Ατόνησε το κύμα φιλελληνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ατόνησε το κύμα  φιλελληνισμού στην  Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ατόνησε το κύμα φιλελληνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1581 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Hλίας Κ. Κυπραίος
Πολιτευτής Δωδεκανήσου

Με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσοι βρεθήκαμε στο λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Τρίγωνο» δηλαδή στις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο, είχαμε την ευτυχία να ζήσουμε τις μοναδικές εκδηλώσεις φιλελληνισμού, κυρίως στις δημόσιες υπηρεσίες και τις τράπεζες, όταν την τυπική καλημέρα, μας την ανταπέδιδαν σε άπταιστα ελληνικά με ένα αυθόρμητο «σ’ αγαπώ».

Το γεγονός ότι σχεδόν παντού συναντούσαμε και μία έπαλξη Ελληνισμού, προσέδωσε στον νεανικό παλμό έπαρση και υπεροψία με αποτέλεσμα να θεωρούμε θεμιτή και αυτονόητη την υπεροχή μας έναντι των λοιπών Ευρωπαίων, η οποία όμως εκφράστηκε κατά τρόπο επιεικώς απαράδεκτο στο γνωστό αμίμητο στιγμιότυπο με πρωταγωνιστή πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, όταν απευθύνθηκε σε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του «υπενθύμισε» ότι όταν εμείς κτίζαμε Παρθενώνες αυτοί ζούσαν στα δέντρα και έτρωγαν βελανίδια.

Η «υπενθύμιση» αυτή μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη και σε ορισμένες υπηρεσίες όπου Έλληνες και ξένοι συνυπηρετούσαν πλέον όλοι μαζί, οι Έλληνες, με τον αυθορμητισμό της νεανικής ζέσης και εν είδει αστεϊσμού, είχαν διαχωρίσει στον χάρτη με έντονη γραμμή την Ελλάδα γράφοντας «Παρθενώνες» και για τη λοιπή Ευρώπη έγραφαν «Βελανίδια».

Οι ξένοι συνάδελφοι όχι μόνο διασκέδαζαν με τον άκακο αυτό αστεϊσμό, αλλά συμμετείχαν και στο κύμα των φιλελληνικών εκδηλώσεων, με απτό δείγμα πολλοί εξ αυτών έσπευσαν να εγγραφούν ως φοιτητές στα σοβαρά πανεπιστήμια της Ευρώπης, όπου συστάθηκαν αυτοτελείς σχολές με αποκλειστικό αντικείμενο τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

Επίσης, την ίδια εποχή, συγκροτήθηκαν στα κράτη του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Σύλλογοι Φίλων της Ελλάδας», τα μέλη των οποίων μιλούν τόσο την αρχαία, όσο και τη νέα ελληνική γλώσσα και εκπλήσσει ευχάριστα το γεγονός όταν οι συζητήσεις μας διανθίζονται από αρχαιοελληνικές εκφράσεις.

Οι πρόεδροι αυτών των συλλόγων είναι κατά κανόνα διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίων, τους οποίους ορισμένοι δήμοι στην Ελλάδα έχουν ανακηρύξει επίτιμους δημότες τους. Επειδή τελευταία έχει δημιουργηθεί η πεπλανημένη άποψη ότι έχει ατονήσει το έντονο φιλελληνικό ενδιαφέρον, η Ελληνική Διπλωματία θα πρέπει να προέλθει στις ενδεδειγμένες ενέργειες και να συντονίσει τους αποδεδειγμένα ένθερμους φίλους της Ελλάδας, με τη σύσταση ειδικής προς τούτο αυτοτελούς υπηρεσίας στο υπουργείο εξωτερικών.

Είναι ανάγκη να ενημερωθεί η κοινή γνώμη ότι η Τουρκία, με διάφορες εκδηλώσεις ανθελληνισμού στις οποίες προσθέτει και απειλές, επιδιώκει δήθεν «διαπραγματεύσεις» με αποκλειστικό αντικείμενο τη φαλκίδευση των νομίμων δικαιωμάτων της Ελλάδας και ότι η άρνησή μας να υποκύψουμε σε αυτούς τους εκβιασμούς, επιβάλλεται από το διεθνές δίκαιο και εκφράζει τη συμπεριφορά μιας πολιτισμένης χώρας.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου