Κάθειρξη πέντε ετών για εκχέρσωση δασικής έκτασης

Κάθειρξη πέντε ετών για εκχέρσωση δασικής έκτασης

Κάθειρξη πέντε ετών για εκχέρσωση δασικής έκτασης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2299 ΦΟΡΕΣ

Ένοχος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, συμπολίτης μας ο οποίος κατηγορείται ότι μέσα σε δάσος προέβη σε διάφορες κατασκευές αφού προηγουμένως είχε αφαιρέσει τη βλάστησή του!

Οι ποινικές διώξεις που είχαν ασκηθεί σε βάρος του κατηγορουμένου ήταν:
• Παράνομη ανέγερση κτισμάτων μέσα σε δημόσιο δάσος
• Παράνομη εκχέρσωση δημόσιου και ιδιωτικού δάσους και φύτευση μη δασικών φυτών
• Αυτόγνωμη κατάληψη δημοσίου κτήματος.

Για αυτές λοιπόν χθες δικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το οποίο και τον έκρινε ένοχο επιβάλλοντάς του συνολική ποινή κάθειρξης 5 ετών και 9 μηνών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 21.100 ευρώ. Δηλαδή στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης πέντε ετών και 20.000 ευρώ πρόστιμο για την πρώτη κατηγορία, ένα έτος φυλάκισης και 2.000 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία και 6 μήνες φυλάκιση και 300 ευρώ για την τρίτη κατηγορία.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφασή του έκρινε ότι η έφεση θα πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη για τον κατηγορούμενο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ο κατηγορούμενος εκχέρσωσε παράνομα με σκαπτικό μηχάνημα δημόσιο και ιδιωτικό δάσος στην Ιξιά της Ρόδου. Το δημόσιο δάσος φέρεται να είναι συνολικού εμβαδού 13.471 τ.μ. και το ιδιωτικό 1.017 τετραγωνικά μέτρα.

Η συνολική εκχερσωθείσα έκταση (14.488 τετραγωνικά μέτρα) αποτελεί δημόσιο και ιδιωτικό δάσος που καλυπτόταν από θαμνώδη δασική βλάστηση (πουρνάρια, πεύκα, σχίνα, αγριοχαρουπιές) και φρύγανα (λαδανιά, θυμάρι, αλισφακιά), ενώ σήμερα ολόκληρη η έκταση εμφανίζεται χωρίς τη θαμνώδη δασική βλάστηση εκτός των υφισταμένων πεύκων, λόγω της εκχέρσωσης.

Ο κατηγορούμενος φέρεται επίσης ότι στη δασική έκταση αφού κατέστρεψε στο σύνολο τη βλάστηση, φύτεψε 30 φραγκοσυκιές και 40 συκιές.
Το ίδιο δε χρονικό διάστημα ανέγειρε – κατασκεύασε αυθαίρετα κτίσματα και συγκεκριμένα ένα ημιτελές εκκλησάκι από τσιμεντόλιθους και βάση από μπετόν χωρίς στέγη εμβαδού 16 τετραγωνικών μέτρων, ένα άλλο κτίσμα από βάση από μπετόν και σανίδες και στέγη από ελενίτ εμβαδού 16 τετραγωνικών μέτρων και ύψους δύο μέτρων, καθώς και ένα άλλο ακόμη κτίσμα εμβαδού 18,50 τετραγωνικών μέτρων, αυθαίρετες ξυλοκατασκευές, αυθαίρετες περιφράξεις, κ.α.

Διαβάστε ακόμη

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο