Οι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων είναι αναγκαίοι για τις κοινότητες

Οι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων είναι αναγκαίοι για τις κοινότητες

Οι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων είναι αναγκαίοι για τις κοινότητες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 887 ΦΟΡΕΣ

Αυτό υποστηρίζει σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της κοινότητας Αφάντου Γ. Μπακίρης.

Επιτακτική είναι η ανάγκη υιοθέτησης σύγχρονων συστημάτων υπόγειων κάδων απορριμμάτων, για την αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων στις κοινότητές μας, αναφέρει ο πρόεδρος της δημτικής κοινότητας Αφάντου κ. Γεώργιος Μπακίρης, τονίζοντας τα εξής:

«Η ποιότητα της ζωής των κατοίκων των κοινοτήτων μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη µε ποικίλες παραµέτρους, οι οποίες πολλές φορές αλληλοσυγκρούονται. Η ποιότητα ζωής επεκτείνεται σε πολλές πτυχές (οικονομικές, περιβαλλοντικές, πολιτικές, διοικητικές, ηθικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, τεχνολογικές, και ενεργειακές) και είναι αυτή η οποία διαμορφώνει την ταυτότητα του πολίτη, τον τρόπο διαβίωσής του και πολλές φορές και την ιδιοσυγκρασία του.

Η πληθυσμιακή αύξηση και η εθνική, οικονομική και μορφωτική πολυμορφία των κατοίκων διαμορφώνουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις για µία αστική αναγέννηση σε πολλούς τομείς.

Η διαχείριση της ενέργειας και των υδάτων, η ηχορρύπανση, η διαχείριση των αποβλήτων και των αστικών λυμάτων, ο αστικός χωρικός σχεδιασμός, και πολλά άλλα ζητήματα καλούν προς βελτίωση ή επίλυση των εμποδίων και δυσκολιών, µε στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στο πλαίσιο της επιδίωξής μας για βελτίωση και αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της κοινότητάς μας και της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας αναζητούμε νέους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων.
Τα τελευταία χρόνια έχει πλέον αποδειχθεί και στην πράξη ότι τα υφιστάμενα συμβατικά συστήματα αποκομιδής συχνά αδυνατούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τον παραγόμενο όγκο απορριµμάτων στις μεγάλες κοινότητες μας, πρώην καποδιστριακούς Δήμους, όπως και στην Κοινότητα Αφάντου όπου η παραγωγή οικιακών αποβλήτων αυξάνεται συνεχώς.

Παρά το γεγονός ότι η νέα Δημοτική Αρχή έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών στον τομέα αυτό, δεν είναι λίγες οι φορές που ερχόμαστε αντιμέτωποι στην καθημερινότητά μας με υπερχειλισμένους κάδους, σακούλες με σκουπίδια στα πεζοδρόμια, γάτες να ξεπηδούν απ’ τους κάδους, αδέσποτα σκυλιά να σκίζουν τις σακούλες και να γεμίζουν τον τόπο, και ανυπόφορη δυσοσμία.

Φυσικά για όλη αυτή την κατάσταση μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουμε και εμείς οι πολίτες. Όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά περιστατικών αμέλειας, αδιαφορίας, ανευθυνότητας και της ασυνειδησίας συμπολιτών μας οι οποίοι θεωρούν δικαίωμά τους να ρυπαίνουν την κοινότητα, εφόσον πληρώνουν δημοτικά τέλη.

Καθημερινά βλέπουμε πολίτες να αφήνουν τα σκουπίδια έξω από τους κάδους, να ξεφορτώνουν ογκώδη αντικείμενα (καναπέδες, πολυθρόνες, καρέκλες, τραπέζια, τηλεοράσεις, κτλ), να πετούν με άνεση πλαστικά και κουτιά από τσιγάρα στον δρόμο, καταστηματάρχες να βγάζουν τα απορρίμματα αλλά και τα ανακυκλώσιμα υλικά σε ώρες μετά την προγραμματισμένη αποκομιδή.

Τα συμβατικά, επίγεια συστήματα προσωρινής αποθήκευσης (κυλιόμενοι κάδοι) αποτελούν εστίες μόλυνσης όχι μόνο για το επίγειο περιβάλλον αλλά και για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα σε περιπτώσεις διαρροής υγρών από τους κάδους.
Στην Ευρώπη εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια ενώ η εφαρμογή τους συνεχώς εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, καθώς πρόκειται για την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων από άποψη υγιεινής.

Από το 2013 άρχισαν να υλοποιούνται και στην Ελλάδα. Το σύστημα υπόγειων κάδων κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα, σε κέντρα πόλεων αλλά και γειτονιές. Τα υπόγεια συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων είναι η πιο φιλική μέθοδος τόσο προς το περιβάλλον όσο και προς τους χρήστες.

Οι υπόγειοι κάδοι μπορούν να αποθηκεύσουν έως και τέσσερις φορές τον όγκο των συμβατικών κάδων. Αυτό θα βελτιώσει σημαντικά τις κοινοτικές υποδομές, τη διαχείριση των απορριμμάτων, θα δημιουργήσει περισσότερο ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο, θα αναβαθμίσει την αισθητική εικόνα και θα ενισχύσει την επισκεψιμότητά της κοινότητας μας.
Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα των υπόγειων κάδων είναι ότι κρατούν τα απορρίμματα προφυλαγμένα από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, υψηλές θερμοκρασίες και τα αδέσποτα ζώα.

Η εγκατάσταση συστημάτων υπόγειων κάδων αποθήκευσης απορριμμάτων θα συμβάλλει στην προστασία την ανάδειξη και την αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου και της ποιότητας ζωής, προσφέροντας καθαρό και ευχάριστο περιβάλλον, καθώς δεν θα υπάρχει οπτική επαφή με τα απορρίμματα ενώ θα εξαλείψουν οι δυσάρεστες οσμές.
Επιπλέον θα περιοριστεί η πιθανότητα μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από πιθανή διαρροή υγρών και θα μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών, αφού θα περιοριστούν έντομα και τρωκτικά λόγω αδυναμίας πρόσβασής τους στο χώρο αποθήκευσης.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων και ειδικότερα η χωροθέτηση κάδων λόγω έλλειψης κοινόχρηστων χώρων, δεν είναι εύκολη υπόθεση για να δώσουμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο λύσεις σε ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί χρόνια. Αποτελεί όμως ιστορική πρόκληση και ευκαιρία να συμβάλουμε στη διάρκεια της θητείας μας, στη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στις κοινότητες μας.

Η ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής και της καθημερινότητας μας αλλά και οι προκλήσεις του παγκόσμιου τουριστικού ανταγωνισμού επιβάλλουν πλέον να προχωρήσουμε στην αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων στις κοινότητες μας αλλά και σε ριζικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών μας και για αυτό χρειάζεται να παρθούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις από ανθρώπους που έχουν όραμα, τεχνογνωσία και ηγετικές ικανότητες στην διαχείριση της τύχης του τόπου μας.
Με εκτίμηση
Πρόεδρος Κοινότητας Αφάντου
Γεώργιος Εμμ. Μπακίρης».

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια