Σήμερα στην ανακρίτρια ο 56χρονος που κατηγορείται για αρχαιοκαπηλία

Σήμερα στην ανακρίτρια ο 56χρονος  που κατηγορείται για αρχαιοκαπηλία

Σήμερα στην ανακρίτρια ο 56χρονος που κατηγορείται για αρχαιοκαπηλία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 922 ΦΟΡΕΣ

Την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου θα περάσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι για να απολογηθεί ο 56χρονος που κατηγορείται ότι εμπλέκεται στη μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνιάστηκε στο νησί μας.

Σε βάρος του συλληφθέντα έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και σήμερα πρόκειται να οδηγηθεί ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με τα όσα βρέθηκαν στην κατοχή του και τα όσα του καταλογίζονται.

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση εξιχνιάστηκε από τον ιδιωτικό ερευνητή και Ερευνητή, Σύμβουλο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, κ. Γιώργο Τσούκαλη, ο οποίος σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές των Ιωαννίνων ξεκίνησαν, πριν από έξι μήνες, να διερευνούν σχετική πληροφορία που είχαν στη διάθεση τους.

Η πληροφορία αξιοποιήθηκε σχετικώς, συλλέχθηκαν και άλλα στοιχεία για την υπόθεση, ενώ υπήρξαν και επαφές αλλά και ταξίδια σε Ρόδο και Κω προκειμένου να διασταυρωθεί όλο το υλικό που υπήρχε στη διάθεσή τους και να «δεθεί» η υπόθεση.
Όταν τα πάντα επιβεβαιώθηκαν, η επιχείρηση για τη διαλεύκανση της, μπήκε στην τελική της ευθεία.

Έτσι πριν από μερικές ημέρες κατέφθασε στη Ρόδο πολυμελές κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων διεκπεραιώνοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες και στις 12 Σεπτεμβρίου λίγο μετά τις 11 το πρωί, ο 56χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη!

Ακολούθησε έρευνα τόσο στο χώρο της κατοικίας του στην Ιαλυσό όσο και σε χώρους της επιχείρησης του, προκειμένου να εντοπιστούν τα αρχαία αντικείμενα.

Βάσει πάντα των πληροφοριών της «Ροδιακής», συνολικά 127 αρχαιολογικά ευρήματα βρήκαν οι αστυνομικοί μεταξύ των οποίων κρατήρας, αμφορείς, δοχεία πήλινα, χάλκινα ειδώλια κ.α., τα οποία φέρονται να εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και ειδικότερα ότι ανήκουν μυκηναϊκή, κλασική, ελληνιστική και βυζαντινή περίοδο και τυγχάνουν μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Όλα τα αντικείμενα έχουν κατασχεθεί και θα αποσταλούν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου) για να εκτιμηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η όλη επιχείρηση τέθηκε σε άμεση εφαρμογή μετά την πληροφορία που είχαν στη διάθεση τους οι αστυνομικοί, ότι τα αντικείμενα πιθανόν να ταξίδευαν με ιδιωτικό σκάφος από τη Ρόδο στο εξωτερικό.

Μάλιστα, στο χώρο, όπου βρέθηκαν τα αρχαία εντοπίστηκαν και διάφορες συσκευασίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τα ευρήματα, ενώ ορισμένα από αυτά φέρονται να ήταν ήδη συσκευασμένα.
Πάντως, έμπειροι αξιολογητές χαρακτηρίζουν ως «θησαυρό» τα αρχαιολογικά ευρήματα που κατηγορείται ότι κατείχε ο 56χρονος, καθώς η αξία τους είναι μεγάλη. Οι ίδιοι μιλώντας στη «Ροδιακή» διευκρινίζουν πως είναι διαφορετική η αρχαιολογική αξία ενός ευρήματος και διαφορετική η αξία του, εφόσον διατεθεί προς πώληση στην ελεύθερη αγορά.
Με δεδομένο το διαχωρισμό αυτό, τα συγκεκριμένα αρχαιολογικά ευρήματα φέρονται να έχουν πολύ μεγάλη αξία πώλησης στην ελεύθερη αγορά, η οποία εκτιμάται ότι ξεπερνά κατά πολύ τα 5 εκατομμύρια ευρώ!

Διαβάστε ακόμη

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια