Δεκάδες απόπειρες εξαπάτησης ηλικιωμένων στη Ρόδο

Δεκάδες απόπειρες εξαπάτησης ηλικιωμένων στη Ρόδο

Δεκάδες απόπειρες εξαπάτησης ηλικιωμένων στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1276 ΦΟΡΕΣ

Καθημερινά πλέον τα περιστατικά στο νησί μας

Δεκάδες είναι τα περιστατικά που καταγράφονται καθημερινά στο νησί μας και αφορούν απόπειρες εξαπάτησης – κυρίως- ηλικιωμένων, με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος και με σκοπό την αποκόμιση μεγάλων χρηματικών ποσών, χρυσαφικών ή ακόμη και επιταγών!

Οι επιτήδειοι φαίνεται να έχουν πλέον ξεπεράσει και τον ίδιο τους τον εαυτό, αφού το όλο σχέδιό τους, είναι πλήρως οργανωμένο πριν την εφαρμογή του και όταν απευθύνονται στο υποψήφιο θύμα τους, γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια «ονόματα και διευθύνσεις» που θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να πείσουν για την αλήθεια των λεγομένων τους!

Φυσικά οι ίδιοι αδιαφορούν για τον τρόμο αλλά και την απόγνωση που θα προκαλέσουν στα υποψήφια θύματά τους, ενώ πλέον ειδικά στα τηλεφωνήματα που γίνονται στην περιοχή μας, τα ποσά που αξιώνουν από τα θύματά τους για να «κλείσουν» την υπόθεση, ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ και όταν αυτά δεν υπάρχουν, δέχονται από χρυσά κοσμήματα έως και … επιταγές!

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει από συμπολίτες μας στη «Ροδιακή», τις τελευταίες ημέρες τέτοιου είδους τηλεφωνήματα γίνονται σε διάφορα χωριά αλλά και στην πόλη της Ρόδου. Τα δε θύματα των άγνωστων δραστών είναι στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι και σε κάποιες δε περιπτώσεις από αυτές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή μας με πολλά προβλήματα υγείας! Στο άκουσμα λοιπόν ότι η κόρη ή ο γιος τους έχει χτυπήσει και μάλιστα έχει σκοτώσει ένα μικρό παιδί, οι άνθρωποι αυτοί ταράζονται τόσο πολύ που υπάρχει κίνδυνος σοβαρός για την υγεία τους!

Αυτό τόνισε μιλώντας στη «Ροδιακή» και μία συμπολίτισσά μας, την πεθερά της οποίας κάλεσαν στο τηλέφωνο πριν από δύο ημέρες οι επιτήδειοι και της είπαν ότι η νύφη της (δηλαδή η καταγγέλλουσα), είχε χτυπήσει με το αυτοκίνητό της και είχε σκοτώσει ένα παιδί!
Η ηλικιωμένη γυναίκα η οποία έχει περάσει εγκεφαλικά επεισόδια και αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα υγείας, όπως και ο σύζυγός της, έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της!

Πιο συγκεκριμένα, οι άγνωστοι δράστες πληροφόρησαν τη γυναίκα πως το «άτυχο παιδί Αλβανικής καταγωγής και ηλικίας 13 ετών ήταν νεκρό, η νύφη της είχε συλληφθεί και κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού», ενώ ο ίδιος της συστήθηκε ως αστυνομικός ο οποίος – όπως της είπε- ήθελε να τους βοηθήσει για αυτό και ζήτησε από την πεθερά 55.000 ευρώ προκειμένου «να κλείσει η υπόθεση»!

Μάλιστα ο δήθεν αστυνομικός είπε ότι θα χρειάζονταν και κάποια άλλα χρήματα για το κράτος, ενώ όταν η γυναίκα του απάντησε: «Πού να τα βρω, παιδάκι μου, δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα» ο «αστυνομικός» της απάντησε πως αν δεν τα έχει, «να φέρεις χρυσά ή λίρες ή τέλος πάντων ό,τι έχεις»!
Βάσει της ίδιας καταγγελίας, ο «αστυνομικός» είπε στην ηλικιωμένη ότι θα έδινε το τηλέφωνο στη νύφη της για να της μιλήσει και τότε ακούστηκε μία γυναίκα μέσα από το ακουστικό να κλαίει. Ο άγνωστος δράστης ζήτησε από την ηλικιωμένη να μην πάνε στην αστυνομία διότι θα έχουν και οι ίδιοι πρόβλημα αφού εκεί βρίσκονταν και οι γονείς και οι συγγενείς του άτυχου παιδιού από την Αλβανία και θα τους λιντσάρουν!

Ωστόσο εξήγησε στην πεθερά ότι η νύφη της ήταν ασφαλής καθώς την είχαν βάλει μόνη της σε άλλο δωμάτιο.
Το ηλικιωμένο ζευγάρι, τρέμοντας από την ταραχή του δεν άκουσε τα λόγια του «αστυνομικού» και μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα της Ιαλυσού όπου και ζήτησαν να δουν τη … νύφη τους!
Τότε αντιλήφθηκαν πως όλο αυτό ήταν μία απόπειρα εξαπάτησής τους, όπως τους ενημέρωσαν και οι πραγματικοί αστυνομικοί και άμεσα επικοινώνησαν με τα παιδιά τους διαπιστώνοντας πως τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια!

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική αφού την ίδια ημέρα, παρόμοιο τηλεφώνημα δέχτηκε και μία άλλη συμπατριώτισσά μας που διαμένει στα Κοσκινού.
Το σενάριο ήταν παρόμοιο αφού το τροχαίο, σύμφωνα με τα λεγόμενα των άγνωστων δραστών, το είχε προκαλέσει η κόρη της συμπολίτισσάς μας με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα παιδί. Η οδηγός και σε αυτή την περίπτωση κρατούνταν από την αστυνομία και προκειμένου να «κλείσει» η υπόθεση, οι επιτήδειοι ζήτησαν το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ!

Αλλά και μερικές ημέρες πριν, μία άλλη γυναίκα στην περιοχή «ΜΗ.ΔΙΑ.» δέχτηκε αντίστοιχο τηλεφώνημα που αφορούσε τροχαίο με την κόρη της!
Η συμπολίτισσά μας, φοβήθηκε και ταράχτηκε τόσο πολύ, που καλά – καλά δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι ακριβώς της έλεγαν οι άγνωστοι δράστες.
Τελικά η γυναίκα επικοινώνησε με την κόρη της η οποία και επισκέφθηκε τη μητέρα της προκειμένου να την ηρεμήσει!
Αυτά είναι ορισμένα χαρακτηριστικά περιστατικά, αφού υπάρχουν και πολλά άλλα σε διάφορα χωριά του νησιού μας όπως Παραδείσι, Αφάντου, Κρεμαστή κ.α.

Και φυσικά υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου οι άγνωστοι δράστες κατάφεραν να εξαπατήσουν τα θύματά τους τα οποία και τους έδωσαν τα χρήματα που τους ζήτησαν, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα βοηθούσαν τους δικούς τους ανθρώπους!
Έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πάντως αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση η αστυνομία δεν παίρνει χρήματα για «να κλείσει» οποιαδήποτε υπόθεση και επισημαίνουν πως θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ενημερώνουμε κυρίως τους ηλικιωμένους ανθρώπους της οικογένειάς μας.

Παρατίθενται ενδεικτικά χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πείθονται εύκολα από άγνωστα άτομα που τους πλησιάζουν με σκοπό την εξαπάτησή τους.
• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σάς ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
• Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του προληπτικού και κοινωνικού της ρόλου καλεί πολίτες, φορείς και κοινωνικές δομές να ενημερώνουν τους ηλικιωμένους ώστε να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και σε κάθε περίπτωση, ακόμη και απόπειρας, να απευθύνονται αμέσως στην Αστυνομία στον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «100».

Διαβάστε ακόμη

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο