Να κλείσει η δομή μεταναστών στα παλιά σφαγεία ζητά ο δήμος Ρόδου

Να κλείσει η δομή μεταναστών στα παλιά σφαγεία ζητά ο δήμος Ρόδου

Να κλείσει η δομή μεταναστών στα παλιά σφαγεία ζητά ο δήμος Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1336 ΦΟΡΕΣ

Έντονοι προβληματισμοί εκφράστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Το θέμα των παλιών σφαγείων και της λειτουργίας τους ως άτυπη δομή διαμονής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, αναδείχθηκε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, προχθές το βράδυ, με συμβούλους να το χαρακτηρίζουν ως μία «κοινωνική και υγειονομική βόμβα».

Καταρχάς, στο θέμα αναφέρθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, πρώην Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος ξεκίνησε από τον κορωνοϊό και την ανεξέλεγκτη εξάπλωσή του που δεν αφήνει αδιάφορη και την τοπική μας κοινωνία και είπε ότι θέλουν ενημέρωση.

Εδώ και καιρό-συνέχισε-έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το τι μέτρα λαμβάνονται στην άτυπη δομή φιλοξενίας τότε, διαμονής τώρα, των προσφύγων/μεταναστών στα παλιά σφαγεία, που κατά την γνώμη τους από το 2015 έως το 2018 επιτέλεσε τον δικό της σπουδαίο ρόλο ώστε να μην απλωθούν οι άνθρωποι αυτοί στις πλατείες, τις παραλίες, τα πάρκα όπως είδαμε σε άλλα νησιά και αυτό το κατάφεραν, άσχετα αν δεν το αναγνωρίζουν κάποιοι, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τώρα, όμως,-συνέχισε-εδώ και μήνες υπάρχουν εγκατεστημένοι εκεί 172 άτομα, διαφόρων εθνικοτήτων, και το καλοκαίρι αφίχθησαν στην Κρεμαστή, τις Κάτω Πέτρες, τις Φάνες. Δυστυχώς για τον τόπο, από ένα τυχαίο γεγονός διαπιστώθηκε ότι δύο ήταν κρούσματα του Covid-19. Είπε, ακόμη, ότι από τα ΜΜΕ έμαθαν ότι πριν από μία εβδομάδα έγιναν από τον ΕΟΔΥ εκατό δειγματοληψίες και βρέθηκαν επτά θετικοί στον ιό. Ενώ άκουσε ότι έγιναν άλλοι 43 έλεγχοι και βρέθηκαν άλλοι 3.

Την ίδια στιγμή-συνέχισε ο κ. Χατζηδιάκος-ο Διοικητής του Νοσοκομείου λέει δεν είμαι αρμόδιος εγώ αλλά ο ΕΟΔΥ, ο ΕΟΔΥ λέει ότι δεν είναι αρμόδιος για τη δομή που είναι άτυπη αλλά το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο ένας τα ρίχνει στο άλλο.

Είπε, ακόμη, ότι και σε άλλες περιοχές υπήρξαν τέτοιες δομές ή παρεμφερείς και εκεί η Δημοτική Αρχή, ο Δήμαρχος, έφερε και τον κ. Χαρδαλιά και τον κ. Τσιόδρα να παρέμβουν και αναρωτήθηκε τι έχει γίνει εδώ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο, το ακίνητο ανήκει στον Δήμο και όπως άκουσε ΕΡΤ Ρόδου να λέει ο κ. Μαντικός, το τελευταίο τετράμηνο-πεντάμηνο έχουν στηθεί εξήντα παράγκες και…πουλιούνται σ’ αυτούς που έρχονται από την Αλεξανδρούπολη, την Αθήνα κτλ. Ανέφερε, ακόμη, ότι ο χώρος ηλεκτροφδοτείται και υδροδοτείται από τον Δήμο, από την προηγούμενη θητεία, η ΔΕΥΑΡ παίρνει τα λύματα από εκεί, «τι άλλο θέλουμε να πούμε για να πούμε ότι είμαστε αρμόδιοι να διαφυλάξουμε εκείνο το χώρο;» είπε και μίλησε για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας στον τόπο. Ανέφερε, ακόμη, ότι άκουσε τους Αντιδημάρχους να λένε ότι πρέπει να παρέμβει το Κεντρικό Κράτος αλλά και ότι επικρατεί στην κοινωνία η άποψη ότι ο Δήμαρχος με ένα τηλεφώνημα μπορεί να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Κρητικός

Αίσθηση προκάλεσε, στη συνέχεια, η τοποθέτηση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Δημήτρη Κρητικού, που ξεκίνησε και εκείνος από τον κορωνοϊό, και με την ιδιότητα του πνευμονολόγου, και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και το βλέπουμε και παγκοσμίως ενώ θα έχουμε έναν πάρα πολύ δύσκολο χειμώνα. Όπως είπε , και ως Δήμος, πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας πως θα μπορέσουμε ν’ ανταπεξέλθουμε σ’ αυτή τη μάστιγα που έχουμε μπροστά μας.

Στη συνέχεια, ο κ. Κρητικός είπε ότι το μεγάλο θέμα που μαστίζει αυτή τη στιγμή τη Ρόδο είναι τα σφαγεία, όσο και αν σε μερικούς φαίνεται απλό. Και είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκεί 170 ψυχές που πρώτα απ’ όλα λυπάμαι αυτούς και μετά όλους εμάς. Και βεβαίως θα έπρεπε μέχρι τώρα να πέσουμε όλοι με τα μούτρα για να φύγει αυτό το πράγμα από εκεί πέρα γιατί δεν τιμάει καθόλου και τη Ρόδο, και σαν εικόνα».

Όπως είπε, έκανε μία βόλτα προχθές στην περιοχή, είδε τα παραπήγματα και είπε ότι «είναι ντροπή» ενώ αναφερόμενος στο κρούσμα τόνισε ότι εάν ξαναγίνει κάτι τέτοιο…έκλεισε το νοσοκομείο την ίδια στιγμή που τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας είναι κορεσμένα. Απευθυνόμενος στον κ. Στράτο Καρίκη, μια και μέχρι πρότινος είχε και την αρμοδιότητα για το μεταναστευτικό, είπε ότι δεν υπάρχει κανένας Υπουργός που να έρθει να το κλείσει και ότι πρέπει εμείς να αναλάβουμε πρωτοβουλία.

Πρότεινε, λοιπόν, να πάρουν απόφαση για άμεση εντολή εκκένωσης μέσω του Εισαγγελέα, που μπορεί να το κάνει, να μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί κάπου αλλού και μετά, με την προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου, τις γνωριμίες του και την εξωστρέφεια που έχει, να πιέσουμε να κλείσει αυτό το θέμα. «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Θα μας καταστρέψει αυτό το πράγμα, και σαν Ρόδο και σαν άτομα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος
Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος είπε, καταρχάς, ότι συμφωνεί με αυτά που είπε ο κ. Κρητικός και ανέφερε στη συνέχεια ότι η Γερμανία, κυρίως τους τελευταίους δυόμιση μήνες, μας κατηγορεί ότι υποκρύπτουμε κρούσματα και θύμισε ότι αν η σοβαρότητα πρέπει να προηγείται στο κομμάτι ψωμί που πρέπει να φάει ο ροδίτης αυτό το δύσκολο χειμώνα, αυτό περνάει από το αν θα κλείσει η Ρόδος σήμερα, αύριο μεθαύριο ή παραμεθαύριο. Απ’ όσο γνωρίζει, τα νούμερα είναι οριακά για να κλείσει η Ρόδος πέρα των υπολοίπων περιοχών της Ελλάδας.

Στο δικό μας το μυαλό-συνέχισε ο Δήμαρχος-αυτό το οποίο υπερισχύει είναι η προστασία του εισοδήματος και άρα το αρραγές που πρέπει να διατηρηθεί στην κοινωνία δια της οικονομίας και της εργασίας και αυτός είναι ο λόγος που ορισμένες φορές δεν είναι τόσο πολύ πομπωδώς ειλικρινείς, όπως επιθυμούν κάποιοι. Σε κάθε περίπτωση, είπε, προσπαθούν να κρίνουν την υγειονομική φροντίδα των κρουσμάτων του κορωνοϊού από την ανταπόκριση του νοσοκομείου μας και μάλιστα συνεχάρη το νοσηλευτικό προσωπικό.

Είμαστε πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο της Ελλάδας, είπε ακόμη, και σίγουρα από άλλες χώρες που ο τουρισμός εν μέσω κορωνοϊού έχει κλείσει, χώρες που είναι τουριστικοί γίγαντες όπως η Ισπανία.

Για τα σφαγεία ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι το θέμα είναι αμιγώς δημοτικό και δεν θέλησε, όπως είπε, ν’ αναφερθεί στο τι κληρονόμησαν από την προηγούμενη, «περήφανη κατά τ’ αλλά», Δημοτική Αρχή. Έκανε, όμως, μία αναφορά στην έλλειψη Δημοτικής Αστυνομίας. Τα δημοτικά σφαγεία είναι νοικιασμένα, είπε στη συνέχεια, ο ενοικιαστής δεν έχει πληρώσει, μπορεί να βγει.

Και η δημιουργία δομής φιλοξενίας στο νησί για την οποία είπε ότι σίγουρα δεν χαίρει αποδοχής από τη ροδιακή κοινωνία, όσο και αν θέλει κάποιος να υποτιμήσει το δικαίωμα του ροδίτη να αποφασίζει για τον τόπο του, αλλά ο ίδιος δεν έχει ακούσει σε κανένα σημείο του νησιού κάποιοι να επιθυμούν δομή φιλοξενίας. Ανέφερε, ακόμη, ότι πολλές φορές ο Λιμενάρχης και ο Αστυνομικός Διευθυντής έχουν ζητήσει τη μεταφορά των μεταναστών από τα σφαγεία σε άλλες πιο πολιτισμένες συνθήκες διαβίωσης, νιώθει όμως ότι αυτό θα είναι μία πρόσκληση που θα εκπέμψουμε προς τις χώρες που μας στέλνουν τον κόσμο αυτό.

Στη συνέχεια, θέλησε να διαβεβαιώσει ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το θέμα της έκρηξης της μετανάστευσης σε σχέση και με την κεντρική πολιτική της Ε.Ε. αλλά και την κεντρική πολιτική της Ελληνική κυβέρνησης αλλά κυρίως με το γεγονός ότι ο κορωνοϊός έχει πάρα πολύ μεγάλα ποσοστά στους μετανάστες και ο κορωνοϊός από τους μετανάστες που έρχονται από τα απέναντι παράλια είναι ένας μηχανισμός αυτοματισμού όπου οι γείτονές μας μπορούν να κανονίσουν εάν θα κλείσουμε αύριο, μεθαύριο ή το Νοέμβριο.

Ο κ. Καρίκης
Περήφανος για τον τρόπο που χειρίστηκε και ο Δήμαρχος, και ο ίδιος και η Δημοτική Αρχή το μεταναστευτικό, δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Καρίκης σε μία περίοδο που υπάρχει έκρηξη. Θύμισε ακόμη ότι το χώρο αυτό τον βρήκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή που έκρινε το 2015 ότι εξυπηρετούσε τις ανάγκες. Είπε, ακόμη, ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει…παρελάσεις από ΜΚΟ και ανθρώπους που ασχολούνται με το μεταναστευτικό που λένε ότι και η Ρόδος πρέπει να λάβει ένα φορτίο συγκεκριμένο και να δεχθεί μετανάστες/πρόσφυγες. Όλο αυτό το διάστημα, τόνισε ο κ. Καρίκης, κατάφεραν να μη μπει η Ρόδος σ’ αυτή τη διαδικασία και αυτό τα λέει όλα.

Στη συνέχεια, είπε ότι δέχεται την πρόταση του κ. Κρητικού αφού λένε το ίδιο, ότι δηλαδή σ’ αυτή τη διαδικασία, το μόνο που πρέπει να κάνει ο Δήμος στο κομμάτι του συγκεκριμένου χώρου, που όπως είπε δεν τον ονομάζει ποτέ ούτε άτυπη δομή, ούτε δομή αλλά «ένα χώρο υπό κατάληψη ο οποίος πρέπει να ελευθερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές, Υπουργείο Μετανάστευσης, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» ενώ ο Δήμος δεν διαθέτει ελεγκτικό μηχανισμό.

Είναι θέμα καθαρά πολιτικής, τόνισε ο ίδιος, αφού οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να διαχωριστούν, ποιοι έχουν νόμιμο δικαίωμα για άσυλο, ποιοι πρέπει να φύγουν από τη χώρα και αυτό δεν είναι δουλειά του Δήμου.
Όπως είπε, ο Δήμος πρέπει να ασκήσει με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική που ήδη ασκεί αυτό το χρόνο ώστε το πρόβλημα να μικραίνει και να μη μεγαλώνει.

Είπε, ακόμη, ότι ο Δήμαρχος ασχολείται πολύ με το θέμα και είναι ενδεικτικό ότι όλες οι τελευταίες φουρνιές που ήρθαν στη Ρόδο δεν παρέμειναν στο νησί. Θα συνεχίσουν προς την κατεύθυνση να κλείσει η δομή ενώ κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τον ροδίτη και τη ροδίτισσα ότι δεν συμμετείχε στο ανθρωπιστικό κομμάτι. Κλείνοντας, ο κ. Καρίκης είπε ότι θεωρούν πολύ σημαντικό το θέμα και ας μη μιλάνε γ’ αυτό και δεν θα πρέπει η Ρόδος να μπει σ’ αυτή τη διαδικασία.

Ο κ. Τριάντος
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο μέχρι πρότινος Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Τριάντος, ο οποίος ανέφερε ότι ευχή όλων είναι αυτή η δομή να κλείσει και άμεσα όπως είπε ο κ. Κρητικός, όμως αναρωτήθηκε που θα πάνε αυτοί οι 170 άνθρωποι ενώ τόνισε και εκείνος ότι ο Δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία στους πρόσφυγες/ μετανάστες. Είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν βιβλίο εισερχομένων και εξερχομένων στη δομή, παρά μόνο σε ένα…τεφτέρι που κρατάει ο κ. Μαντικός.
Να κλείσει η δομή μεταναστών στα παλιά σφαγεία ζητά ο δήμος

Όπως είπε, αυτό δεν είναι ευθύνη του Δήμου αλλά της πολιτείας και συγκεκριμένων Αρχών για να βρεθεί η πρέπουσα λύση που είναι να μεταφερθούν σε δομές που είναι κατάλληλες.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο κρούσμα σε ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του Δήμου λέγοντας ότι η αντίδρασή τους ήταν αυτή που έπρεπε: Αμέσως έκλεισαν και οι δύο δομές, έγινε ιχνηλάτηση, ελήφθησαν δείγματα από το προσωπικό και τους ωφελούμενους των δομών και ευτυχώς βγήκαν όλα αρνητικά. Ωστόσο-συνέχισε-πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η επιδημία είναι υπαρκτή και εκείνο που έχει σημασία είναι ότι όσο τους επιτρέπει ο νόμος, στο κομμάτι που τους αναλογεί, γίνονται όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες αλλά από ένα σημείο και μετά οι διαδικασίες ξεφεύγουν από τα θεσμοθετημένα όργανα του Δήμου. Ανέφερε, ακόμη, ότι στην τελευταία επαφή που είχαν με τον ΕΟΔΥ τους ενημέρωσαν ότι παύει να ασχολείται με τη δειγματοληψία από μετανάστες και μ’ αυτό ασχολείται το Υπουργείο Μετανάστευσης. «Είναι μία δομή η οποία είναι μία κοινωνική αλλά και μία υγειονομική βόμβα», είπε ο κ. Τριάντος και ανέφερε ότι ο Δήμος έχει δικαιοδοσία μόνο στο ακίνητο που και πάλι δεν μπορούν να μπουν μέσα.

Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος, μετά από νέα επίμονη ερώτηση του κ. Κρητικού σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε. Ο κ. Καμπουράκης, λοιπόν, είπε προς τον ίδιο ότι γνωρίζει ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία πρώτα γίνονται και μετά λέγονται. Έτσι, στην περίπτωση των σφαγείων, όπως σ’ αυτή των ΡΟΜΑ, η ατέρμονη συζήτηση και το να προσπαθεί κάποιος να εξαγοράζει προεκλογικά αυτές τις κοινωνικές ομάδες οδήγησε στο να είμαστε σήμερα να είμαστε εγκλωβισμένοι.

Είπε, ακόμη, ότι δεν είναι θέμα Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά Προστασίας του Πολίτη. Σε κάθε περίπτωση-συνέχισε ο Δήμαρχος-οι ΡΟΜΑ και τα σφαγεία είναι ένα θέμα το οποίο εάν κάποιος θέλει να προχωρήσει σε νόμιμες μεν σκληρές δε ενέργειες, μπορεί να το κάνει, ο ίδιος ήταν πάντα οπαδός ότι αυτά πρέπει να γίνονται ήπια και ότι δεν είμαστε άνθρωποι των άκρων. Είπε ακόμη ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνούσε να πάρουμε τους ανθρώπους αυτούς από τα σφαγεία και να τους πάμε σε ένα covid ξενοδοχείο που δεν είναι χώρος υποδοχής μεταναστών, ωστόσο και συνεννοήσεις έχουν γίνει και προτάσεις και αυτή τη στιγμή το σκέφτονται σοβαρά.

Είπε, όμως, κλείνοντας ότι κάθε πράγμα στον καιρό του και δεν είναι η ώρα να εντείνουν την πίεση στον κοινωνικό ιστό της πόλης με τέτοιες αποφάσεις. Όπως και να ‘χει είναι ανθρώπινες ψυχές ανέφερε ο Δήμαρχος και χρειάζεται να τους αντιμετωπίσουμε με ανθρωπισμό, υπάρχουν λύσεις όμως κάθε πράγμα στον καιρό του. «Τα πράγματα στην ώρα τους, με σοβαρότητα», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο