Οξύνεται η διάβρωση των ακτών στην παραλία της Σορωνής

Οξύνεται η διάβρωση των ακτών στην παραλία της Σορωνής

Οξύνεται η διάβρωση των ακτών στην παραλία της Σορωνής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1066 ΦΟΡΕΣ

Οξύνεται επικίνδυνα το πρόβλημα της διάβρωσης στην παραλία της Σορωνής με αποτέλεσμα μετά την παραλία να κινδυνεύει πλέον να εξαφανιστεί και ο δρόμος που τη διασχίζει παράλληλα, αποκόπτοντας την πρόσβαση σε σπίτια και χωράφια.

Ο πρώην δημοτικός και κοινοτικός σύμβουλος Σορωνής Γιάννης Μαρίνος με αφορμή τη δημοσιοποίηση του θέματος (με τις σχετικές φωτογραφίες) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το συγχωριανό του Κώστα Μπονιάτη, αναφέρθηκε στο πρόβλημα και κάλεσε τους κατοίκους της κοινότητας να συσπειρωθούν και να ζητήσουν από το δήμο τη λύση του πριν να είναι αργά.

Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Η παραλία μας για πολλούς λόγους (κλιματική αλλαγή - λιώσιμο των πάγων - άνοδος της στάθμης της θάλασσας, φαινόμενο του θερμοκηπίου, Λιμάνι Φανών και κυρίως η καταστροφή του Πλατύ ποταμού), αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διάβρωσης, της υποχώρησης και της καταστροφής της εδώ και χρόνια.

Την περίοδο 2007-2010, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καμείρου, εντοπίζοντας το πρόβλημα, έλαβε ομόφωνη απόφαση και ανέθεσε μετά από συγκεκριμένες διαδικασίες την εκπόνηση γενικής μελέτης - πρότασης στον καθηγητή κ. Καραμπά. Η μελέτη αφορούσε τη διερεύνηση των διαβρωτικών φαινομένων που αντιμετώπιζαν οι ακτές (στο σύνολό τους, από Σορωνή ως Αρχαία Κάμειρο) του τότε Δήμου Καμείρου και προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος. Η μελέτη αυτή παραδόθηκε στον ενιαίο πλέον Δήμο Ρόδου στο τέλος του 2011.

Κατόπιν ο κ. Καραμπάς, επισκέφθηκε τη Σορωνή και το τότε τοπικό συμβούλιο, του ζήτησε να εξειδικεύσει τη μελέτη για την Σορωνή. Ο κ. Καραμπάς, προσφέρθηκε λοιπόν και εκπόνησε ακτομηχανική μελέτη ειδικά για τη Σορωνή, την οποία επίσης μας παρέδωσε και εγώ προσωπικά πριν το τέλος της θητείας μας την παρέδωσα στο Λιμενικό Ταμείο και συγκεκριμένα στην αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, κα Μαρίκα Δεληγιάννη.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Δήμου μας και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2018, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με το ποσό του 1.500.000 ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, δράσεις προστασίας και αναστροφής του φαινομένου της διάβρωσης σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και η σχετική πρόσκληση είχε ως δυνητικούς δικαιούχους την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με ημερομηνία λήξης της υποβολής προτάσεων 30/04/2018.

Βλέποντας ότι το προηγούμενο τοπικό συμβούλιο δεν έκανε τίποτε, παρέδωσα αντίγραφο της μελέτης στον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο στις 5 Μαρτίου 2018
https://www.grafida.net/el/index.php?itemID=16&view=16...
καταγγέλλοντας μάλιστα κατόπιν ότι το Λιμενικό Ταμείο έχει προκρίνει την προστασία των ακτών της Κρεμαστής (ανατέθηκε στον κ. Καραμπά η σχετική μελέτη) για ευνόητους λόγους και αφήνοντας πίσω της Σορωνής.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί το Λιμενικό Ταμείο, να ολοκληρωθούν κάποια διαδικαστικά που απαιτούνταν και ουσιαστικά κατόπιν πολλών πιέσεων να υποχρεωθεί να προχωρήσει παράλληλα με της Κρεμαστής και τη μελέτη της Σορωνής. Δυστυχώς όμως και οι δύο μελέτες απορρίφθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019 από την Περιφέρεια επειδή κρίθηκε ότι το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει αρμοδιότητα εκτέλεσης των έργων και επειδή δεν υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα στοιχεία που ζήτησε η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας
https://www.rodiaki.gr/.../aporrifthhkan-oi-protaseis-gia... .

Έκτοτε η μόνη πληροφόρηση που έχω είναι, από την ίδια την κα Δεληγιάννη, με την οποία και πρόσφατα μίλησα τηλεφωνικά, ότι τις μελέτες πρέπει να τις προχωρήσει ο Δήμος. Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι σε γνώση και του νυν Προέδρου της Κοινότητας τον οποίο έχω ενημερώσει στην αρχή της θητείας του Συμβουλίου του χωριού μας και θέλω να πιστεύω και εις γνώσιν όλων των εκλεγμένων μας. Σε ό,τι με αφορά δηλώνω για άλλη μια φορά ότι θα σταθώ αρωγός σε ό,τι μου ζητηθεί να συνεισφέρω.

Νομίζω ότι το θέμα που έθεσε ο Κώστας είναι ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα του χωριού αυτή τη στιγμή και θεωρώ πως το Συμβούλιο μας και τίποτε άλλο να μην κάνει κατά τη διάρκεια της θητείας του, αν ολοκληρώσει αυτόν το στόχο, θα έχει επιτύχει πολλά. Οφείλουμε τώρα να συσπειρωθούμε για να το πετύχουμε, καθότι η μελέτη είναι αρκετά ώριμη προς τούτο. Μην περιμένει όμως κανείς να συμβεί οτιδήποτε, ούτε να συγκινηθεί οιοσδήποτε από τον Δήμο αν δεν πιέσουμε εμείς οι ίδιοι.

Και το βέβαιο επίσης είναι ότι δεν μας πρέπει μια παραλία γεμάτη βράχια. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα. Και ο Δήμος οφείλει να το αντιληφθεί αυτό άμεσα».

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών