Σύμη: Ένα μουσείο απλωμένο σε αυλές και αρχοντικά

Σύμη: Ένα μουσείο απλωμένο  σε αυλές και αρχοντικά

Σύμη: Ένα μουσείο απλωμένο σε αυλές και αρχοντικά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 926 ΦΟΡΕΣ

Μετά από μικρή απουσία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύμης, επισήμως ξανάνοιξε, ανανεωμένο, περιμένοντας επισκέπτες, ντόπιους και ξένους. Πέντε εκθεσιακοί χώροι μικρής χωρητικότητας που δημιουργούν οικειότητα, ξαναλειτουργούν.

Οι τρεις ανήκουν στο αρχοντικό της οικογένειας Φαρμακίδη, ένας σε όροφο λαϊκής παραδοσιακής οικίας και ο τελευταίος είναι η γνωστή «Σάλα Χατζηαγαπητού». Με τη μουσειογραφική μελέτη της αρχιτέκτονος κ. Ειρήνης Διακοσταματίου σε συνδυασμό με τις γνώσεις της ομάδας εργασίας των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδ/σου (Ε. Φαρμακίδη, Ε. Παπαβασιλείου) και του εξωτερικού συνεργάτη Ν. Μαστροχρήστρου, καθώς και του Τμήματος Συντήρησης έργων τέχνης της Υπηρεσίας υπό τη γενική εποπτεία του κ. Σ. Πατατούκου, επετεύχθη το εξής: μορφολογικά στοιχεία του εσωτερικού χώρου κυρίως στο αρχοντικό Φαρμακίδη (χρώματα, κορνίζες, σκαλιστοί ομφαλοί οροφής, εντοιχισμένες ξύλινες ντουλάπες και ντουλάπια, τσιμιά κ.α.) παρέμειναν άθικτα, συντηρήθηκαν και αναδείχθηκαν ανάμεσα σε εκθέματα που χρονολογούνται από τον 6ο ως τον 19ο αι.

Σημαντικό και συγκινητικό είναι το γεγονός ότι αποδόθηκε η πρέπουσα τιμή και αναγνώριση στους απογόνους και εκπροσώπους των συμιακών οικογενειών που πρωτοστάτησαν για τη δωρεά αυτών των κτηρίων και των αρχαιολογικών συλλογών και αντικειμένων (Κ. Φαρμακίδης, Δ. Χαβιαράς, Α. Μιλιοράτης, Ε. Κλαδάκη, Αγ. Πετρίδη και Γ. Αγαπητίδη, απόγονοι της οικ. Χατζηαγαπητού), όπως αναφέρθηκε και στα εγκαίνια από την Υπουργό Πολιτισμού και την Προϊσταμένη της Εφορείας.

Τον επισκέπτη τον καλωσορίζουν τα έργα –δωρεές: ο ξυλόγλυπτος καθρέπτης του Συμιακού γλύπτη Κ. Βαλσάμη και οι χάρτες του σχεδιαστή Εμμ. Κλαδάκη και τον αποχαιρετούν «τα κουτσάκια του κομού» από τη Σάλα Χατζηαγαπητού. Ως αρχαιολογική συλλογή λειτουργούσε από την εποχή του αείμνηστου εφόρου Αρχαιοτήτων Ηλία Κόλλια, τότε που έγινε και η πρώτη επανέκθεση (1985).

Τώρα η νέα επανέκθεση εμπλουτισμένη με εκθέματα που περίμεναν τη σειρά τους να προβληθούν και κυρίως τα αντικείμενα-ευρήματα από τους προϊστορικούς και αρχαίους χρόνους καθιστούν πιο αναγνώσιμη την ιστορία της Σύμης. Επίσης, συντηρήθηκαν τα βιβλία, μέρος της βιβλιοθήκης Χαβιαρά, που δωρήθηκαν στην Υπηρεσία και είναι προσβάσιμα σε κάθε ερευνητή, μετά από ειδική άδεια.

Τέλος, ευχαριστίες αξίζει να εκφρασθούν στο προσωπικό της Εφορείας που με κάθε τρόπο συμμετείχε στην ολοκλήρωση του έργου, στους φύλακες Αρχαιοτήτων και ιδίως στην κ. Στ. Ζουρούδη, στους Συλλόγους «Πανορμίτης», «Γλαύκος» και της Ένωσης Γυναικών Σύμης, καθώς και στους κ.κ. Τζένη Φαρμακίδη, σύζυγο του αείμνηστου οδοντιάτρου και πρωτεργάτου του Μουσείου, και Μανώλη Αντώνογλου για την προσφορά των εδεσμάτων κατά την τελετή των εγκαινίων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύμης, έργο του ΕΣΠΑ (2007-2013) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που τόνωσε οικονομικά την τοπική κοινωνία κατά τη διάρκεια των εργασιών, είναι δύσκολο στον εντοπισμό και την πρόσβαση, ειδικά για ξένους επισκέπτες. Ας ελπίσουμε ότι θα ανταμείψει τον κόπο τους με την αρχιτεκτονική του και τα εκθέματα που ξετυλίγουν μια ιστορία αιώνων με απόγειο την περίοδο ακμής κατά τον 19ο και αρχές του 20ού αι. Η κατάλληλη προβολή από τον Δήμο και τα τουριστικά γραφεία θα ξεπεράσουν κάθε δυσκολία κάνοντας το Μουσείο σημείο αναφοράς για το νησί του φωτός και των χρωμάτων…

Διαβάστε ακόμη

Δεκάδες και χθες οι προσκυνητές από τη Ρόδο που μετέβησαν στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη

Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας ζητά ο δήμος Σύμης

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν άμεσα λιμενικά έργα στη Σύμη - Επίσκεψη κλιμακίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου

Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

«Δεν θυμάμαι τίποτα, είχα πιει», δηλώνει ο 30χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει 32χρονη σε καφέ στη Σύμη

Eπιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

National Geographic: Προτείνει τη Σύμη ως τοπ προορισμό για έναν πολύ διαφορετικό λόγο