Άνευ προηγουμένου οι απώλειες από τη συρρίκνωση του τουρισμού

Άνευ προηγουμένου οι απώλειες από τη συρρίκνωση του τουρισμού

Άνευ προηγουμένου οι απώλειες από τη συρρίκνωση του τουρισμού

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 767 ΦΟΡΕΣ

Στο 82,86% έφθασε η πτώση σε σύγκριση με πέρυσι

Μία άνευ προηγουμένου συρρίκνωση κατέγραψε η τουριστική κίνηση φέτος στη Ρόδο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στα ταξίδια και τις αεροπορικές μετακινήσεις, που έφεραν την επιβολή μέτρων προστασίας των τουριστών και δυσκόλεψαν τις μετακινήσεις τους ή τους αποθάρρυναν από το να ταξιδέψουν.

Η συρρίκνωση έφτασε για τη φετινή σεζόν το 82,86%, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα «Η Ροδιακή», και είναι βασισμένα στις αφίξεις που κατέγραψε η Fraport Greece για το αεροδρόμιο του νησιού μας.
Ο απολογισμός ξεκινά από το μήνα Απρίλιο, διάστημα κατά το οποίο αρχίζει κάθε χρόνο η τουριστική σεζόν, αν και φέτος τα πράγματα άλλαξαν άρδην και στην ουσία η σεζόν ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου όταν και επιτράπηκαν οι διεθνείς πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Το διάστημα λοιπόν των δύο μηνών που υφίσταται τουριστική κίνηση, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που ήρθαν με πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο, ήταν μόλις 300.700 (111.449 τον Ιούλιο και 189.251 τον Αύγουστο) με το αντίστοιχο νούμερο της περσινής χρονιάς να είναι 1.754.429 άτομα, αφού η Ρόδος δεχόταν τουρίστες μαζικά από το μήνα Απρίλιο.
Πέρυσι λοιπόν μέχρι και τον Αύγουστο είχαμε μία πεντάμηνης διάρκειας σεζόν ενώ φέτος η διάρκειά της είναι μέχρι στιγμής μόλις δύο μήνες, και οι απώλειές της ανέρχονται σε 1.453.729 άτομα.

Πάντως παρά τη μείωση που κατέγραψαν πτήσεις και επιβάτες εντούτοις εν μέσω… κορωνοϊού ήρθαν για διακοπές στη Ρόδο τουρίστες από 24 χώρες και μόνο οι πολίτες 9 χωρών δεν ταξίδεψαν φέτος προς το νησί μας είτε επειδή ήταν πάντα μικρές αγορές και υπέστησαν σοβαρές επιπτώσεις, είτε επειδή δεν είχαν επιτραπεί τα ταξίδια στο εξωτερικό από τις κυβερνήσεις τους.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ρωσία, από την οποία πέρυσι είχαν έρθει πάνω από 81.000 τουρίστες ενώ φέτος κατέγραψαν μηδενική κίνηση. Οι άλλες ήταν οι αγορές της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Λετονίας και του Λιβάνου, της Σερβίας και της Ουκρανίας.

Πιο αναλυτικά, από τον απολογισμό των στοιχείων προκύπτει ότι την πρώτη δεκάδα των χωρών αποτελούν τη φετινή σεζόν στη Ρόδο οι εξής: Γερμανία, Αγγλία, Πολωνία, Ιταλία, Ολλανδία, Τσεχία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο και Δανία, από τις οποίες και προέρχονται οι περισσότεροι τουρίστες αν και αισθητά λιγότεροι.

Φυσικά η καθίζηση της σκανδιναβικής αγοράς είναι από τα αξιοσημείωτα του απολογισμού, κάτι που ισχύσει και για την αγορά του Ισραήλ από την οποία δεν ήρθε κανένας τουρίστας αφού ήταν κλειστή όλο το προηγούμενο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά τώρα τους Γερμανούς που ήρθαν πρώτοι στην κατάταξη για το δίμηνο που πέρασε, μπορεί να κατέγραψαν μείωση σε υψηλό ποσοστό που έφτασε το 72%, όμως λόγω του μεγάλου αριθμού τους κάθε χρόνο οι απώλειες δεν τους εμπόδισαν να βρεθούν στην πρώτη θέση.

Το ίδιο ισχύει και για τους Άγγλους που αν και ξεπέρασαν τους Γερμανούς σε ποσοστό πτώσης φτάνοντας το 80%, εντούτοις, διαμόρφωσαν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της δεκάδας, με την υποσημείωση ότι η αγορά άνοιξε πολύ αργότερα από ό,τι οι προηγούμενες και αυτό αποτέλεσε μία ικανοποιητική εξέλιξη.

Αναλυτικά, οι κυριότερες τουριστικές αγορές και οι επιδόσεις τους τη φετινή σεζόν είναι οι εξής:
- Γερμανία: 82.521 τουρίστες
- Αγγλία: 66.996 τουρίστες
- Πολωνία: 36.958 τουρίστες
- Ιταλία: 16.195 τουρίστες
- Ολλανδία: 15.981 τουρίστες
- Τσεχία: 13.835 τουρίστες
- Γαλλία: 13.028 τουρίστες
- Αυστρία: 9.502 τουρίστες
- Βέλγιο: 9.165 τουρίστες
- Δανία: 8.422 τουρίστες.

Διαβάστε ακόμη

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού