Διονύσιος Κοδέλλας: «Η ευεργετική πορεία ψυχικής και σωματικής ανάπτυξης με τη συμμετοχή στα Special Olympics»

Διονύσιος Κοδέλλας: «Η ευεργετική πορεία  ψυχικής και σωματικής ανάπτυξης  με τη συμμετοχή στα Special Olympics»

Διονύσιος Κοδέλλας: «Η ευεργετική πορεία ψυχικής και σωματικής ανάπτυξης με τη συμμετοχή στα Special Olympics»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 279 ΦΟΡΕΣ

Η 18η Σεπτεμβρίου ήταν μια σημαντική ημέρα για τα Special Olympics και τη δραστηριότητά τους στα Δωδεκάνησα, αφού στην Κάλυμνο υπεγράφη η Συμφωνία Συνεργασίας για την έναρξη Τοπικού Προγράμματος, ανάμεσα στον Πρόεδρο των Special Olympics Hellas, Πρέσβυ ε.τ. κ Διονύσιο Κοδέλλα και τον Δήμαρχο Καλύμνου κ. Δημήτρη Διακομιχάλη. Στην τελετή παρευρέθησαν ο Επάρχος κ. Μανώλης Μουσελλής, η κα Ρένα Μαγκάκη, Υπεύθυνη ΜΜΕ και Πολιτισμού, ο κ. Νικήτας Γιαννικουρής, Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου Καλυμνίων, ο κ. Φίλιππος Ολυμπίτης, Πρόεδρος του ΚΔΠΑ «ο Άγιος Παντελεήμων» και στελέχη των Special Olympics Hellas.

Μέσα από τη συνεργασία αυτή δίδεται η δυνατότητα σε ανθρώπους με νοητική αναπηρία από 21 πόλεις της χώρας μας να ενταχθούν στο πρόγραμμα που υλοποιείται με τη συνεργασία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και ν’ αποτελέσουν μέλη αυτού του αθλητικού και όχι μόνο παγκόσμιου κινήματος.

Υπενθυμίζεται πως και τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποιήθηκε δράση στη Ρόδο με τους διαδικτυακούς αγώνες μπόουλινγκ και τη συμμετοχή του Κέντρου «Ελπίδα». Παρόμοιες εκδηλώσεις την περίοδο εκείνη έγιναν επίσης στην Κω αλλά και την Κάλυμνο με μεγάλη επιτυχία. Στο άμεσο μέλλον μάλιστα, βάσει του σχεδιασμού, το πρόγραμμα αυτό θα επεκταθεί και σε άλλα αθλήματα για νέες ευκαιρίες προς όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν, σε περιοχές φυσικά με τις κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Από τους πρωτεργάτες της δράσης αυτής με σημαντικό έργο στο κομμάτι της ανάπτυξης είναι ο Διονύσης Κοδέλλας ως πρόεδρος των Special Olympics, που δίνει το «παρών» σε κάθε εκδήλωση για την ένταξη των νέων στα αθλητικά προγράμματα με ευεργετικά αποτελέσματα φυσικά.
Για πρώτη φορά λοιπόν ο κος Διονύσης Κοδέλλας απαντά στις ερωτήσεις της «ΡΟΔΙΑΚΗΣ» σχετικά με τον αναπτυξιακό προγραμματισμό των Special Olympics και το ρόλο της ακριτικής περιοχής μας σ’ αυτόν.

Τι σημαίνει πρακτικά, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics, η υπογραφή του Επίσημου Συμφωνητικού Συνεργασίας στην Κάλυμνο;
Κάνοντας πράξη τους βασικούς άξονες της στρατηγικής μας που αφορούν την αποκέντρωση και έχοντας πλήρη συνείδηση της ανάγκης της περιφέρειας για τη δημιουργία περισσότερων αθλητικών προγραμμάτων για τα άτομα με νοητική αναπηρία, επιθυμούμε να ξεκινήσουμε, με τη στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και πάντα σε συνεργασία με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Τοπικούς Αθλητικούς Συλλόγους, τη δημιουργία περιφερειακών Προγραμμάτων Special Olympics σε 21 πόλεις - στόχους.

Η παρουσία των Special Olympics Hellas σε ένα ακόμα νησί της Δωδεκανήσου, την Κάλυμνο, είναι έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης του Οργανισμού ότι συνεχίζει ακούραστα την ένταξη Νέων Προγραμμάτων χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση. Ξεκινώντας με το άθλημα του Bowling δίνουμε τη δυνατότητα στους αθλητές της Καλύμνου να μοιράζονται τη χαρά που ο αθλητισμός προσφέρει, σε ένα περιβάλλον σεβασμού και αποδοχής. Στον άμεσο σχεδιασμό μας είναι η προσθήκη περισσότερων αθλημάτων.

Ποια η θέση των νησιών και ειδικά των ακριτικών στο πρόγραμμα, βάσει του φετινού αναπτυξιακού σχεδιασμού;
Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Special Olympics Hellas εκτείνεται σε βάθος τριών ετών και προβλέπει την ίδρυση Προγραμμάτων των SOH σε είκοσι μία πόλεις στις δώδεκα Περιφέρειες της χώρας στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα. Σχεδόν το ήμισυ των πόλεων αυτών καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα νησιών στην Δωδεκάνησο, στο Βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες, στο Ιόνιο και στην Κρήτη.

Τα κριτήρια επιλογής είναι σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχει κάθε τόπος με πρωταρχικά την ύπαρξη σχολείων ειδικής εκπαίδευσης και συναφών φορέων, από όπου αντλούμε τον μέγιστο αριθμό των αθλητών μας, καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις τις οποίες οι εκάστοτε κατά τόπους Δήμοι αλλά και άλλοι φορείς θέτουν στη διάθεση των αθλητών και των προπονητών των Special Olympics Hellas χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Πιο συγκεκριμένα, στη νησιωτική Ελλάδα ήδη λειτουργούν προπονητικά Προγράμματά μας στην Κάλυμνο, την Κω, τη Σύρο, την Σκιάθο και τη Λευκάδα, ενώ στον τριετή προγραμματισμό μας περιλαμβάνονται και η Σάμος, η Κεφαλονιά, η Νάξος και το Ρέθυμνο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες εξαιτίας του κορωνοϊού, πώς μπορούν τα Special Olympics και οι δράσεις τους να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα;
Λόγω της πανδημίας του Covid-19, αυτή τη χρονιά δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε τις δράσεις που είχαμε στον ετήσιο σχεδιασμό μας. Παρόλα αυτά, όσο τα περιοριστικά μέτρα μας επιτρέπουν, πραγματοποιούμε αθλητικές δράσεις με τις νέες συνθήκες έχοντας πάντα κατά νου δύο σημαντικούς παράγοντες:

α) την προστασία της υγείας τόσο των αθλητών όσο των προπονητών και των επιτροπών και β) την ποιοτική και ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων.
Τα επιθυμητά αποτελέσματα των δράσεων των Special Olympics είναι να διατηρηθούν οι αθλητές μας στην αγωνιστική δράση προσαρμοζόμενοι κατάλληλα στις επικρατούσες συνθήκες. Για το λόγο αυτό ο νέος σχεδιασμός μας αποβλέπει στην πραγματοποίηση μικρών αθλητικών γεγονότων με περιορισμένη συμμετοχή αθλητών ανά περιοχή ή και προπονητικό πρόγραμμα, ανάλογα με τους ισχύοντες κατά τόπους περιορισμούς.
Όπου δεν είναι εφικτή η φυσική μας παρουσία πραγματοποιούμε διαδικτυακά αθλητικά γεγονότα προκειμένου να βρισκόμαστε δίπλα στους αθλητές μας.

Έχουν προγραμματιστεί κάποιες δράσεις στη Ρόδο στο εγγύς μέλλον;
Στα αθλητικά γεγονότα που οργανώνουμε στην Περιφέρειά σας η Ρόδος κρατά πάντα μία θέση. Ως παράδειγμα θα ήθελα να σας αναφέρω τη συμμετοχή αθλητών από τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Γονέων Και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες «Ελπίδα» στους διαδικτυακούς αγώνες επίδειξης Bowling, που πραγματοποιήσαμε στις αρχές Ιουλίου, δίνοντας την ευκαιρία να συνυπάρξουν με αθλητές από τα νησιά της Καλύμνου και της Κω.

Αναφέρετέ μας τα κύρια σημεία όσον αφορά τα ευεργετικά αποτελέσματα για τα άτομα με νοητική αναπηρία και τις οικογένειές τους μέσα από τη συμμετοχή στο αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Η κατά τα ανωτέρω υλοποίηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος θα δώσει την ευκαιρία σε άτομα με νοητική αναπηρία να βγουν από το περιορισμένο περιβάλλον της κατοικίας τους και να ξεκινήσουν μία ευεργετική για αυτά πορεία, η οποία μέσω του αθλητισμού θα τους δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθούν ψυχικά, σωματικά και ψυχολογικά, εντάσσοντάς τα στο κοινωνικό σύνολο. Παράλληλα, οι οικογένειες των αθλητών μας, θα έχουν την ικανοποίηση να διαπιστώσουν ότι μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους μία άλλη ζωή, γεμάτη νέα ενδιαφέροντα, με τη χαρά του αθλητισμού, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ειδικά ενημερωτικά προγράμματα, στα οποία ειδικοί επιστήμονες απαντούν σε κάθε φύσεως ερωτήσεις που αφορούν την καθημερινότητα των παιδιών τους.

Διαβάστε ακόμη

Καλά άλματα για τη Νικόλ Κυριακοπούλου με… φόντο τη Ρώμη

Σάββας Ορφανίδης: «Τρεις νίκες και βλέπουμε»

Ελεύθερα και χωρίς κίνητρο, ισόπαλο το Διαγόρας-Αιγάλεω

Βγαίνει πρωταθλητής στο μπάσκετ Ανδρών στην Ιαλυσό…

Θεαματική βελτίωση και νέα ατομικά ρεκόρ από τον Νικόλαο Κοντού!

Τα αποτελέσματα του δρομικού τριάθλου στίβου Κ14

Τα αποτελέσματα ατομικής χρονομέτρησης στο τοπικό πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου

Ικανοποιητική παρουσία από Λιακοπούλου και Σαραγά στο “ACROPOLIS JUNIORS”