδυση του Δήμου στα σχολεία μέσω των Σχολικών Επιτροπών», είπε ο κ. Καρίκης και ανέφερε ότι στόχος τους είναι, και αυτό το σχολικό έτος, πάρα τις δυσκολίες, ο Δήμος να βρίσκεται κοντά στα παιδιά.

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη στη Βιομηχανία Αεριούχων Ποτών «ΒΑΠ-Π. Κουγιός ΑΒΕΕ»: Μία εκπαιδευτική ματιά στην τοπική παραγωγή

Τη δράση «MyEU2024 - Συμμετέχω ενεργά στο Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» φιλοξένησε ο δήμος Ρόδου για μαθητές του νησιού μας

Ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο: Το υβριδικό σύστημα που θα υπάρχει σε απομακρυσμένες περιοχές

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων