Οδεύει προς επίλυση το θέμα του πυρηνελαιουργείου

Οδεύει προς επίλυση το θέμα  του πυρηνελαιουργείου

Οδεύει προς επίλυση το θέμα του πυρηνελαιουργείου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 802 ΦΟΡΕΣ

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαννετίδης

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος που αφορά τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου στη Ρόδο, καθώς πολύ σύντομα θα ετοιμαστεί η εισήγηση για την πολυπόθητη τροπολογία ώστε να ψηφιστεί στη συνέχεια από τη Βουλή.

Όπως έκανε χθες γνωστό ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Παναγιώτη Σταμπουλίδη που ζήτησε περισσότερα στοιχεία για το θέμα, τα οποία και του εστάλησαν.
Με την τροπολογία αυτή θα δοθεί το πράσινο φως για την απρόσκοπτη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου στη Ρόδο τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, το οποίο σήμερα, όπως είπε ο κ. Ζαννετίδης, είναι σφραγισμένο.

Μάλιστα ερωτηθείς για τη φετινή χρονιά τόνισε ότι δεν αναμένεται να σημειωθεί νέο ρεκόρ στην παραγωγή ελαιολάδου, όμως θα είναι μία πολύ καλή χρονιά. «Χθες είχαμε επικοινωνία με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Παναγιώτη Σταμπουλίδη σχετικά με την τροπολογία για το πυρηνελαιουργείο. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, ζητήθηκαν επιπλέον πληροφορίες και του στείλαμε επιπλέον ενημερωτικό σημείωμα ώστε να συνταχθεί και η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας και το επόμενο διάστημα να ψηφιστεί» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Νέα συνάντηση για τα ελάφια
Παράλληλα έκανε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τα ελάφια στη Ρόδο. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί το νησί μας τόσο σε ό,τι αφορά την αύξηση του πληθυσμού όσο και τις καταστροφές που προξενούν στις καλλιέργειες καθώς και τα πολλά τροχαία ατυχήματα που προκαλούν σε όλο το νησί.
«Αναμένουμε ακόμη τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων που δεν… έχουν έρθει καθώς και τον τρόπο ελέγχου του πληθυσμού που θα αποφασίσει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με τη δασική υπηρεσία και την αποκεντρωμένη διοίκηση» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.

Αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους
Επίσης αναφέρθηκε και στη διόρθωση των λαθών για τους κτηνοτρόφους της Ρόδου και της Καρπάθου σε ότι αφορά την ΚΥΑ, κάτι που επισημάνθηκε και αναμένεται διορθωτική παρέμβαση.
«Στόχευση να αναπληρώσουμε τα εισοδήματα των παραγωγών μας που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και είναι πρώτης προτεραιότητας αυτές οι παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία όπως έγινε και με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων κατά τις οποίες διαπιστώσαμε σφάλματα στην ΚΥΑ που είχε υπογραφεί με το υπουργείο Οικονομικών.

Ζητούμε την τροποποίησή της ώστε τα λάθη που υπάρχουν να διορθωθούν και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί και στα νησιά Ρόδο και Κάρπαθο όπου εσφαλμένα αναφέρεται ότι έχουν τυροκομείο το οποίο όμως δεν έχουν.
Τις επόμενες μέρες θα έχουμε απάντηση… είτε θα έχουμε νέα απόφαση ή τροποποίηση της υπάρχουσας ώστε να συμπεριληφθούν και αυτά τα νησιά» είπε συγκεκριμένα ο κ. Ζαννετίδης ο οποίος έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε τη λειτουργία της και η πλατφόρμα για τους παραγωγούς αμπελουργικών προϊόντων.
Όπως είπε, από προχθές το απόγευμα άρχισε να λειτουργεί η πλατφόρμα των δηλώσεων συγκομιδής των αμπελουργικών προϊόντων και οι παραγωγοί μας πλέον μπορούν να κάνουν τις δηλώσεις τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης

Περισσότερες εκτάσεις βοσκοτόπων
Επίσης σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, πολύ σύντομα οι βοσκήσιμες εκτάσεις που υπάρχουν θα επεκταθούν καθώς σε αυτές θα προστεθούν δασικές περιοχές.

Στην περιφέρειά μας αναλογούν περίπου 328.000 στρέμματα από τα 9 εκατομμύρια πανελλαδικά και σύντομα θα γίνει η αποτύπωση ανά νησί.
«Ενημερωθήκαμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι 9 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων, γίνονται βοσκότοποι μετά από απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και τις επόμενες μέρες θα γίνει ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία. Έχει ξεκινήσει η επεξεργασία αυτής της απόφασης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να συμπληρωθούν τα στρέμματα αυτά που ήταν δασικά ως βοσκότοποι και να αποτυπωθεί σε κάθε περιφέρεια ο αριθμός των στρεμμάτων που προστίθεται στους βοσκότοπους. Ένας πρόχειρος υπολογισμός δείχνει ότι 328.000 στρέμματα θα έρθουν στην περιφέρεια και θα γίνουν από δασικές εκτάσεις βοσκότοποι. Είναι μία πολύ καλή εξέλιξη και στην υπόθεση των δασικών χαρτών που θα την εκμεταλλευτούμε το επόμενο διάστημα. Περιμένουμε να γίνει και κατά νησί αυτή η εφαρμογή, ώστε να προστεθούν και αυτά τα στρέμματα στα διαχειριστικά σχέδια βοσκής που θα γίνουν» δήλωσε για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας.

Επιδότηση για τους αλιείς
Σε ό,τι αφορά τους παράκτιους αλιείς ο κ. Ζαννετίδης τόνισε ότι μπορούν να εφοδιαστούν με ηλεκτρονικές συσκευές για την αγορά των οποίων θα επιδοτηθούν σε ποσοστό 90, λέγοντας τα εξής:
«Για τους αλιείς επιδοτούνται όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές των αλιευτικών σκαφών των παράκτιων αλιευτικών σκαφών σε ποσοστό 90% ώστε να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό τους για να υπάρχει περισσότερος έλεγχος και να εντοπίζονται φαινόμενα υπεραλίευσης. Οι νέες αυτές συσκευές προβλέπονται από τη νέα κοινοτική νομοθεσία».

Πιστοποίηση για άλλα 22 προϊόντα
Τέλος, ο κ. Ζαννετίδης έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου, σχετικά με την πιστοποίηση των επόμενων τοπικών προϊόντων της περιφέρειας, που ανέρχονται συνολικά σε 22.
«Πάμε στο επόμενο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή της σύμβασης από την περιφέρεια με τον ανάδοχο που προέκυψε ώστε μετά την υπογραφή της σύμβασης να ξεκινήσει η σύνταξη των φακέλων για το κάθε προϊόν που θα κατατεθεί για πιστοποίηση στο υπουργείο» είπε προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγούς για να αναδείχτούν και άλλα τοπικά προϊόντα και να πιστοποιηθούν.

Διαβάστε ακόμη

Στους 43 βαθμούς έφτασε το θερμόμετρο στη Λίνδο!

Σε σύνταξη νέου καταστατικού οδεύει σύντομα ο ΠΡΟΤΟΥΡ

Καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους θα πραγματοποιήσουν οι δικηγόροι της Ρόδου τη Δευτέρα

Τον οδικό χάρτη ανάπτυξης του δήμου Ρόδου παρουσίασε ο Βάιος Καλοπήτας

Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Παρτέρι με λουλούδια θα φτιαχτεί στη Ροτόντα κοντά στη Φιλέρημο

Ίδρυμα Ι. & Π. Νεστορίδη: Άρχισαν οι εργασίες δημιουργίας μονάδας φροντίδας για άπορους ηλικιωμένους στα Κολύμπια

Ο Μιχ.Φραγκίνης θα είναι ο νέος κοινοτάρχης Έμπωνα