Πνευματικό Κέντρο Ρόδου ιδρύεται στην πλατεία Σύμης

Πνευματικό Κέντρο Ρόδου ιδρύεται στην πλατεία Σύμης

Πνευματικό Κέντρο Ρόδου ιδρύεται στην πλατεία Σύμης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 162 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Κυριακή 28 Αυγούστου 1960 Αριθ. Φύλλου 2818

ΔΙΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑΣ ΤΕΧΝΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ ΡΟΔΟΥ

ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΜΗΣ

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Πινακοθήκη-Βιβλιοθήκη-Μουσεία Λαϊκής Τέχνης και φραγκικής εποχής
Θα εκκενωθούν ταχέως όλα τα κτίρια


Τα κτίρια πέριξ της Πλατείας Σύμης της πόλεώς μας θα στεγάσουν διάφορα πνευματικά ιδρύματα και ολόκληρος η περιοχή θα απαρτίση το Πνευματικόν Κέντρον της Ρόδου.

Τούτο ανεκοινώθη υπό του κ. Νομάρχου, ο οποίος συνοδευόμενος υπό του Νομομηχανικού κ. Κατωπόδη, του προϊσταμένου της ΤΥΔΚ κ. Σακελλαράκη και του κ. Κωνσταντινοπούλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων επεσκέφθη χθες την περιοχήν και συνεζήτησεν επιτοπίως τα προκύπτοντα θέματα.

Ειδικώτερον ο Οίκος της Ωβέρνης, όπου στεγάζονται το Εργατικόν Κέντρον Δωδεκανήσου και το ατελιέ του ζωγράφου κ. Ζιδιανάκη, θα εκκενωθούν ταχέως, προκειμένου να εγκατασταθή εκεί η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, η οποία θα ενισχυθή διά 50.000 δρχ. εκ του ΟΔΑΠΔ διά την έκδοσιν και ενός περιοδικού.

Επίσης θα εκκενωθή ολόκληρον το ισόγειον του κτιρίου όπου είναι η Ιονική Τράπεζα και θα εγκατασταθή εκεί η Δημοσία Βιβλιοθήκη Ρόδου, η οποία θα ενισχυθή και θα πλουτισθή. Εις το ανώγειον του ιδίου μεγάρου, θα στεγασθή η υπό ίδρυσιν Δημοτική Πινακοθήκη, την οποίαν ενισχύει η Νομαρχία. Εις το τμήμα αυτό του κτιρίου θα απαιτηθούν αι μεγαλύτεραι δαπάναι, δεδομένου ότι θα κατεδαφισθούν οι όλοι μεσότοιχοι, διά να δημιουργηθούν 4 μεγάλαι αίθουσαι, εκ των οποίων οι 2 θα διατεθούν διά την σύγχρονον Ελληνικήν Τέχνην, μία διά την σύγχρονον ξένην τέχνην και μία διά την Ροδιακήν τέχνην. Προς τούτο θα διατεθούν χρηματικά ποσά υπό της Νομαρχίας, του Δήμου και διαφόρων πλουσίων, διά την αγοράν πινάκων.

Εξ άλλου, θα καταβληθούν προσπάθειαι όπως λειτουργήση το Μουσείον Λαϊκής Τέχνης της πλατείας Αργυροκάστρου, ενώ το κτίριον του τέως Κρατικού Τυπογραφείου θα γίνη Μουσείον φραγκικής εποχής, εις το οποίον θα εκτίθενται κανόνια, όπλα, οβίδες, θώρακες, περικεφαλαίαι, κ.λπ. της εποχής του μεσαίωνος.

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ κ. ΚΩΤΙΑΔΗΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΗ ΣΗΜΕΡΟΝ ΕΙΣ ΡΟΔΟΝ
ΚΩΣ 27 (του ανταποκριτού μας)
Αφίκετο εις Κω ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Κωτιάδης και εξήτασεν διάφορα ζητήματα της νήσου, δεχθείς Επιτροπάς και πολίτας. Ο κ. Κωτιάδης θα αναχωρήση επιστρέφων εις Ρόδον σήμερον Κυριακήν.

ΤΕΣΣΑΡΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ Γ.Σ.
Αύριον θα συνέλθη εις συνεδρίασιν το Διοικητικόν Συμβούλιον της ΕΓΣΔ, προκειμένου να ενημερωθή υπό του Προέδρου κ. Μπάρδου επί διαφόρων θεμάτων της ΑΓΡΕΞ κ.λπ, ως και να συζητήση επί ζητημάτων σχετικών προς την Γενικήν Συνέλευσιν της Ενώσεως, η οποία συνέρχεται την προσεχή Κυριακήν. Εν τω μεταξύ εγνώσθη ότι εκτός του κ. Μπάρδου, ο οποίος κατέχει την Προεδρείαν της ΕΓΣΔ επί πολλά έτη, θα διεκδικήσουν την Προεδρείαν κατά τας εκλογάς και οι κ.κ. Κυριακίδης εξ Αγίου Ισιδώρου, Παπαδόπουλος εκ Μαλώνας και Καμπούρης εξ Αφάντου.

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΑΙ ΕΦΘΑΣΑΝ ΔΙ’ ΕΠΙΣΚΕΨΙΝ ΕΙΣ ΚΑΛΥΜΝΟΝ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ (του ανταποκριτού μας).

Προερχόμενοι εκ Μόντε Κάρλο αφίκοντο ενταύθα ο κ. Ρόμπερτ Λεζυέρ μετά της συζύγου του, οι οποίοι κατέλυσαν εις το ξενοδοχείον των θερμοπηγών. Ο κ. Λεζυέρ είναι Γάλλος μεγαλοβιομήχανος, η δέ σύζυγός του διακεκριμμένη συνεργάτης Παρισινών εφημερίδων. Η κα Λεζυέρ ήτο η πρώτη δημοσιογράφος που παρηκολούθησε τας μάχας του Ελληνοϊταλικού πολέμου εις την Αλβανίαν, τα δέ τηλεγραφήματά της προεξόφλουν την νίκην των Ελληνικών στρατευμάτων.

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1963: Νέαι καθυστερήσεις, άγονος ο διαγωνισμός δια τον λιμάνι λόγω ασαφειών του κειμένου

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...